Lørdag 16. november 2019

Labour ligger fortsatt langt bak, men vokser på målinger:

Jobber seg innpå

UTSATT: Emily Thornberry er Labours skygge-utenriksminister og en lederfigur i partiet. Nå er hun avhengig av at Labour fortsetter å stige på målingene for å beholde plassen i parlamentet, ifølge flere britiske aviser. Her på Labours landsmøte i september. FOTO: ANDREA GJESTVANG

IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.

BRITISK VALG

Fire uker før det britiske nyvalget minsker De konservatives ledelse over erkerivalen Labour.

Torsdag hadde Jeremy Corbyns parti gått fram med fire prosentpoeng på ti dager, ifølge Britain Elects, som slår sammen de britiske meningsmålingene. Partiet kan imidlertid ikke juble ennå: Med sine 37,2 prosent leder toryene og Boris Johnson med ni prosentpoeng.

Ifølge Ronan Burtenshaw, redaktør for det britiske venstremagasinet Tribune, er imidlertid ikke slaget tapt for Labour. Statsminister Boris Johnsons hovedstrategi, å kapre arbeiderklassevelgere som er for brexit, ser ikke ut til å ha fungert i samme grad som Johnson håpet.

– Det er ikke tegn til at en stor velgermengde av tradisjonelle Labour-velgere vandrer over til toryene, sier Burtenshaw.

Valg i Storbritannia:

• 12. desember er det valg til nytt parlament i Storbritannia.

• På ferske målinger får Det konservative partiet (toryene) i snitt mellom 37 og 39 prosent oppslutning på målingene. Labour får mellom 28 og 29 prosent.

• Hvis de konservatives ledelse på nesten ti prosentpoeng blir valgresultatet, er det trolig nok til flertall i parlamentet.

Mer enn brexit

Nyvalget 12. desember ble lyst ut etter at statsminister Boris Johnson ikke klarte å få støtte for sin brexitplan i parlamentet i oktober. Målet er at valget vil sikre parlamentsflertall for at «brexit blir gjennomført».

Valget har derfor blitt omtalt som et brexit-valg. Nå har Johnson fått drahjelp av Brexitpartiets Nigel Farage for å få det til å skje. Han gjorde en helomvending denne uka da han annonserte at Brexitpartiet ikke vil stille i kretser der de konservative fikk flertall ved forrige valg. Tidligere hadde han sagt at Brexitpartiet ville stille med kandidater i 600 av 650 kretser.

Strategien er lagt på grunnlag av meningsmålinger som har vist at dersom Brexitpartiet og toryene skulle knive om stemmene i disse kretsene, ville det kunne innebære at kandidater som er imot brexit vinner.

– Vi kommer helt og holdent til å rette oss inn mot de setene som i dag innehas av Labour, sa Farage.

Det er imidlertid ikke sikkert at taktikken bidrar til at De konservative får flertall, mener Chris Curtis, politisk sjef for YouGov.

«Selv om det absolutt vil hjelpe toryene å beholde setene de nå innehar, vil Brexitpartiet fremdeles stille i kretsene der De konservative håper å vinne over Labour for å sikre et flertall», skriver han på nettstedet.

Ronan Burtenshaw støtter analysen.

– Arbeiderklassen i nord synes det er mer akseptabelt å stemme på Brexitpartiet enn De konservative. Mange her glemmer ikke Margaret Thatchers politikk, sier han.

Han mener samtidig at Labour-lojaliteten fortsatt står sterkt hos mange, selv om partiet er på kant med mange arbeidere når det har valgt å gå imot brexit.

Labours svake punkter

Den siste uka har Brexitpartiet falt på meningsmålinger. Toryene kan komme til å sikre seg en del av stemmene Brexitpartiet ville fått i et valg med større innsats fra Farages side.

Da vil Johnson få større kraft i kampen mot Labour.

Den nye alliansen mellom Liberaldemokratene, De grønne og det walisiske Plaid Cymru kan også stikke kjepper i hjulene for Labour. Forrige uke ble de tre partiene enige om at bare ett av dem skal stille med kandidat i 60 av landets kretser.

Usikre meningsmålinger

Dersom de siste meningsmålingene holder seg, kan Jeremy Corbyn se langt etter statsministerjobben. Det er imidlertid mulig at partiet vil få såpass stor oppslutning at det vil hindre toryene å få majoritet, og at Corbyn kan danne en minoritets- eller koalisjonsregjering.

Ronan Burtenshaw sier at målingene er svært usikre. Flere av dem har en innebygd antakelse om at valgdeltakelsen vil være større blant de eldre enn de yngre, og de yngre er en viktig velgerbase for Labour. Det vil også være avgjørende for Labour at mange som vanligvis ikke stemmer, ofte folk fra arbeiderklassen og fattige områder, gjør det nå. Boris Johnson har den måneden forsøkt å bedre partiets profil på velferdsspørsmål for å tiltrekke seg disse velgerne.

– Om Corbyn klarer å overbevise dem om at han har det beste svaret for helsevesenet, for utdanning og transport. Da har Labour en sjanse, sier Burtenshaw.

benedictes@klassekampen.no