Lørdag 16. november 2019 Politikk

Fellesforbundet er positive etter å ha møtt Miljøpartiet De Grønne til samtaler:

Ser nye takter hos MDG

SLUTTDATO ER HODEPINE: Fellesforbundets Jørn Eggum troppet opp i Stortinget for møte med MDG-talsperson Une Bastholm torsdag. Han er uenig i MDGs krav om oljesluttdato.

2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.

Samarbeid

– Det var et godt møte. Det er alltid nyttig å kunne gjennomdiskutere ting framfor å ha grøftediskusjoner, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til Klassekampen.

Torsdag ble Eggum invitert av MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm til et kontaktmøte på Stortinget.

Møteinvitasjonen kom i lys av heftige diskusjoner i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen etter at flere Ap-topper, som miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide og tidligere nestleder Helga Pedersen, åpnet for et regjeringssamarbeid med MDG i 2021.

Åpningen for å sitte i regjering med De grønne fikk flere topper i fagbevegelsen til å se rødt: Både LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, Industri Energi-leder Frode Alfheim og Jørn Eggum i Fellesforbundet avviste MDG-samarbeid i sterke ordelag.

De rødgrønne i 2021:

• Etter kommunevalget har flere Ap-topper åpnet for regjeringssamarbeid med MDG.

• MDG-flørten har ført til sterke reaksjoner fra flere topper i fagbevegelsen, som Fellesforbundets Jørn Eggum og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

• MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm har startet på omfattende en møteturné med ulike fag­forbund med mål om tettere samarbeid og bedre forståelse.

• Torsdag møtte hun Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Elefanten i rommet

I et intervju med Dagbladet 24. september sa Eggum at MDG hadde en «dustete politikk» og at partiet består av «nikkersfolk» som «på mange måter ikke forholder seg til den verden de lever i».

Etter torsdagens møte snakket Klassekampen med en mer lavmælt Eggum.

– Det er mange ting vi står sammen om. Så er petroleumspolitikken den store elefanten i rommet, sier Eggum.

– Hva står dere sammen om?

– Vi er kjempeenige om at karbonfangst og -lagring er helt nødvendig om vi skal være i nærheten av å nå klimamålene. Så er vi enige om betydningen av å bygge ut havvindparker og offshore havvind for at petroleumsinnretninger skal være selvforsynt med kraft, sier Eggum.

Nye takter

Fellesforbundets leder mener han ser nye takter fra MDG:

– Det som var nytt, er at de var mye mer tydelige på at vi trenger industrien i det grønne skiftet, og at det er viktig å bygge ut kompetanse for folk i industrien. I stedet for å ville legge ned alt, virket de mer nyansert i disse spørsmålene enn det man kan lese fra programmet deres, sier Eggum.

– Opplever du at MDG er opptatt av å svare på noen av de bekymringene dere reiser?

– Ja, jeg opplever at de har forståelse for mye av det som Fellesforbundet kommer med, sier Eggum.

Han viser til at Fellesforbundet på sitt landsmøte i oktober forpliktet seg til å nå målene i Parisavtalen.

– Skal vi få til dette, er det nettopp våre medlemmer og tillitsvalgte som kommer til å bli klimaløserne, sier Eggum.

Ikke ultimatum

Une Bastholm, nasjonal talsperson i MDG, sier til Klassekampen at hun hadde «et hyggelig møte» med Eggum.

– Det var et kontaktmøte der vi prøver å forstå hverandre der vi er uenige, og det er vi på utfasing av olje.

– Jeg håper jeg fikk formidlet at en forutsetning for omstillingen av Norge er den norske modellen, trepartssamarbeidet og at man har med seg arbeidstakerorganisasjonene, sier Bastholm.

MDG-talspersonen sier partiet vil utarbeide en omfattende omstillingsplan som tar for seg hvor fort en oljeutfasing kan skje, hvordan den kan se ut og hvordan man tar med seg kompetansen i oljenæringen videre til eksempelvis havvindssatsning.

Hun sier hun forstår at Fellesforbundet reagerer på MDGs krav om en sluttdato for olja «innen 15 år».

– Vil sluttdato være et ultimatum for MDG i et regjeringssamarbeid?

– Nei, det har ikke vært noe ultimatum til nå heller. Hovedkravet vårt i 2017 var å ikke åpne nye felt for leting. Så har ikke behovet for en utfasing blitt mindre på disse årene, sier Bastholm og viser til nye, alarmerende klimarapporter.

Hun sier at utfasingen må skje så raskt som mulig, men at man fortsatt må ta vare på arbeidsplasser. MDGs nåværende standpunkt om oljeutfasing «innen 15 år» gjelder i utgangspunktet fra øyeblikket MDG får makt, ikke fra vedtaket ble gjort i 2017.

– Så du vil stenge Johan Sverdrup-feltet i 2036, dersom MDG går i regjering i 2021?

– Jeg er spent på hva som kommer i programmet om det. Det er opp til partiet å si hva vi skal mene siden Johan Sverdrup har blitt stemt gjennom i mellomtida, sier Bastholm.

Tross et godt møte, sier Eggum at han fortsatt vil advare mot MDG, gitt det gjeldende stortingsprogrammet.

– Så skal vi gi dem sjansen til å ta imot våre innspill til neste program, sier Eggum

politikk@klassekampen.no