Mandag 23. desember 2019

Fortellingen

• SV-leder Audun Lysbakken inviterte i midten av november til et bredt samarbeid på venstresida. Han vil forene alle opposisjons­partiene fra Rødt til Senterpartiet med en felles rødgrønn plattform foran stortingsvalget i 2021. Diskusjonen i etterkant handlet mest om hvem som kan samarbeide med hvem. Senterpartiet var raskt ute med å avslå Lysbakkens invitasjon. «Vi må nå konsentrere oss om sakene, ikke om samarbeidskonstellasjoner», sa parlamentarisk leder Marit Arnstad. Også Miljøpartiet De Grønne og Rødts deltakelse i en rødgrønn koalisjon, er omdiskutert.

• Legger man kravet om et for­pliktende samarbeid til side for en stund og ser på de store politiske sakene, vil mange enigheter likevel vise seg. Hva er den store rødgrønne fortellingen som skal sikre regjeringsskifte i 2021? spør Klassekampen i en ny intervjuserie. Mannen som la invitasjonen på bordet, Lysbakken, skisserer opp tre hovedelementer i sin fortelling: kamp mot ulikhet, desentralisering og det kan kaller skjebnespørsmålet: hvordan Norge skal få til et rettferdig, grønt skifte. Dette kan være gode steder å begynne diskusjonen, der opposisjonen har samme overordnede mål, men ulike virkemidler for å oppnå dem.

• Spørsmålet om hvilken retning de rødgrønne vil ta Norge i etter 2021, er grunnleggende for hele venstresida. Diskusjonen er nødvendig fordi det er uklart hva den store fortellingen til de rødgrønne egentlig er. Dagens regjeringspartier har aldri stått svakere på målingene enn nå, og regjeringen er preget av sterk intern uenighet. I en ny undersøkelse Norstat har gjort for ABC Nyheter, tror kun 49 prosent av de spurte at regjeringen overlever 2020. Likevel, hvis regjeringen Solberg faller i morgen, er det helt uklart hva en eventuell Støre-regjering skulle gjort. Med andre ord er det langt fra opplagt hva det rødgrønne prosjektet er. Debatten om hva opposisjonen kan samarbeide om for en ny retning for landet, må sentreres rundt sakene det kan bli enighet om, ikke om hvem som skal oppta hvilke taburetter i en ny regjering. Det er både SV og Senterpartiet enige om.

Artikkelen er oppdatert: 23. desember 2019 kl. 08.32