Tirsdag 24. desember 2019

På Møtestedet serverer Bymisjonen fellesskap til oslofolk som er alene i jula:

Arild er alene på julaften

FELLESSKAP: Inne på Kirkens bymisjons lavterskeltilbud, Møtestedet, kan mennesker i Oslos rus- og gatemiljø få en juletallerken og samvær lille julaften. Arild Wold har deltatt i flere år. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

VARME: Han kjenner halve byen, men Arild Wold har feiret jul alene i flere år.

fattigdom

Det er lille julaften i Oslo. Gatene er pyntet med lys og dekorasjoner, og gjennom dem strener folk fram og tilbake på jakt etter de siste julegavene.

Snart vil roen senke seg over hovedstaden og tusener av rom vil fylles med samvær og hygge. For mange av dem som lever i Oslo skyggeside, vil situasjonen være en ganske annen.

Flere av byens bostedsløse søker til Tollbugata 3. Her ligger Kirkens bymisjons lavterskeltilbud Møtestedet, der mennesker i Oslos gatemiljø kan få en varm juletallerken, hjelp, møte folk og slå av en prat gjennom «Gled en som gruer seg til jul»-kampanjen.

På en av stolene i lokalet sitter Arild Wold. Han jobber som gaterydder i Kirkens Bymisjon og spiser middag på Møtestedet fire ganger i uka.

– Det er et ålreit sted å dra etter jobb med billig mat, der man kan treffe folk. Jeg kjenner jo halve byen også er det hyggelig her, sier han.

Wold har feiret jul alene de siste fire årene. Hver lille julaften har han kommet hit på julemiddag. Her blir 50-åringen alltid møtt med omsorg, forteller han.

– Alle kjenner meg her. Det er alltid hyggelige folk, og har man det litt dårlig, kan man alltid snakke med noen.

Fattigdom:

• Kirkens Bymisjon har 49 kafeer og møtesteder i Norge hvor de serverer 300.000 måltider i året.

• Møtestedet i Tollbugata er et lavterskeltilbud for mennesker i Oslos rus- og gatemiljø.

• Flere av dem utgjør de 150.000 nordmennene som ikke har nok å spise og de 170.000 som gruer seg til jul.

• I Norge bor over 320.000 nordmenn i en husholdning som har vanskelig for å endene til å møtes.

Kilde: SSB, SIFO, Kirkens Bymisjon

– Sårt for mange

På lille julaften dukker det opp over 200 personer hvert år. Bordene på Møtestedet er pyntet med julestjerner og det spilles julesanger over anlegget. På menyen står ribbe, medisterkaker og sosisser, og riskrem til dessert. Rådgiver Kari Gran og nestleder for Møtestedet Kjersti Klouman Høiner forteller at jula er et sårt tema for mange.

– Det er en forventning som bygger seg opp i samfunnet og alle følelser blir sterkere enn vanlig, sier Gran.

– Mange vil bare over jula, og noen ruser seg for å kompensere for det som er tapt. Men for flere føles dette som et hjem og folk setter pris på omsorgen, sier Høiner.

Hun understreker viktigheten av fellesskap:

– Gatelivet er gjerne alt som er annerledes fra normalen. Gjestene er opptatt av mest mulig normalitet og ønsker å pynte, tenker på familie og snakke med andre.

Møtestedet i Tollbugata er én av 49 kafeer og møtesteder for ulike målgrupper i landet. Samlet serverer Kirkens Bymisjon omtrent 300.000 måltider hvert år.

Lang tradisjon

Organisasjonens tradisjon med å tilby julemiddager til vanskeligstilte strekker seg over 100 år tilbake i tid. Da ble måltidene kalt «festlig bespisning av fattige», og opptil 1000 personer deltok på festlighetene i det som var datidas Christiania.

Jula kan være en særlig utfordrende tid for dem som har minst i samfunnet. I Norge bor over 320.000 nordmenn i en husholdning som har vanskelig eller svært vanskelig for å få endene til å møtes. Det viser tall fra SSBs årlige levekårsundersøkelse. En undersøkelse gjort i 2017 av Senter for velferds- og arbeidslivsforskning viste at 150.000 nordmenn ikke hadde nok å spise gjennom året. Samme år gjennomførte Kirkens Bymisjon en undersøkelse som viste at 170.000 nordmenn gruet seg til jul.

At så mange gruer seg, overrasker ikke rådgiver Gran som har jobbet med organisasjonens julekampanje siden oppstarten i 2011.

– Jula er en tid for ettertanke, fylt med forventninger. I vår kultur er det en veldig privatisert tid, der alt vi ikke får til i livet og våre relasjoner blir ekstremt tydelige.

linneao@klassekampen.no