Onsdag 15. januar 2020 Utenriks

• General nektet å signere våpenhvile • Konferanse om Libya i det blå

Tror på russisk press

FORTSETTER: Frykten for en ny opptrapping i Libya øker etter at opprørsgeneralen Khalifa Haftar nektet å undertegne våpenhvile. Bildet er fra kamper mellom Haftars styrker og regjeringslojale militser. FOTO: MAHMUD TURKIA, AFP/NTB SCANPIX

SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.

Libya

Mandag var Libyas statsminister Fayez al-Sarraj og opprørsgeneral Khalifa Haftar, lederen for Libyan National Army (LNA), i Moskva for å undertegne en våpenhvile­avtale.

Slik ble det ikke. Sarraj, som leder den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli, undertegnet avtalen på mandag, mens general Haftar ba om betenkningstid. I går meldte flere medier at han hadde forlatt Moskva uten å signere avtalen.

En skjør våpenhvile ble inngått midnatt lørdag, men allerede søndag beskyldte begge parter hverandre for å ha brutt våpenhvilen.

Samtidig med de optimistiske meldingene om framgang i forhandlinger mandag formiddag, sa forbundskansler Angela Merkel at Tyskland vil holde en Libya-konferanse i Berlin. Det var ventet at konferansen ville finne sted til helga, men dette er nå foreløpig i det blå.

– Russerne er inne med hele sin tyngde for å mekle fram fred. De vil neppe tillate at Haftar setter dem i en pinlig situasjon, sier Motasem Khalil fra Tripoli-regjeringens pressekontor til Klassekampen på telefon fra hovedstaden i Libya.

Han tror Haftar til slutt vil «tvinges til å undertegne avtalen».

Borgerkrigen i Libya:

• 2011: Nato bomber Libya, og landets leder Muammar al-Gaddafi styrtes og lynsjes. Siden har landet sunket ned i kaos og borgerkrig.

• Libya har i dag en internasjonalt anerkjent regjering i Tripoli, et parlament i Tobruk som ikke anerkjenner regjeringen og to sentralbanker. Et mylder av militser opererer i ulike deler av landet.

• Tyrkia, Qatar og Italia støtter Tripoli-regjeringen i borgerkrigen mot opprørsgeneral Khalifa Haftars styrker.

• Haftar omfavnes av landets parlament og støttes av Russland, Egypt og De forente arabiske emirater.

Forsiktig optimisme

Khalil sier at Haftar må «rådføre seg med sine andre allierte». I tillegg til Russland, støttes Haftar av Egypt, De forente arabiske emirater og Frankrike.

– Men Haftar har rett og slett ikke råd til å gjøre Russland sure. Akkurat nå er de hans viktigste allierte, utdyper han.

Pressekontakten er «forsiktig optimistisk» og har tro på at «breiere forhandlinger i Berlin kan før en maktdeling partene kan akseptere».

Haftar vendte hjem fra eksil i USA etter at Natos bombing av Libya i 2011 førte til at Muammar al-Gaddafi, Libyas leder gjennom 40 år, ble avsatt, lynsjet og drept. Siden har landet sunket ned i kaos og anarki, med rivaliserende maktinstitusjoner i ulike deler av landet. Haftar har klart å beseire IS-grupper øst i Libya og har samlet militser der i en felles front. Han støttes av parlamentet i Tobruk, som ikke anerkjenner regjeringen i Tripoli. Forrige måned skal han, ifølge ubekreftede meldinger, ha fått hjelp av 1000 russiske soldater, og inntatt deler av Tripoli.

– Haftar har egne hensyn

Jihad Ooda, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Helwan i Egypt og ekspert på egyptisk sikkerhetspolitikk, er uenig med Khalil.

– Russland kan ikke presse Haftar. Det å undertegne en avtale behøver ikke i seg selv bety så mye. Det er situasjonen på bakken som blir avgjørende, sier han.

Ifølge Ooda må Haftar rådføre seg med parlamentet i Tobruk før han undertegner.

– Egypt og Emiratene, som støtter ham, må også rådføres. Russland og Tyrkia kan ikke alene presse fram en løsning, uttaler han.

– Ingen fred uten Egypt

Den internasjonalt anerkjente regjeringen ble meklet fram av FN i 2015 etter at det islamistkontrollerte Overgangsrådet nektet å akseptere det nyvalgte parlamentet i 2014. Parlamentet flyktet til Tobruk.

Tyrkia sendte forrige uke 35 soldater, som skal trene opp styrker og forhindre at Haftar tar hovedstaden.

– Tyrkia og Russland åpnet nylig Turkstream-gassledningene, som skal føre russisk gass til Sør-Europa via Tyrkia i Moskvas forsøk på å minske Ukrainas rolle i russisk gasseksport. De er så opptatt av samarbeidet deres at de ignorerer andre viktige aktører, sier professor Jihad Ooda.

Han mener Libya er «avgjørende for Egypts nasjonale sikkerhet».

– Kairo vil forsikre seg om at en politisk løsning hos nabo i vest ivaretar nasjonale sikkerhetshensyn, sier han.

Det libyske nettstedet Al-Araby New skriver at Egypt ikke fikk gehør for kravet om plass ved forhandlingsbordet i Moskva.

– Det blir ingen løsning i Libya før Egypt spiller en rolle i forhandlinger, mener Ooda.

amal.wahab@klassekampen.no

Khalifa Haftar