Mandag 30. desember 2019

• Demokrat-topper erkjenner mulig Sanders-seier • Høyresida smir antisemittisme-anklager

Nå kan han slå til igjen

HOMERUN? Senator Bernie Sanders ligger stabilt høyt på meningsmålingene. Kan den demokratiske sosialisten vinne kampen om å Demokratenes presidentkandidat? FOTO: CHARLIE NEIBERGALL, AP/SCANPIX

SKITTENT SIRKUS: Stadig flere innser at Bernie Sanders kan bli Demokratenes Trump-utfordrer. Nå er et «absurd» forsøk på å sverte den jødiske sosialisten som antisemitt, i gang.

USA

Bernie Sanders, den selverklærte demokratiske sosialisten som vil ha et klasseopprør mot USAs milliardærer, kan bli Demokratenes kandidat i 2020-oppgjøret mot Donald Trump.

En slik analyse frontes ikke lenger bare av Vermont-senatorens egne tilhengere, men nå også av en rekke sentrale figurer i Demokratenes eget partietablissement.

Tidligere har mange avskrevet Sanders’ støtte som for smal og venstreorientert til at han kan vinne. Men via amerikanske Politico erkjenner nå flere Demokrat-«insidere» at Sanders og hans venstrebevegelse, som i 2016 utfordret Hillary Clinton og partieliten, kan utmanøvrere både Joe Biden, Elizabeth Warren og resten av Demokrat-konkurrentene.

– Jeg mener folk bør ta ham veldig på alvor, sier tidligere rådgiver for Barack Obama Dan Pfeiffer til Politico.

Demokratenes primærvalg:

• Demokratene i USA skal avgjøre hvem som skal bli deres kandidat i presidentvalget mot Donald Trump i november.

• Primærvalget starter i Iowa 3. februar og avsluttes med partiets nasjonale kongress i Milwaukee, Wisconsin 13 juli.

• Senator Bernie Sanders (87) gjør det sterkt på målingene.

Favoritt i viktige delstater

Også David Brock, en langvarig alliert av Hillary Clinton, tror 87-åringen vil bli slagkraftig i Demokrat-kampen. Han sier «det kan ha vært uunngåelig at man til slutt får to kandidater som representerer hver sin side av det ideologiske skillet i partiet».

– Mange smarte folk jeg har snakket med, tror det er veldig god sjanse for at de to blir Biden og Sanders, sier Brock.

Pfeiffer mener Sanders ligger bra an til å vinne i de tidlige delstatene Iowa, New Hampshire og Nevada. Det vil gi Sanders styrke før «supertirsdag» 3. mars, da 14 delstater skal holde primærvalg.

I løpet av det siste året har Sanders lenge ligget på en stabil andreplass i nasjonale målinger, med klar ledelse over alle andre enn Biden.

NYT: «Vanskelig å slå»

Likevel har Sanders fått mindre medieoppmerksomhet enn mange konkurrenter. Men en drøy måned før primærvalget braker løs i Iowa 3. februar, tvinger han seg fram i rampelyset: «The Bernie Blackout is over» skriver The Nation, som blant annet peker på at The New York Times i en fersk artikkel kaller Sanders en «formidabel kandidat» som det er «vanskelig å slå».

Sanders har flere frivillige enn noen andre. Uten å ta imot penger fra selskaper eller milliardærer, har han samlet inn større summer enn alle sine konkurrenter, og siden 2016 har han drevet valgkamp for sin sentrale kampsak: Helse­planen «Medicare for all» som skal gi alle amerikanere statlig garantert tilgang på helsetjenester.

Warren har falt på målingene etter hun la fram en utvannet versjon av helseplanen.

Sanders fronter også, til skrekk hos fossilindustrien, den storstilte grønne industriplanen «Green New Deal».

Smir Sanders-angrep

Etter at forsøk på å «bagatellisere» Sanders ikke fungerte, tror venstreaktivist Normon Solomon at næringslivsallierte demokrater og «deres allierte i mediene» nå vil «sverte ham med et bredt spekter av angrep uten begrensninger».

Samtidig forsøker den Trump-allierte høyresida å anklage Sanders, sønn av jøder som flyktet fra antisemittisme i Polen i 1921, for antisemittisme. Knyttet til Sanders’ kritikk av den israelske staten, kaller blant annet Washington Examiner Sanders-kampanjen for den «mest antisemittiske på tiår».

I magasinet Jewish Currents kalte Sanders nylig «kamp mot antisemittisme en kjerneverdi» i en tid der hatkriminalitet mot jøder vokser.

Den amerikanske kommentatoren og journalisten Kate Aronoff mener «absurde» forsøk på å framstille Sanders som antisemitt, må konfronteres. Hun ser paralleller til svertekampanjen mot Labour-leder Jeremy Corbyn.

«For dem på høyresida som hopper på denne karusellen, betyr ikke detaljer noe. (…) Som med Corbyn handler ikke det som nå kastes mot Sanders, om å bekjempe antisemittisme, men om et fortellingsverktøy som skal undergrave et verdensbilde de ikke liker», skriver Aronoff, som er jødisk, i The Guardian.

Hun mener dette styrker politikere som setter flere jøder i fare, som Trump.

eirikgs@klassekampen.no