Lørdag 28. desember 2019 Lederen

Aggresjon

• 20. desember innførte USA sanksjoner mot alle selskaper som deltar i utbyggingen av den ­russiske gassrørledningen Nord Stream 2 gjennom Østersjøen til Tyskland. Det er Donald Trump som har underskrevet sanksjonsvedtaket, men det er vedtatt i begge kamre i Kongressen, ivrig understøttet av Demokratene. Rune Skarstein skrev i Klassekampen i forrige uke at USA er det eneste landet i verden som gjennomfører sekundærsanksjoner, som betyr at det ikke bare settes begrensninger for egne lands selskaper og innbyggere, men også straffer virksomhet i andre land, selv om den ikke berører USA på noen måte.

• Tyskland har hele tida stilt seg bak utbyggingen av Nord Stream og tidligere forbundskansler Gerhard Schröder er styreleder for selskapet. Tidligere har Washington konsentrert seg om sanksjoner mot mindre og svakere land, men nå rettes angrepet direkte mot Europas mektigste økonomi, Tyskland. Det er en dramatisk forverring av forholdet mellom to allierte land. De tyske reaksjonene har da også vært kraftfulle. «Europeisk energipolitikk bestemmes i Europa og ikke i USA. Vi motsetter oss på det sterkeste utenlandsk intervensjon og lovstridige sanksjoner», sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas i en svært krass uttalelse. Finansminister Olaf Scholz (SPD) sier at sanksjonene er en «alvorlig innblanding i Tysklands og Europas indre anliggender og et angrep på vår suverenitet». Store europeiske selskaper, som sveitsiske Allseas, rammes av den økonomiske krigføringen. Kværner kan også bli rammet ettersom selskapet skal bygge et anlegg for vedlikehold av rørledningen.

• Europeiske land kan ikke i lengden akseptere den aggressive og vilkårlige amerikanske sanksjonspolitikken. Hvis ikke europeisk næringsliv og bedriftsledere kan stole på at politikerne er i stand til å forsvare deres interesser når de opererer lovlig og på vegne av landet, vil tilliten til hele det politiske systemet gå i oppløsning. Den økonomiske krigføringen kan ikke fortsette uten at europeerne svarer med samme eller tilsvarende mynt.