Lørdag 4. januar 2020 Lederen

Uhørt drap

• Natt til i går gjennomførte USA et droneangrep i Bagdad som tok livet av flere sentrale personer fra de sjiamuslimske militsene i Irak. Hovedmålet for angrepet var likevel den iranske generalen Qasem Soleimani. Han var sjef for Revolusjonsgardens elitestyrke Quds og regnes blant Irans fremste lederskikkelser. Drapet på ham er så nærme en krigserklæring mot Iran det er mulig å komme. Reaksjonene lot heller ikke vente på seg. Irans øverste ledelse og deres allierte i land i regionen varslet at attentatet ville bli hevnet. USA sendte så ut varsel til alle sine borgere i Irak om å komme seg ut av landet omgående, enten i fly eller ved å komme seg over en landegrense i bil så raskt som mulig. Likvidasjonen kan få mange utfall, men de fleste synes dystre og voldelige.

• USAs president Donald Trump skal personlig ha godkjent angrepet, og i går brukte han sin foretrukne formidlingsplattform Twitter til å forklare hvorfor Soleimani ble tatt av dage. Presidenten skriver at generalen hadde mange amerikanske liv på samvittigheten, planla å ta mange flere – og at han burde vært drept for lenge siden. Internasjonalt er det få andre enn Irans nære allierte som har noe godt å si om Soleimani. Han var en nøkkelperson i arbeidet for å styrke Irans innflytelse i Midtøsten, med tette bånd til militante sjiagrupper i blant annet Libanon, Syria og Irak. Iranere som har opplevd prestestyrets undertrykkelser, vil ikke kjenne noe savn etter generalen.

• Det er likevel fullstendig uhørt at USA henretter ledere i andre land. Attentatet er et klart brudd på folkeretten, noe FNs spesialrapportør på området, Agnes Callmard, var raskt ute og bekreftet. Den rutinemessige støtten til USAs aggressive utenrikspolitikk fra landets allierte har også latt vente på seg. I stedet har flere land, deriblant Norge, uttrykt bekymring for den utenomrettslige likvidasjonen og dens uoversiktlige og farlige konsekvenser. Det er bra. Skal vi ha et minste håp om en internasjonal rettsorden, må slike handlinger fordømmes. Når skaden likevel har skjedd, er det mye som tyder på at Midtøsten går mørke tider i møte.