Fredag 22. november 2019

Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia

Over hundre tusen mennesker i Colombia deltok torsdag i demonstrasjoner mot president Ivan Duque og hans økonomiske politikk.

Over hundre tusen mennesker i Colombia deltok torsdag i demonstrasjoner mot president Ivan Duque og hans økonomiske politikk.
– President, gå av! var en av parolene til demonstrantene som toget gjennom hovedstaden Bogotá.
Også i en rekke andre byer var det protester. Ifølge politiet og myndighetene deltok til sammen over 200.000 mennesker.
De protesterte både mot økonomiske ulikheter, korrupsjon og regjeringens angivelige planer om å heve pensjonsalderen. Gjennomføring av fredsavtalen med FARC-geriljaen, som ble forhandlet fram med hjelp fra Norge i 2016, var også et krav. Fagforeninger, studenter, bondeorganisasjoner og urfolksgrupper har tatt initiativ til demonstrasjonene.
Duque og hans regjering har fryktet utbrudd av voldelige opptøyer, som i år har rammet både Bolivia, Chile og Ecuador. Regjeringen har utkommandert 170.000 politifolk for å hindre uro og beskyldt Venezuela for å forsøke å fyre opp under misnøyen.
Protestene torsdag var stort sett fredelige, men noen steder oppsto det sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti.
I sentrum av Bogotá kastet en mindre gruppe maskerte mennesker egg på politiet, som svarte med tåregass. Det ble også meldt om sammenstøt i andre deler av hovedstaden, samt ødeleggelser av busser og blokkerte veier. I byen Cali ble det innført portforbud fra klokken sju på kvelden lokal tid.
Minst åtte sivile og 28 politibetjenter skal ha blitt skadd i sammenstøtene. Ti personer skal være pågrepet, og 22 ble holdt midlertidig av politiet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

(©NTB)