Onsdag 11. desember 2019

Fire ekstra ambulansefly satt inn

Luftambulansetjenesten opplyser at fire ekstra ambulansefly er satt inn for å erstatte de som mangler. Dermed er ti ambulansefly i beredskap.

Luftambulansetjenesten opplyser at fire ekstra ambulansefly er satt inn for å erstatte de som mangler. Dermed er ti ambulansefly i beredskap.
– På en vanlig dag som denne har vi ni fly i beredskap. I dag har vi faktisk ti av ni fly i beredskap, sier Øyvind Juell, administrerende direktør i Luftambulansetjenesten, på en pressekonferanse onsdag.
Seks av de ordinære flyene er i beredskap. Babcock stiller med tre ekstra fly: Ett propellfly som kan lande på kortbane, ett propellfly som kun kan lande på langbane, og en ekstra jetmaskin.
Luftambulansetjenesten har i tillegg hentet inn et kommersielt jetambulansefly fra operatøren Joinjet.
– Vi jobber også tett med Lufttransport for å se på de flyene som de har fra den forrige luftambulansekontrakten. Og i forbindelse med det samme har vi god dialog med luftfartstilsynet om dagen, sier Juell.

Alle oppdrag løstTirsdag ble det kjent at Luftambulansetjenesten skulle sette inn totalt fem ekstra fly. Til sammen skal ambulansetjenesten ha elleve ambulansefly i beredskap, men fire av disse er fortsatt ute av drift.
Dårlig vær har bekymret helsemyndighetene. Det siste døgnet har det vært mange oppdrag. Men alle oppdragene som har vært i nord, har blitt løst, opplyser Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord.
Fagdirektør i Helse Nord, Geir Tollåli, sier han håper dette viser at befolkningen ikke trenger å føle seg utrygg.

Har gått gjennom hendelserTollåli opplyste også at de hadde gått gjennom åtte hendelser som Universitetssykehuset i Nord-Norge meldte om på søndag. I fire av disse hendelsene ble det meldt at det ikke var ambulansefly tilgjengelig.
– Dette viser seg ikke å stemme, sier Tollåli.
I to av disse hendelsene fikk ikke flykoordineringssentralen noen forespørsel om å rekvirere ambulansefly, ifølge Tollåli.
– Og i de to andre ble det gjort faglige vurderinger i hvert enkelt tilfelle og konkludert med at det skulle benyttes helikopter til å frakte pasientene til sykehus, sier han.
(©NTB)