Fredag 17. januar 2020 Lederen

Sur stemning

• Siv Jensen truer med å gå ut av regjeringen hvis ikke Frp får større gjennomslag etter at partiet tapte dragkampen om å hente hjem IS-kvinnen fra Syria. For Frp har de siste årenes regjeringsdeltakelse vært en stor nedtur. Da Solberg-regjeringen kom til makta i 2013, besto den av Høyre og Frp alene. Dette skapte helt spesielle bånd mellom de to partiene. Dette «spesielle forholdet» fortsatte også etter at Venstre og seinere KrF kom med. Erna Solberg var fullstendig klar over at hele regjeringen ville ryke hvis dette båndet ble slitt over. Derfor har statsministeren også akseptert Frps mange solospill og markeringsbehov. Det har vært prisen å betale for å ha dem om bord.

• Nå høyner Siv Jensen innsatsen. Frp-lederen klager ikke bare over en enkeltsak – hun utvider kritikken til å gjelde hele regjeringens virkemåte. Jensen snakker om en grå og kjedelig regjering som ikke skaper begeistring. Frp får heller ikke uttelling på sakene de faktisk har vunnet. Partiet har fått gjennomslag for enorme satsinger på samferdsel, men veibygging gir ikke lenger noen gevinst blant velgerne. Innvandringskortet har også vært vanskelig å spille for Frp, så lenge det kommer så få flyktninger. Regjeringen sliter, og det blir tydeligere og tydeligere at Venstre, KrF og Frp ikke kan skinne samtidig. Den enes seier er den andres nederlag. Tyngdepunktet i regjeringen har også forskjøvet seg, og det spesielle forholdet mellom Høyre og Frp er svekket. Erna Solberg må innse at Ivar Aasen hadde rett: «Til lags åt alle kan ingen gjera.»

• Under gitte betingelser kan Frp velge å gå ut av regjering. Riktignok er ikke saken om IS-kvinnen ideell å gå på. Den kan vinkles til å handle om innvandring, men det er ikke noen brei folkebevegelse bak kravet om ikke å hente henne hjem. Hvis Frp går ut av regjering, vil Solberg kunne fortsette som leder for en trepartiregjering. Den vil likevel trenge Frps støtte i Stortinget, noe som vil kreve at det spesielle forholdet mellom Høyre og Frp må pleies minst like intimt som før. Spørsmålet er om stemningen nå er så sur og bedervet at ingen har ork til å gå løs på en ny runde.