Mandag 9. desember 2019 Utenriks

• Minst 25 demonstranter drept i helga • Droneangrep mot sentral sjialeders hjem

Blodig helg i Irak i krise

SORG: Sørgende tenner lys til minne om drepte demonstranter i Iraks hovedstad Bagdad lørdag. Minst 25 mennesker ble drept og 130 såret i helga da angripere i biler skjøt mot demonstrantene. FOTO: HADI MIZBAN, AP/NTB SCANPIX

URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.

IRAK

Konflikten i Irak ble ytterligere skjerpet etter drap på demonstranter i helga. Minst 25 er drept og 130 såret, opplyser myndighetene, ifølge NTB.

I en separat hendelse ble det lørdag morgen utført et droneangrep mot hjemmet til den mektige sjialederen Muqtada al-Sadr, i sjiamuslimenes hellige by Najaf. Sadr var ikke hjemme, og ingen ble skadd i angrepet. Sadr har støttet protestbevegelsen.

Drapene og droneangrepet markerer en kraftig opptrapping av krisa i Irak. Antall drepte siden protestene startet er nå oppe i nesten 430.

Kraftig opptrapping av krisa i Irak:

• Nesten 430 mennesker er blitt drept og 20.000 såret siden demonstrasjonene i Irak begynte for over to måneder siden. Mange er drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker, andre av militsgrupper.

• Demonstranter krever politiske reformer og oppgjør med korrupsjon og ineffektivitet, samt slutt på Irans økende innflytelse i landet.

• Regjeringen har lovet reformer, og statsminister Adel Abdul-Mahdi har varslet at han går av. Det har roet situasjonen noe, men drapene på demonstranter i Bagdad og lørdagens droneangrep mot sjialederen Muqtada al-Sadrs hjem er en kraftig opptrapping av krisa. ©NTB

Uklart hvem som sto bak

Professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen peker på at situasjonen i Irak er kaotisk, og at det er uklart hvem som står bak angrepene.

– Vi vet ikke om det er de samme som står bak alle angrepene mot demonstrantene, eller hvem som sto bak angrepet mot Sadr. Det er uklart om det er rivaliserende militsgrupper, eller noen fra regjeringssida, sier Vikør.

Skytingen i Bagdad pågikk fra fredag kveld til morgentimene lørdag. Den startet da væpna menn i biler åpnet ild på Khilaniplassen og ved Sinak-brua, områder som har blitt samlingssteder for demonstrantene.

Det ble også meldt at strømmen ble skrudd av på plassen, noe som bidro til kaos i mørket da folk løp for å unngå å bli skutt.

Så langt har ingen tatt på seg ansvaret for angrepene, men demonstrantene mener at tilhengere av iranskstøttede militsgrupper står bak. De har også fått skylda for lignende angrep tidligere.

Noen har også pekt mot myndighetene, ikke minst på grunn av strømkuttet. En høytstående tjenestemann sier imidlertid til Al Jazeera at hvem som helst ville kunne kutte strømtilførselen.

Fredagens blodbad skjedde bare timer etter at USA innførte sanksjoner mot lederne for Asaib al-Haq, en mektig iranskstøttet militsgruppe som beskyldes for å stå bak angrep mot demonstranter

FN fordømte lørdag drapene på ubevæpnede demonstranter og ba myndighetene gjøre mer for å beskytte dem.

Sadr har oppfordret sine tilhengere om å ta til gatene for å beskytte demonstrantene.

Indre strid blant sjiaer

De voldsomme demonstrasjonene i Irak har pågått siden oktober. Demonstrantene krever politiske reformer, oppgjør med korrupsjon og ineffektivitet, og slutt på Irans økende påvirkning i landet.

Regjeringen har lovet reformer. Statsminister Adel Abdul-Mahdis har varslet at han går av, og er nå midlertidig administrator inntil parlamentet velger ny statsminister.

Protestene har også rettet seg mot Iraks sekteriske styresett, der presidenten er kurder, statsministeren sjiamuslim og parlamentspresidenten sunnimuslim.

Vikør sier at siden sjiaene er i flertall i Irak, vil realiteten være at de som har størst støtte blant sjiaene, vinner valg.

– Hele det sjiapolitiske miljøet i Irak er delt i fraksjoner. To store sjiafamilier, Sadr og Hakim, har dominert religiøst og politisk siden 1950-tallet. Særlig Hakim-familien har vært nært knyttet til Iran, påpeker han.

Lederløs bevegelse

Vikør sier at Moqtad al-Sadr er kjent for å skifte side ofte.

– Nå har Sadr stilt seg på demonstrantenes side, men han er ingen lederskikkelse der. Bevegelsen er uten lederskap. De har med svært mange sjiaer, men det er først og fremst en sosial bevegelse. Det ser ut som om mange nå prøver å dra nytte av dette uorganiserte og spontane opprøret mot det politiske systemet.

Vikør minner om at protestene i Irak er del av en global trend, og peker mot Libanon, Iran, Egypt, Latin-Amerika.

– Irak er bare en bit av et større mønster, der lederløse folkemasser er enige om hva de mot, men er uklare på hva de vil ha i stedet. At iransk dominans blir utfordret både i Libanon og Irak kan rett og slett være et uttrykk for at Iran har så stor innflytelse i landene at de blir en naturlig skyteskive for opprør mot det bestående.

Vikør sier at alle de lederløse opprørene rundt om i verden kan gå i ulike retninger.

– Slike bevegelser vil ofte splittes opp, men de kan også gå i nye retninger, avhengig av nasjonale forhold. Noen steder kan det dukke opp en ledelse og retning, andre steder vil de dø bort igjen.

sissel.henriksen@klassekampen.no