Fredag 27. desember 2019 Utenriks

Republikansk senator bekymret over riksrettens troverdighet i Senatet:

Kan slå sprekker

UTFORDRER: Republikaneren Lisa Murkowski går ut mot Mitch McConnells (t.h) planer for riksrettssaken og sier Senatet ikke skal gå «hånd i hånd med forsvaret». FOTO: MARK WILSON, AFP/NTB SCANPIX

ADVARER: Republikanernes leder i ­Senatet krever «full koordinering» med Det hvite hus under riksretten mot president Donald Trump. Nå møter han motstand i egne rekker.

USA

Lisa Murkowski, den republikanske senatoren fra Alaska, gikk hardt ut mot Mitch McConnels strategi om full koordinering med Det hvite hus under riksretten. McConnel er lederen for Republikanerne i Senatet, der de har flertall.

Tirsdag gikk Murkowski ut mot det hun kaller en «bekymringsfull» republikansk strategi. I et intervju med KTUU, en tv-kanal i Alaska, tar hun avstand fra «å gå hånd i hånd med forsvaret».

– Jeg mener dette gjør prosessen enda mer forvirrende. Det må være en viss distanse mellom Det hvite hus og Senatet når det gjelder riksrettsprosessen. For meg betyr det at vi må ta et skritt tilbake fra å være hånd i hanske med Trumps forsvar, uttalte hun under intervjuet.

Hun er den første republikanske senatoren som ­rykker ut mot det som til nå har fortont seg som en solid felles republikansk front.

Murkowski beskrives som en moderat republikaner. Hun er ikke den som ofte går ut mot partiledelsen, men når hun gjør det, endrer hun ikke standpunkt, skriver The New York Times.

Riksrett mot Trump:

• Representantenes hus, der Demokratene har flertall, stemte 18. desember for å stille president Donald Trump for riksrett for maktmisbruk og obduksjon av Kongressen.

• Saken er ikke sendt videre til Senatet, der riksrettssaken skal foregå. Demokratene og Republikanerne kjemper om å kontrollere prosessen.

• Demokratene krever å kunne kalle inn vitner, Republikaner ønsker ingen vitner.

• Trump kaller riksretten en «heksejakt».

Slår sprekker?

Murkowski gikk ut mot Trumps nominasjon av Brett M. Kavanaugh som høyesterettsdommer og stemte mot hans nominasjon etter at han ble anklagd for seksuelle overgrep. Hun hjalp også med å torpedere Trumps forsøk på å fjerne av Affordable Care Act, kjent som Obama-Care.

Loven har som formål å sørge for prismessig overkommelig behandling og innførte en offentlig helseforsikring i USA, der minst 32 millioner amerikanere står uten privat helseforsikring.

Republikanerne har stått i en samlet front mot det de hevder er urettmessige anklager mot Trump, etter at Representantenes hus tidligere denne måneden stemte for å stille Trump for riksrett for å ha misbrukt sin makt og for å ha forhindret Kongressens arbeid.

Murkowski er en av svært få senatorer som ikke åpent har fordømt riksretten mot presidenten.

– Hvis det betyr at noen vil se på meg som åpen og kritisk til enhver sak som forelegges meg, istedenfor å være nikkedokke for mitt parti eller min president, så er det helt greit for meg, sa hun under intervjuet.

Får Murkowski med seg noen av de andre stille kritikerne, kan det hende McConnel må endre strategi, hevder enkelte analytikere.

Riksretten «forhastet»

Murkowski er også skeptisk til Demokratenes riksrettsløp mot Trump og kaller den for «forhastet».

Da Representantenes hus, der Demokratene har flertall, startet granskingen av Trump, kalte de inn flere nåværende og tidligere medarbeidere fra Det hvite hus.

Trump har nektet sine ansatte å stille opp som vitner. Blant dem som ble innkalt, men som nektet å møte opp, var Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og den nåværende stabssjefen Mick Mulvaney.

– Dersom Demokratene mente de var viktige vitner, burde de ha gått rettens vei, istedenfor å forhaste seg inn i en riksrett, sier Murkowski.

Uenige om vitner

Den 18. desember stemte flertallet i Representantenes hus for at Trump skulle stilles for riksrett.

Sakspapirene skulle ha blitt sendt til Senatet, der rettssaken mot Trump vil finne sted. Det har ikke Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus, gjort enda. Hun vil vente med det til hun ser hvordan «Senatet vil legge opp prosessen».

Republikanerne, som har majoriteten i Senatet, kjemper for å kontrollere riksrettsprosessen. De ønsker ikke å slippe til vitner, som kan sitte med sensitiv informasjon som kan felle presidenten.

Demokratene krever imidlertid å kunne innkalle vitner, ikke minst de som allerede nektet å møte opp i Representantenes hus, selv om de var blitt stevnet.

Charles M. Kuppermann, en annen ansatt som nektet å møte opp som vitne, har bedt Høyesteretten vurdere om han kan tvinges til å vitne. Høyesteretten utsatte 10. desember saken.

Mitch McConnel sa til Fox News tidligere denne uka at han ikke er en «upartisk dommer».

– Riksretten er en politisk prosess, og ingen er upartiske, sa han.

Han sa videre at Republikanerne ønsker samme prosedyre som da Bill Clinton ble stilt for riksrett i 1998.

– Da var det en innledningstale, deretter en runde med skriftlige runder, så får vi se når vi er kommet dit om vitner skal innkalles, uttalte han.

Langer ut igjen

Donald Trump langet ut mot Demokratenes Nancy Pelosi da han julaften talte for USAs utstasjonerte styrker:

– Hun hater Det republikanske partiet. Hun hater alle som stemte på meg. Hun skader landet vårt.

Den demokratiske senatoren Hakeem Jeffries skrev følgende som svar til Trump: «Det er julaften. Få deg et liv».

amal.wahab@klassekampen.no

Donald Trump
John Bolton