Lørdag 7. desember 2019 Utenriks

• Megabrann truer Australias største by • Klimastreik for ny grønn politikk i USA

Når verden brenner bort

RØYKFLUKT: En megabrann på størrelse med Østfold fylke truer millionbyen Sydney som i ukevis har lidd under røyk fra skogbranner i området. FOTO: RICK RYCROFT, AP/NTB SCANPIX

INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.

KLIMA

Australias største by, Sydney, ligger neddynket i aske og røyk fra en historisk stor skogbrann som nå kryper nærmere byens over fem millioner innbyggere.

I ukevis har Sydney-provinsen New South Wales blitt herjet av tusenvis av skogbranner. Nå har mange av dem vokst seg til en megabrann på størrelse med hele Østfold fylke.

COP 25:

• FNs store, årlige klimaforhandlingsmøte holdes i år i Madrid fra 2. til 13. desember.

• Ble først flyttet fra Brasil til Chile, og deretter til Spania etter store protester mot ulikhet og korrupsjon i Chile.

• Viktige forhandlingstemaer er kvotehandel og økonomisk hjelp til utviklingsland.

• Ifølge en ny rapport øker fortsatt verdens CO2-utslipp, men ikke like fort som i fjor.

Ikke regn i lufta

Brannmenn flys nå inn fra Canada for å bistå rundt 2000 australske brannmenn for å prøve å begrense tap av liv og materielle verdier.

Siden oktober har seks mennesker blitt drept og 700 hjem ødelagt i brannene. Bare de siste dagene, ettersom brannene rykker inn i mer tettbefolkede områder, skal over 300 hjem ha blitt ødelagt.

Ifølge brannsjefen i Sydney er det ikke spådd regn, men varmt og tørt vær i ukevis framover.

Skogbranner er et vanlig fenomen i Australia. Årets brannsesong er imidlertid langt mer intens og har begynt tidligere enn vanlig.

En rekke forskere knytter utviklingen til klimaendringer. Ifølge landets meteorologiske byrå har endringene ført til flere ekstreme varmeperioder og økt faren for naturkatastrofer som tørke.

Branntid i vente?

På andre siden av jorda, i delstaten California i USA, har storbyen Santa Barbara de siste ukene blitt truet av store branner. Slike branner har de siste årene blitt en jevnlig affære i USAs vestlige stor-delstat.

Også her peker forskere på at klimaendringene og utslipp fra fossile energikilder mater en trussel som bare kommer til å vokse.

«Man kan se for seg at jorda går inn i en branntid sammenlignbar med istider», skriver den amerikanske brannforskeren Stephen Pyne i en tekst hos nettstedet The Conversation.

Ifølge Pyne, professor ved Arizona State University, er global oppvarming «prestasjonsfremmende» for skogbranner. Han sier det samtidig har blitt lagt til rette for skogbrann fordi menneskene de siste 150 årene har bygget samfunnet på fossilt drivstoff.

Vil ha ny grønn deal

På klimatoppmøtet i Madrid i Spania leter verdensledere etter politisk vilje til å møte Paris-avtalens mål om oppvarming under 1,5 grader. Men på tross av nedslående FN-rapporter og stadig mer synlige bevis på klimaendringenes dødelighet, øker investeringer i fossile energikilder. Investeringer i fornybare energikilder er langt unna nivået Paris-målene krever.

For aktivister og politikere i klimaverstingen USA er dette tydelig bevis på at det ikke nytter å plassere framtidshåp i hendene på markedskrefter. Der mener stadig flere at store nasjonale og sosialt rettferdige omstillingsprosjekter er nødvendige og avgjørende for å takle klimakatastrofen.

Mens den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg ankom klimatoppmøtet i går, klimastreiket amerikanske ungdommer over hele USA, ledet av den unge klima-bevegelsen The Sunrise Movement.

Det sentrale kravet til bevegelsen som i 2019 har trent 3000 aktivister, er tiårsplanen Green New Deal: Et nasjonalt industrialiserings-prosjekt for fornybar energi, som kombinerer klimakamp med arbeidsplasser og økonomisk rettferdighet.

Planen har det siste året vunnet stadig større støtte også i Washington DC., der den ikke minst har blitt frontet av Demokrat-kongresskvinne Alexandria Ocasio-Cortez og presidentkandidat Bernie Sanders.

«En Green New Deal er ikke radikalt eller ekstrem. Det som er radikalt og ekstremt, er å la fossile energiselskaper forårsake forskyving og døden til millioner av mennesker for å tjene penger», tvitret Sanders i går.

eirikgs@klassekampen.no

LØSNING: I USA krever aktivister og politikere en «green new deal» for å takle klimakrisa.FOTO: ALEX WONG, AFP/NTB SCANPIX
CALIFORNIA DREAMING: Et helikopter slåss mot skogbrannene i California denne uka.FOTO: NOAH BERGER, AP/NTB SCANPIX
Greta Thunberg