Lørdag 4. januar 2020 Utenriks

USA drepte lederen for Revolusjonsgardens elitestyrke:

– Et angrep på oss alle

OPPTRAPPING: Kvinner i en demonstrasjon i Teheran gråter etter droneangrepet som drepte Qasem Soleimani og elleve andre. FOTO: VAHID SALEMI, AP/NTB SCANPIX

SINNE: Angrepet vil føre til en opptrapping av krigen mellom Irans støttespillere og USA, sier frontfigur i Houthi-militsen, Irans allierte i Jemen.

IRAN

Natt til i går likviderte USA den iranske generalen Qasem Soleimani og flere sentrale irakiske militsledere i et droneangrep mot flyplassen i Bagdad i Irak. Elleve andre ble også drept i angrepet, blant dem Abu Mahdi al-Muhandis, nestleder i Hashd al-Shaabi, en paraplyorganisasjon av sjiamuslimske Iran-tilknyttede militser i Irak.

Reaksjonene er sterke i området. Leder for libanesiske Hizbollah Hassan Nasrallah ba fredag i en tale motstandskjempere over hele verden om å straffe de ansvarlige for drapet på Soleimani.

USA-Iran-konflikten:

• Tirsdag ble USAs ambassade i Irak stormet av demonstranter.

• Natt til i går drepte USA general Qasem Soleimani, lederen for elitestyrken i den iranske Revolusjonsgarden.

• Elleve andre ble også drept i det amerikanske droneangrepet mot flyplassen i Bagdad.

• Blant de drepte var Abu Mahdi al-Muhandis, nestlederen for den irakiske militsorganisasjonen Hashd al-Shabi.

• Iran og allierte sverger hevn.

– Et angrep på alle

Klassekampen ringer Mohammed al-Bekhty i Saana i Jemen. Han er en av frontfigurene i Houthi-militsen, som er i krig med Irans erkefiende Saudi-Arabia og Irans nærmeste allierte i Jemen.

– For hvert overgrep og for hver likvidering kommer motstandsaksen styrket ut. Det gjør vi denne gangen også, sier han.

– Hvem er motstandsaksen?

– Det er alle krefter i regionen som kjemper mot amerikansk herredømme over Midtøsten, og dermed selvsagt også Israel. Både Iran, Syria, Irak, Libanon, Jemen og Hamas-bevegelsen på Gazastripa har valgt motstandens vei. Et angrep på en av oss, er et angrep på oss alle, sier han.

Han sier at denne aksen «allerede er i krig med USA og deres lakeier i regionen», og at selv om Irak og Iran selv vil svare på angrepene, angår angrepet også alle andre.

– Likvideringen vil føre til at krigen mellom oss og USA og deres lakeier vil trappes opp og øke i omfang, sier han.

Iranere er sjokkert og i dyp sorg over drapet på Qasem Soleimani, sier Sayyid Mohammed Ali Taghavi på telefon fra Mashhad i Iran.

Han er professor i statsvitenskap og Midtøsten-kjenner ved University of Ferdowsi.

Ingen vil ha krig

– Irans øverste sikkerhetsråd er i møte nå, og jeg tviler ikke på at Teheran kommer med en rask og svært tydelig reaksjon, sier professoren.

På Twitter har aktivister hevdet at Irans øverste leder, ayatollah Khamenei, selv deltok på møtet. Stemmer det, vil det være første gang siden Irans islamske republikk ble etablert i 1979 at landets øverste religiøse leder overværer et slikt møte.

– Helt siden Donald Trump trakk USA ut av atomavtalen har han trappet opp situasjonen uten å skjønne at han leker med ilden, sier professoren, som sier drapet på Soleimani er «en krigserklæring».

Ifølge ham vil verken Iran eller Trump ha krig, men likevel tar Trump skritt mot det som kan «føre til krig».

Peker på olja

– USA misbruker sin tilstedeværelse i Irak til å gjøre Irak til en slagmark for en krig mot Iran. Det er fullstendig uakseptabelt, sier han.

– Men USA og andre land i regionen vil si at det er Iran som bruker Irak, for å sikre seg makt og trappe opp konflikten med andre land i Midtøsten?

– USA kom til Midtøsten for olje, de invaderte Irak for olje og felte Saddam-regimet for olje. Iran har ikke invadert nabolandet, men har, slik det ofte er med naboland, et nært samarbeid med Irak. USAs politikk og det seineste angrepet gjør at Midtøsten ikke er et trygt sted å være for amerikanere nå, understreker han.

– Betyr det at de sjiamuslimske Iran-tilknyttede militsene vil utføre aksjoner?

– Teheran kontrollerer ikke de sjiamuslimske militsene i Libanon, Jemen, Syria og Irak. De er allierte og har sympatier til og felles interesser med Iran. Likvideringen er et angrep på Iran, og det vil Iran selv svare på.

Maner til ro

Nabil Mohammed Selim, professor i statsvitenskap og Midtøsten-ekspert ved Universitetet i Bagdad, sier til Klassekampen at mange har lovet hevn for likvideringene, men truslene må ses i sammenheng med sjokket.

– Ledelsen i Irak har fordømt angrepet, som bryter med Iraks suverenitet, men samtidig manet til klokskap og ro, sier statsviteren.

Han er uenig med Taghavi og tror ikke at Iran vil komme med et direkte svar mot USA.

– De vil nok bruke Iran-lojale militser i regionene til å angripe USAs interesser her. Visse deler av Hashd al-Shaabi har nektet å underlegge seg forsvarsdepartementet og den politiske ledelsen i Irak, blant andre gjelder det de Iran-lojale militsene Kataeb Hizbollah og Quds, sier han.

Nestlederen for Hashd al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandis, som ble drept sammen med Soleimani, var leder for nettopp Kataeb Hizbollah før han ble nestleder for paraplyorganisasjonen Hashd al-Shaabi.

– Jeg håper militsene i Irak tenker seg godt om før de går til hevnaksjoner. Nå som Trump har likvidert Soleimani og Muhandis, kan han ikke gå tilbake på det. Hvert angrep på USAs interesser vil bli møtt med sterkere amerikanske angrep.

Professoren er også uenig med sin kollega i Teheran at det bare er USA som ønsker Irak som slagmark for en konfrontasjonen med Iran.

– Iranerne ønsker en konfrontasjon med USA i Irak, i håp om å presse dem til å lette sanksjonene. Samtidig vet ledelsen i Iran at en krig med USA vil være katastrofal også for Iran. Begge bruker gjerne Irak som slagmark for en konfrontasjon. Det er dette irakerne må unngå. Irak har hatt nok blodbad.

amal.wahab@klassekampen.no

sissel.henriksen@klassekampe

Artikkelen er oppdatert: 6. januar 2020 kl. 16.15
DREPT: Den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept i Irak. FOTO: HANDOUT/AP/NTB SCANPIX