Onsdag 11. desember 2019

Greta Thunberg kåret til årets person 2019

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) er kåret til årets person av det amerikanske magasinet Time. Hun er den yngste som får utmerkelsen noensinne.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) er kåret til årets person av det amerikanske magasinet Time. Hun er den yngste som får utmerkelsen noensinne.
16-åringen blir også den første svensken som får utmerkelsen, som betegner en person, en gruppe eller idé, som har satt et markant preg på året som gikk.
Thunberg ble kjent da hun begynte sin skolestreik foran den svenske Riksdagen i fjor sommer. Inspirert av den unge klimaaktivisten har titusenvis av barn rundt om i verden engasjert seg i klimasaken.
– I flere tiår har forskere og aktivister slitt med å få verdensledere til å ta klimatrusselen på alvor, men i år har en tenåring på en eller annen måte fått verdens oppmerksomhet, skriver Time i sin artikkel om Thunberg.
I disse dager deltar svensken på FNs klimatoppmøte i Madrid.

HoldningsskifteDen svenske 16-åringen har ingen magisk løsning på klimakrisen, men hun har klart å skape et globalt holdningsskifte og en verdensomspennende bevegelse som krever endring, skriver Time, som i nær 100 år har kåret Person of the Year, eller årets person.
Times sjefredaktør, Edward Felsenthal, forklarer på Times hjemmeside hvorfor tittelen har tilfalt nettopp Thunberg.
– For å slå alarm over menneskehetens destruktive forhold til det eneste hjem vi har, for å komme med en stemme, som skjærer gjennom bakgrunnen og grenser i en fragmentert verden.
– Og for at vise oss alle hvordan det kan se ut når en ny generasjon leder, er Greta Thunberg Årets Person i 2019, sier sjefredaktøren.
Times kåring går tilbake til 1927. Prisen har gått til statsledere, forretningsfolk, politikere og til og med til «datamaskinen».

Ros av Al GoreFire andre kandidater var med i siste runde om å få tittelen. De fire var USAs president Donald Trump, demonstrantene i Hongkong, varsleren i Ukraina-saken i Det hvite hus, og Nancy Pelosi.
Nyhetsmagasinet får ros for tildelingen til den unge svensken.
– Strålende avgjørelse å velge Greta Thunberg som årets person. Greta er det moralske kompasset hos de unge aktivistene, som krever at vi handler umiddelbart for å løse klimakrisen. Hun er en inspirasjon for meg og for mennesker over hele verden, skriver den amerikanske politikeren Al Gore på Twitter.
Sveriges næringsminister Ibrahim Bayland (S) sier at han ikke er overrasket over at Thunberg får utmerkelsen.
– Jeg er ikke overrasket med tanke på hvilken enorm kraft hun har i sin bevegelse. Jeg merker det utenlands, sist i forrige uke da jeg var i India kom hennes navn opp. Det her er en bekreftelse på den statusen hun har fått globalt, sier han.(©NTB)