Lørdag 30. november 2019 Lederen

I én kurv

• Neste uke møtes statslederne i Nato-alliansen til toppmøte i London for å feire Natos 70-årsdag. Møtet kommer likevel til å preges vel så mye av stridighetene innad i alliansen, som av feiring. Til The Economist uttalte Frankrikes president Emmanuel Macron 7. november at alliansen var «hjernedød», med henvisning til Tyrkias invasjon i Nord-Syria: «Du har ingen koordinering overhodet knyttet til beslutningstaking mellom USA og de Nato-allierte. Ingen. Du har en ukoordinert aggressiv handling begått av en annen Nato-alliert, Tyrkia, i et område der våre interesser står på spill», sa han. Macron mente dess­uten at USA ikke lenger tar hensyn til europeiske interesser.

• Forrige uke fulgte Danmarks statsminister Mette Fredriksen opp. Hun tok avstand fra betegnelsen hjernedød, men sa til Ritzau at hun deler Macrons grunnleggende analyse av at «Nato er utfordret». Forsvaret av Norge baserer seg i dag nesten utelukkende på Nato-samarbeidet. Den nasjonale forsvaret har blitt bygget ned over flere år, samtidig som militære oppkjøp og oppbygging av styrkene våre tilpasses Natos, og dermed USAs, behov. Logikken er at dersom storebror er fornøyd, vil han forsvare oss i neste runde. Dermed er det, blir vi fortalt, i Norges forsvarspolitiske interesse å delta i katastrofale felttog som Irak-krigen og bombingen av Libya.

• Det neste kan bli opprustning i Sør-Kina-havet. Da den tyske forsvarsministeren Annegret Kramp-Karrenbauer snakket om forsvarspolitikk ved Bundeswehr-universitetet i München 7. november i år, åpnet hun for Tyskland og landets allierte skulle øke sin militære tilstedeværelse der. Slik dras Nato inn konflikten mellom USA og Kina. Hva Norge vurderer, er ikke kjent. Det er uansett åpenbart at Norge ikke har noen nasjonal interesse av å ruste opp Sør-Kina-havet. Problemet er at vi har lagt nesten alle eggene i én kurv, og den kontrolleres av et USA som liker å diktere, ikke bli diktert. Derfor er det på høy tid at en debatt om alliansens framtid nå kommer i Nato. Den bør også komme i Norge.