Fredag 15. november 2019 Lederen

Priset

• Tidsskriftet Foreign Policy har kåret Nato-sjef Jens Stoltenberg til «årets diplomat» for hans «eksepsjonelle ledelse i en turbulent tid for Nato». Over en helside i bladet, som er gjengitt i Aftenposten, skriver Foreign Policy at Stoltenbergs lederskap har «fortsatt å styrke koalisjonens engasjement for frihet, demokrati og samarbeid». Det kommer, som alltid, an på hvem du spør. Spør du kurderne i Nord-Syria om hva de syns om at Natos nest største hær, den tyrkiske, har gått inn i et naboland og etablert en «sikkerhetssone» der, er det langt fra sikkert at demokrati og frihet er det første som slår dem. Foreign Policy kunne også spurt libyere om de føler seg tryggere og friere etter at en rekke Nato-land, inkludert Norge under Jens Stoltenbergs ledelse, bombet landet i 2011 og kastet det ut i krig og kaos.

• Realiteten er at USA har tilnærmet full kontroll over Nato. Landet fortsetter å oppføre seg som en bølle internasjonalt, stikk i strid med ethvert demokratisk prinsipp. President Donald Trump annonserte en stans i krigføring i utlandet da han tok over, men USA har siden lagt seg opp i en rekke politiske og militære konflikter verden over, ikke minst gjennom en omfattende og alt annet enn fredsskapende sanksjonspolitikk. La oss heller ikke glemme at det var USA, med sine Nato-allierte på slep, som startet Irak-krigen, en krig som har satt hele Midtøsten i brann.

• Det er all grunn til å spørre om opprustningen mot Russlands yttergrenser faktisk gjør Europa tryggere, om det å danse etter Trumps uforutsigbare pipe er bra for Norges sikkerhet og om USAs innblanding i Sør-Amerika og støtte til alt som lukter av markedsliberalisme er bra for stabiliteten i regionen. Det er også grunn til å spørre om Stoltenberg skaper samhold i Nato samtidig som Tyrkia kjøper nytt rakettsystem fra Russland, og samme uke som Frankrikes president Macron erklærer alliansen «hjernedød». Men Nato-sjef Jens Stoltenberg spør ikke. I stedet står han skulder ved skulder med Trump og viser for all verden at Nato er et redskap for den amerikanske presidenten.