Onsdag 22. januar 2020 Politikk

• Frp kan stemme for Viken-oppløsning før valget i 2021 • Sp ser lyst på det

Nå kan Viken viskes vekk

ER ÅPEN: Frps Jon Helgheim vil egentlig legge ned alle fylkeskommuner, men åpner samtidig for å løse opp Viken. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.

FYLKER

– Jeg vil ikke avvise at vi kan reversere Viken. Det kommer an på hva våre fylkesvalgte mener.

Det sier Frps stortingsreprensentant Jon Helgheim, etter at det mandag ble klart at Frp går ut av regjeringen. Helgheim er selv fra Viken, som nå kan få et svært kort liv.

Frp-ere i Viken er nemlig for en oppløsning av det nye storfylket, den største sammenslåingen i regjeringens regionreform.

– Frp kjempet imot Viken før sammenslåingen i både Akershus, Buskerud og Østfold. Nå står vi fritt til å følge vår egen politikk, sier fylkesleder for Frp i Viken, Liv Gustavsen.

Gustavsen understreker at hun ikke har snakket med fylkesstyret i Frp etter at partiet trakk seg ut av regjeringen.

– Men for min egen del kan jeg si at jeg ikke ser bort ifra at Frp vil gå inn for å løse opp Viken.

Også fylkestingsmedlem for Frp i Viken, Håvard Jensen, håper Viken nå kan bli historie.

– Om det nå finnes et flertall på Stortinget for oppløsning av Viken, så jo før, jo heller, sier Jensen og viser blant annet til hensynet til de ansatte i fylkeskommunen.

Viken fylke:

• Buskerud, Akershus og Østfold ble 1. januar 2020 slått sammen til storfylket Viken.

• Flertallet i Viken – Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og SV – har plattformfestet at de vil be om å splitte opp fylket om det kommer et annet flertall på Stortinget i 2021.

• Da Fremskrittspartiet gikk ut av regjeringen mandag, ble det brått et flertall på Stortinget som er for å splitte opp fylket.

• Viken har 1,23 millioner innbyggere, nesten dobbelt så mange som i Oslo. Arealet er 25.000 km2, bare en tredel av Troms og Finnmark.

Har ikke tro på Viken

Da de rødgrønne vant makta i det nye storfylket i høst, gjorde flertallet bestående av Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og SV det klart at de vil søke Stortinget om oppløsning ved et eventuelt nytt stortingsflertall i 2021. Både Sp og Ap har lovet å innfri Viken-flertallets ønske i 2021.

Etter ukas Frp-exit fra regjeringen kan det allerede nå bli flertall i Stortinget for å oppløse Viken, dersom et slikt initiativ skulle komme fra fylkeskommunen.

I oktober sa Jon Helgheim til Klassekampen at han så for seg at også Frp vil kunne støtte en oppløsning av Viken dersom et nytt stortingsflertall skulle ønske det etter 2021.

«Det er Frps politikk», sa Helgheim.

På nytt spørsmål fra Klassekampen om saken nå, understreker Helgheim at Frps primærstandpunkt er at fylkeskommunen som styringsledd bør legges ned i sin helhet, og at «færre fylkeskommuner er bedre enn få».

Han åpner samtidig for at Frp kan støtte oppløsning av Viken, dersom det finnes lokal vilje til det.

– Vi ser at Viken vanskelig kan bli en suksess, sier han.

– Viken er et resultat av det systemet vi har i Norge, der småpartier som veldig få har stemt på, kan få stor innflytelse, slik som KrF og Venstre har fått her, sier Helgheim.

– Resultatet kan bli noe veldig få er for, legger han til.

Spiller ballen tilbake

Håvard Jensen er tidligere gruppeleder i Østfold Frp, og kjempet imot opprettelsen av stortfylket. Han skriver på sin Facebook-profil at saken må komme opp «omgående, før Viken-tragedien får satt seg».

Jensen sier at Frp bør støtte et oppløsningsvedtak i Stortinget «dersom fylkesrådet og det rødgrønne flertallet i Viken setter det på kartet».

– Men jeg er usikker på om det er noe de kommer til å gjøre før valget, legger han til.

Også Helgheim spiller ballen tilbake til de rødgrønne i Viken.

– Det er rødgrønt styre i Viken, og rødgrønne styrer finner på mye rart.

Sp vil gripe sjansen

– Dersom dette er en mulighet, vil vi gripe den.

Det sier Sps førstekandidat i Viken og partiets nestleder Agnes Beate Tvinnereim.

Oppløsning av Viken var Sps viktigste kampsak i høstens fylkestingsvalg.

Hun sier hun ikke har vurdert saken etter at det ble kjent at Frp går tilbake til Stortinget, men har registrert innlegget til fylkestingskollega Håvard Jensen (Frp) på Facebook om at dette er en sak som nå bør tas opp.

Hun sier hun trenger tid til å finne ut om tida er moden for å søke Stortinget om oppløsning «akkurat nå», men er positiv til muligheten

– Jeg er selvfølgelig kjempeglad for enhver mulighet til å oppløse Viken raskest mulig.

Det har ikke lykkes Klassekampen å få en kommentar fra Aps fylkesrådsleder i Viken, Tonje Brenna.

Eirik Sivertsen (Ap), andre nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen, sier det er trolig at Ap i Stortinget vil stemme for en oppløsning av Viken dersom det skulle komme en søknad allerede før 2021.

– Vi har stemt mot tvangssammenslåingen til Viken ved hver eneste anledning. Vi er fremdeles imot, og det er ingen grunn til å tro at vi skal gjøre noe annet.

politikk@klassekapen.no