Torsdag 31. oktober 2019 Lederen

Historisk valg

• Storbritannia går til urnene 12. desember etter tre års utmattende brexit-strid. Hvis resultatet blir som dagens meningsmålinger – 35 prosent for De konservative og 25 prosent for Labour – vil Boris Johnson få en betryggende majoritet i Parlamentet. Da vil den foreliggende utmeldingsavtalen bli vedtatt og Storbritannia være ute av EU 31. januar. Hvis derimot Labour, SNP og Liberaldemokratene får flertall, blir det nye utsettelser. Labour vil forbli i EUs tollunion og ønsker nye forhandlinger med Brussel. Alle de tre opposisjonspartiene krever ny folkeavstemning.

• I valgkampen har Johnson en fordel med det enkle slagordet «Get Brexit done». Noen Labour-velgere kan også bli fristet til å stemme på det enda klarere ja-partiet, Liberaldemokratene. Hvis brexit allerede hadde vært gjennomført – noe Labour ikke har villet bidra til – ville utsiktene for partiet vært bedre. Labour tjener på at de store økonomiske og sosiale sakene kommer på dagsordenen, mens EU splitter partiets velgere. Labours plan i valgkampen er derfor å tone ned brexit og i stedet anklage toryene for usosial klassepolitikk og manglende miljøsatsing. Boris Johnsons svarer med løfter om storstilt satsing på helsevesenet, bedre skoler og flere politifolk i gatene.

• Corbyn skårer lavt på popularitetsmålinger, men er en durkdreven valgkjemper. Ved forrige valg kom Labour fra et lavt utgangspunkt, men endte på solide 40,3 prosent. Theresa May trivdes ikke i rollen og nektet å møte Corbyn til flere debatter. Det vil ikke skje denne gang. I likhet med Corbyn trives Johnson på «the campaign trail», og han har en erfaren kampanjeorganisasjon i ryggen. Det historiske valget kan derfor bli svært spennende. De konservative kan tape hele Skottland og flere kretser i London og Sør-England. Til gjengjeld kan de vinne kretser i Midlands og Nord-England. Her kan imidlertid Brexit-partiet gjøre innhogg blant nei-velgere som ellers hadde gått til De konservative. Jeremy Corbyn og Labour kan fortsatt snu spillet. Med sine 485.000 medlemmer er partiet en formidabel valgkampmaskin.