Lørdag 14. desember 2019 Lederen

I spagat

n«Overse demokratiet og konsekvensene vil, for å være ærlig, komme og bite deg bak», sa ­Labours partisekretær Ian Lavery til BBC i går. Lavery kommer fra Labours kjerneområder i Nord-England, hvor De konservative har gjort et brakvalg. Før Lavery gikk inn i politikken, var han leder for gruvearbeidernes fagforening, et verv han overtok fra streike­legenden Arthur Scargill. Med sine 56 år er Lavery blant veteranene i Labour, og han var også blant dem som ønsket at partiet skulle respektere folkeavstemningen fra 2016. Han vant ikke fram. Det største skillet mellom Labours relativt gode valgresultat i 2017 og det katastrofalt dårlige i år er at partiet denne gang gikk til valg på at det skulle avholdes en ny avstemning.

• «Revolusjonen spiser sine barn», skrev journalisten Jacques Mallet du Pan etter den franske revolusjonen. I Storbritannia er det snarere barna som spiser revolusjonen. Jeremy Corbyn ble Labour-leder på et av partiets mest radikale programmer på mange tiår. Hans kandidatur har vært båret fram av unge radikalere i Momentum-­fraksjonen, som ulikt partilederen er overveldende positive til EU. Det var de som vant på partikongressen i Liverpool i fjor, men løftet om en ny folkeavstemning har vært nærmest umulig å formidle i områder som stemte for å gå ut av EU.

• De sosialdemokratiske partiene i Europa står i en utfordrende spagat: Skal de være partier for høyt utdannede i storbyene, for arbeidsfolk i distrikter og småbyer – eller klarer de å holde alliansen samlet? De danske sosialdemokratene har i politikk og retorikk lagt partiet tettere opp til tradisjonelle kjernevelgere utenfor de store byene; det boligminister Kaare Dybvad Bek kaller «det folkelige Danmark» i boka «De lærdes tyranni» fra 2017. Labour i Storbritannia hadde etter hvert så mange EU-vennlige bymedlemmer, særlig i Momentum, at det ble vanskelig å gå til valg på å respektere folkeavstemningen fra 2016. Da kuttet partiet samtidig båndene til EU-motstanderne i distriktene. Resultatet ble Labours dårligste valg siden 1935, og sorti for den radikale Jeremy Corbyn.