Mandag 23. desember 2019

• Blodig protesthelg i India • Leder forsvarer omstridt lov

Samles mot Modi

NOK: Indias nye statsborgerskapslov har utløst kraftige protester hele i landet. Her fra Guwahati i nordøst. FOTO: ANUPAM NATH, AP/NTB SCANPIX

FELLES FIENDE: Religiøse minoriteter og sekulære aktivister i India forener krefter i kampen mot en ny lov som diskriminerer muslimer.

INDIA

Indias statsminister Narendra Modi forsvarte i går en nylig vedtatt statsborgerskapslov som har utløst kraftige protester en rekke steder i landet. I en tale til tilhengere i hovedstaden New Delhi avviste han at loven, som gjør det enklere for ikke-muslimske innvandrere å få indisk statsborgerskap, går ut over muslimer.

– Det spres en løgn om at denne regjeringen har lagt fram loven for å snappe folks rettigheter fra dem, sa Modi, ifølge India Today.

Omstridt lov i India:

• Forrige uke vedtok det indiske parlamentet en ny statsborgerskapslov som har utløst kraftige protester.

• Loven gjør det lettere for ikke-muslimske innvandrere å få indisk statsborgerskap.

• Diskrimineringen av muslimer og bruken av religion som kriterium har utløst sinne langt utover Indias muslimske minoritet på 200 millioner.

• India har vært styrt av hindunasjonalisten Narendra Modi siden 2014.

Over 20 døde

Talen ble holdt under lanseringen av valgkampanjen til Modis hindunasjonalistiske regjeringsparti, Bharatiya Janata Party (BJP), to måneder før et lokalvalg i Delhi.

Statsborgerskapsloven som har skapt mye sinne ble vedtatt av parlamentet forrige uke. Regjeringen hevder at loven kun er ment som en hjelp til utsatte minoriteter som har kommet til India fra muslimske land som Afghanistan, Bangladesh og Pakistan før 2014.

Men at loven kun gjelder ikke-muslimske innvandrere har provosert mange indere, langt utover landets muslimske minoritet på 200 millioner. Loven ble vedtatt samtidig som myndighetene planlegger å opprette et nytt nasjonalt register der folk må kunne dokumentere sin indiske herkomst. Systemet er allerede innført i delstaten Assam nordøst i India.

Mer enn 20 mennesker har blitt drept i protestene hittil, mens 1500 har blitt arrestert, ifølge Reuters. Ytterligere 4000 har blitt satt i forvaring og sluppet løs.

Bare på lørdag døde ni personer i delstaten Uttar Pradesh nord i India, de fleste av dem unge mennesker, ifølge en polititalsperson. Vedkommende avviste at politiet sto bak dødsfallene. Uttar Pradesh er landets mest folkerike delstat, med 204 millioner innbyggere, og styres av Modis parti BJP.

Mobiliserer på tvers

Masseprotestene omtales som de største på fire tiår, og mobiliserer både religiøse minoriteter og sekulære krefter. India Todays redaktør Harmeet Shah Singh beskriver protestene som en «mosaikk» bestående av folk med ulik religiøs, etnisk og geografisk bakgrunn.

Studenter og advokater har vært synlige i mange av demonstrasjonene. I Guwahati i Assam ble det arrangert en egen markering for kvinner som er imot Modis nye lov.

Jussprofessor Tarun Khaitan ved University of Oxford sier til Al Jazeera at demonstrantene vil forsvare Indias mangfoldige og sekulære grunnlov.

– For første gang i Indias demokratiske, uavhengige historie skriver vi inn religion som et kriterium i våre statsborgerskapslover, sier han til Al Jazeera.

Blant dem som har sluttet seg til motstanden mot loven er Tushar Arun Gandhi, oldebarnet til Indias landsfar Mahatma Gandhi. Han spår at India står i fare for å bli «et fascistisk diktatur», ifølge The Guardian.

Slår ned på protester

Myndighetene har fått kritikk for sin hardhendte håndtering av protestene, med omfattende bruk av batonger og tåregass. I Uttar Pradesh har politiet tatt i bruk en lov som forbyr samlinger på mer enn fire personer. Loven stammer fra det gamle britiske kolonistyret i India.

Politiet i delstaten har også raidet husene til menneskerettsaktivister, melder Al Jazeera. I Assam ble seks personer nylig drept i protestene. Fire av dem ble skutt av politiet.

Indiske myndigheter har også gjentatte ganger stengt internett, inkludert i deler av hovedstaden New Delhi. Hensikten er angivelig å stoppe spredningen av materiale som kan egge til vold.

India, som er alliert med USA og gjerne kalles «verdens største demokrati», var landet som stengte nettet flest ganger i 2018, rapporterer Access Now. Organisasjonen understreker at det ikke foreligger tilgjengelige tall fra land som Kina og Nord-Korea.

I Jammu og Kashmir, den indiskstyrte sørlige delen av Kashmir, har nettet vært stengt i over fire måneder.

yohans@klassekampen.no