Fredag 10. januar 2020 Utenriks

• Trump vil spinne selvskapt Iran-krise til sin fordel • Kaller presidentutfordrer «terror-apologet»

Nå skal Trump ta Sanders

VENSTRESUKSESS: Gode målinger og pengeinnsamlingstall gjør at stadig flere tror Bernie Sanders kan vinne Demokratenes primærvalgkamp. FOTO: SCOTT EISEN, AFP/NTB SCANPIX

SKYTS: Donald Trump bruker Iran-konflikten til å sverte det han ser som en hovedutfordrer i årets valg: Venstresenator Bernie Sanders.

USA

I USA innser nå stadig flere at venstrekandidat Bernie Sanders sine sjanser til å bli Demokratenes presidentkandidat er større enn de ha villet innrømme.

I en advarsel til sine tilhengere kaller nå også kampanjen til Donald Trump den selverklærte demokratiske sosialisten for Demokratenes «frontrunner».

Samtidig starter Trump nå en svertekampanje der Sanders beskrives som «farlig» for USAs nasjonale sikkerhet.

«Sanders har gjort det klart at han ikke kan stoles på når det gjelder å forsvare amerikanske liv», skriver Trump-kampanjen på sine nettsider.

Her vises det til Sanders’ kritikk av USAs attentat på den iranske generalen Qasem Soleimani, som Trump omtaler som «terrorist».

Bernie Sanders:

• Senator fra Vermont og demokratisk sosialist som er blant favorittene i Demokratenes primærvalgkamp i USA.

• Går blant annet til valg på et offentlig helsesystem, gratis utdanning og kamp mot USAs krigføring.

• Hard kritiker av president Donald Trumps eskalering av konflikten med Iran.

• Angripes nå av valg­kampanjen til presidenten.

Spiller terror-kortet

Sanders (78), som overrasket i demokratvalgkampen mot Hillary Clinton i 2016, har lenge fått begrenset med oppmerksomhet, både fra Trump og medier.

De siste ukene har en rekke målinger og pengeinnsamlingstall tvunget fram favorittbeskrivelser av Sanders, ikke minst i delstater som skal stemme først, som Iowa og New Hampshire.

På sine nettsider gjennomfører Trump nå en spørreundersøkelse der et av spørsmålene er: «Hvem er best skikket til å tjene som øverstkommanderende i USA?».

Svaralternativene er «president Trump» eller «en terrorist-apologetisk demokrat».

I hele sin karriere har Sanders kritisert USAs utenrikspolitikk og krigføring. Han er den av Demokratenes presidentkandidater som har gått lengst i å fordømme Trumps krigshissing mot Iran og drapet på Soleimani.

«Jeg hadde rett om Vietnam. Jeg hadde rett om Irak. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å hindre en krig med Iran», tvitrer Sanders.

Trumps krise-spill

Vermont-senatoren og andre kritikere peker på at Iran-krisa har blitt skapt av Trump etter at han inntok Det hvite hus.

Først trakk Trump USA fra atomavtalen, deretter har han kvelt Irans økonomi med sanksjoner, og til slutt likviderte han på ulovlig vis Irans nest mektigste mann og militære sjefstrateg.

Sanders fremste Demokrat-konkurrenter – Joe Biden, Elizabeth Warren og Pete Buttigieg – har også kritisert attentatet, men i større grad forsvart Trumps terrorist-rasjonale for drapet på Soleimani. Sanders har tidligere kritisert tidligere visepresident Biden for hans stemme for Irak-krigen i 2003.

Da Trump talte til nasjonen onsdag, forsøkte han å uttrykke både amerikansk styrke og håp om «en avtale» med Iran. Han sa at «USAs folk bør være ekstremt takknemlige og glade», og at Iran i møte med USAs makt nå er i ferd med å «trekke seg tilbake».

Mark Duss, Sanders’ utenrikspolitiske rådgiver, kaller Iran krisa et «standard Trump-spill»:

«Skap en unødvendig krise, ta æren for at det ikke ble en enda verre krise, len deg tilbake og se ekspertene klappe som seler», tvitrer han.

Nato-ekspert ved tenketanken Center for a New American Security (CNAS), Rachel Rizzo, sier Trump «tar USA til kanten av stupet, og deretter, om ting de-eskalerer, spinner det som en ‘seier’”».

«Dette er spillet han kan best, tvitrer hun.

Demokrater kan virke veike

Trumps begrunnelse for drapet er påstander om at Soleimani planla nært forestående angrep på amerikanske mål. USA har imidlertid ikke lagt fram bevis for påstanden, og mange analytikere tviler sterkt på anklagen.

Ifølge en fersk måling fra Ipsos ser 52 prosent av befolkningen Trumps håndtering av Iran som «dumdristig». Syn på Soleimani som «terrorist» bidrar likevel til amerikanerne som støtter attentatet, 42 prosent, er flere enn de som er mot det, 33 prosent.

USA-ekspert ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, sier til Klassekampen at «å drepe en ‘bad guy’ alltid et netto pluss for en president» og at «faren for Demokratene er generelt at de virker veike, sett med amerikanske øyne».

Han tror likevel valget i november fortsatt er for langt unna til at Iran-saken vil ha noen effekt.

– Tenk alt som har skjedd det siste året. Statsnedstengning, Mueller-rapport og riksrett. En ny «krise» overtar stadig vekk nyhetsbildet, og ingen enkeltsak får festet seg.

– I dagens polariserte klima er det dessuten generelt nesten ingen reelt påvirkelige velgere, sier han.

eirikgs@klassekampen.no

I EVIG VALGKAMPMODUS: Donald Trump.