Torsdag 12. desember 2019 Lederen

Brexit-valg

• I dag går britene til et valg landets tabloider har døpt «brexmas elections» fordi spørsmålet om EU-medlemskap har en så sentral posisjon i en valgkamp rett oppunder jul. De britiske tabloidene er ellers omtrent akkurat så hardt vinklet før valget som de har rykte på seg for å være. The Sun oppfordret i går sine lesere til ikke å stole på «marxistiske Labour», mens Daily Mail trykker et bilde av en relativt ansvarlig utseende Boris Johnson som sier: «Ikke gå blindt inn i katastrofen. Du MÅ stemme – og hindre at vi blir kastet ut i den største krisa siden krigen». Johnsons gamle arbeidsgiver The Telegraph trykker et bilde av statsministeren som med en gravemaskin meier ned en vegg slik at banneret «get brexit done» kommer til syne.

• Daily Mirror er tradisjonelt Labour-vennlig, men er mindre personrettet i sin støtte til partiet. Avisa har intervjuet faren til et av terrorofrene på London Bridge, som anklager Johnson for å skåre politiske poeng på terroren. Labour-leder Jeremy Corbyn har aldri vært noen favoritt i mediene. Han blir beskrevet som en antisemitt og en katastrofal leder, som vil føre Storbritannia ut i uføret med sin radikale politikk. Hvis man bare leser avisene, er det ikke overraskende at Labour gjør et dårlig valg, men at partiet får stemmer i det hele tatt. Liberale The Guardian har tradisjonelt vært positive til Labour, men sliter med Corbyns radikale program. Betegnende nok skrev en av avisas kommentatorer i går at hans drømmevalg vil gi resultatet «Ingen brexit, ingen Johnson, ingen Corbyn».

• Brexit splitter Storbritannia, og så lenge parlamentet ikke får gjennom noen avtale for en utgang fra unionen, vil spørsmålet fortsette å dominere britisk politikk. Dermed kommer nedskjæringene i helsevesenet, tiår med privatiseringer og enorme klasseforskjeller i skyggen. Britisk venstreside kan likevel ikke bare ønske brexit bort. De millionene av menneskene fra Labours kjerneområder som stemte for å gå ut av EU, må mobiliseres og trekkes inn i politikken. Hvis ikke står andre politiske retninger klare til å ta dem imot.