Tirsdag 31. desember 2019 Utenriks

• USA tar opp kampen mot Iran i Irak • 25 drept av amerikanske bomber

Angrep setter Irak i skvis

ØKT SIKKERHET: Irakiske militærstyrker har trappet opp sikkerheten rundt flybasen Ain al-Asad, som huser amerikanske sikkerhetsstyrker, etter flere angrep mot irakiske regjeringsbaser den siste tida. FOTO: NASSER NASSER, AP/NTB SCANPIX.

STRID: USA mener Iran har fått altfor stor innflytelse i Irak. De utelukker ikke flere angrep etter søndagens bomberegn.

MIDTØSTEN

Årets siste dager har blitt toppen av kransekaka på et svært spenningsfylt år for de bitre fiendene Iran og USA.

Søndag gikk amerikanerne til luftangrep på den Iran-støttede militsen Kataeb-Hezbollah i Irak og Syria, som USA anklager for å stå bak fredagens rakettangrep på den irakiske militærbasen i Kirkuk i Nord-Irak. Der ble en amerikansk kontraktør drept og flere skadet.

Militærbasen i Kirkuk huser amerikanske tropper, og avisa The New York Times omtaler fredagens angrep som «en langt mer direkte aggresjon mot USAs styrker» sammenlignet med angrepene Iran har blitt beskyldt for å stå bak tidligere i år.

En rekke medier omtaler derfor de siste dagenes framstøt som en del av en opptrapping av konflikten mellom USA og Iran.

– Dette kan markere en eskalering av konflikten mellom de to landene, sier Knut Vikør, professor i historie og Midtøsten-forsker ved Universitetet i Bergen.

Helgas angrep i Syria og Irak:

• USA anklager den Iran-støttede militsen Kataeb-Hezbollah for å stå bak fredagens rakettangrep på den irakiske militærbasen i Kirkuk i Nord-Irak, som huser amerikanske tropper. En amerikansk kontraktør ble drept i angrepet.

• Søndag svarte USA ved å bombe fem av militsens stillinger i Syria og Irak. Ifølge irakiske myndigheter skal 25 ha blitt drept i angrepet.

• Det er første gang at USA angriper en milits tilknyttet paraplygruppa Hashd al-Shaabi, som ble opprettet for å bekjempe IS.

– Erklærer ikke krig

Forholdet mellom USA og Iran ble forverret kraftig som følge av at USAs president Donald Trump i fjor trakk USA ut av den historiske atomnedrustningsavtalen med Iran. Med uttrekningen innførte USA både gamle og nye sanksjoner mot Iran.

I sommer og høst fryktet mange at de to landene var på randen av krig, etter at USA anklaget Iran for å stå bak angrep på amerikansk-allierte tankskip i Omanbukta og seinere på saudiske oljeanlegg. Da advarte Trump om iransk utslettelse.

Selv om USAs egne nå har blitt angrepet, truer ikke USA med å gå til krig mot Iran, slik Trump gjorde i sommer, påpeker Vikør. Pentagon har omtalt søndagens angrep som «vellykket» og «defensivt», men utelukker ikke nye ­angrep.

Noen timer etter det amerikanske angrepet traff fire raketter en amerikansk base i Bagdad.

– Her er det snakk om amerikansk bombing i Irak og Syria, og slikt sett en mindre dramatisk eskalering enn et angrep på Iran ville vært, sier Vikør.

Slutt på stilltiende avtale

På invitasjon fra den irakiske regjeringen har USA fortsatt 5000 soldater i landet, som skal bidra i kampen mot terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

Militsen Kataeb-Hezbollah, som var målet for helgas amerikanske bomber, er en del av den paramilitære paraplygruppa Hashd al-Shaabi, som ble opprettet for å bekjempe IS.

Ifølge Vikør har det vært en slags stilltiende avtale mellom iranske myndigheter og amerikanerne om at de ikke skal angripe hverandres styrker. Siden oktober har imidlertid irakiske regjeringsbaser og amerikanske tropper i økende grad vært gjenstand for angrep fra militser alliert med Iran, noe som har truet denne avtalen.

Etter krigshissingen har Trump gitt signaler om at han ikke ønsker militær konflikt med Iran, og han har ivret for tilbaketrekning av amerikanske styrker som har kjempet mot IS i Irak og i Syria spesielt. Det betyr imidlertid ikke at USA vil akseptere økt iransk innflytelse i Irak, påpeker Vikør.

– Amerikanerne viser at de er villige til å slå tilbake, og at det finnes en grense, sier han.

I helga var det første gang at USA angrep en Hashd al-Shaabi-gruppe, noe flere peker på som et tegn på opptrapping.

Ifølge irakiske kilder skal minst 25 militsmedlemmer ha blitt drept i det amerikanske angrepet.

– Det var derfor langt mer dødelig enn rakettene som skal ha blitt avfyrt av militsene, sier Vikør.

Det amerikanske angrepet kom dessuten bare dager etter at Russland, Kina og Iran lanserte sin første felles marineøvelse i Omanbukta.

«Øvelsen markerer et økende samarbeid mellom Washingtons to hovedrivaler og den islamske republikken», skrev Financial Times lørdag.

Frykt i Irak

Etter høstens omfattende og dødelige protester ble den irakiske regjeringen tvunget til å gå av tidligere denne måneden. Samtidig frykter de nå at landet i økende grad vil bli skueplass for rivaliseringen mellom USA og Iran.

– Ettersom trusselen fra IS gradvis har blitt mindre, har den felles fienden forsvunnet, og det gjør også forholdet mellom Iran og USA svært vanskelig, sier han.

benedictes@klassekampen.no