Torsdag 23. januar 2020 Politikk

Stortingstopper i Frp vil vrake Venstre og KrF til fordel for regjeringssamarbeid med Sp:

Frp + Høyre + Sp = Sant?

MUNTERT: Frp-leder Siv Jensen og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan sitte i samme regjering etter 2021, om flere Frp-topper får viljen sin. I midten rådgiver Atle Simonsen (Frp). FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

NYE TIDER: Flere Frp-topper vil lokke Sp over i et framtidig borgerlig regjeringssamarbeid. «Komisk», svarer Sp.

Frp

I et knallhardt oppgjør med Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum i Dagbladet i går, gjorde Frp-nestleder Sylvi Listhaug det klart at Fremskrittspartiet nå vil vinne tilbake velgerne som har flyktet fra Frp til Sp.

I dag åpner Listhaugs partikollegaer på Stortinget Jon Helgheim, Christian Tybring-Gjedde og Tor André Johnsen døra for et framtidig regjeringssamarbeid med nettopp Senterpartiet.

De åpner samtidig inn for å vrake Venstre og KrF som framtidige samarbeidspartnere.

Tybring-Gjedde mener Frp bør ha ambisjoner om regjeringsmakt etter stortingsvalget i 2021.

– Og jeg syns vi skal forsøke å tilnærme oss Sp, sier Tybring-Gjedde.

Han er også medlem av Frps sentralstyre som i neste uke samles for å starte arbeidet med å meisle ut en framtidig strategi for partiet, som mandag forlot Erna Solbergs (H) regjering.

– Nå skal partiledelsen utarbeide sine strategier. Dette vil være mitt råd inn i det arbeidet, sier han.

Frp ut av regjering:

• Mandag klokka annonserte Frp-leder Siv Jensen at partiet går ut av regjeringen og blir et fristilt opposisjonsparti.

• Det var hjemhenting av en terrorsiktet kvinne (29) som var den utløsende årsaken til at Frp gikk ut. Jensen pekte også at begeistringen ved å sitte i regjering gradvis har forsvunnet.

• Frp og Høyre dannet regjering sammen etter stortingsvalget i 2013, med Venstre og KrF som støttepartier. Venstre gikk inn i regjering i januar 2018, mens KrF fulgte etter ett år seinere.

Vil vrake Venstre og KrF

Også innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim sier han foretrekker Sp som samarbeidsparti framfor Venstre og KrF.

– Det er et demokratisk problem at partier som nesten ingen har stemt på, kommer med løsninger nesten ingen vil ha. Det er erfaringen fra samarbeidet med KrF og Venstre. Det er ikke mange som vil ønske det tilbake med det første, sier Helgheim.

Han får følge av Tybring-Gjedde som sier at særlig samarbeidet med Venstre har blitt vanskelig etter at klima har blitt en så viktig sak for mange.

Plagsomme venner

Helgheim sier Sp har gode innfallsvinkler i mange saker.

– Er det mange i Frp som mener at man bør åpne opp for Sp?

– Det vil jeg tro. Hvis de hele tida er så enige med Frp, bør de heller riste av seg plagsomme venner på sosialistisk side og samarbeide med de man er enig med.

Frp-leder Siv Jensen kom med lignende uttalelser til Dagbladet i november etter at Sp i sitt alternative budsjett fant rom for større avgiftsletter enn regjeringen. Bytt side framfor samarbeid med skattekåte, rødgrønne partier, var meldingen fra Jensen.

Helgheim trekker også fram synet på nasjonal kontroll og klima- og energipolitikk som saker der de to partiene kan finne sammen.

– Av partiene på Stortinget er også Sp bitt av klimahysteribasillen, men de er kanskje de som er nærmest Frp i ønsket om en ansvarlig energi- og klimapolitikk som ikke består av tåpelige løsninger og skadelig symbolpolitikk.

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen (Frp) fra Hedmark sier han har gode erfaringer med å samarbeide med Sp lokalt, og sier at Sp tradisjonelt er et borgerlig parti.

– Mye av retorikken og politikken Sp har ført i opposisjon, er forenelig med det Frp står for, sier Johnsen.

Han tror ideen om et samarbeid vil modnes hos Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Trygve Magnus er litt høy og mørk om dagen, så han trenger litt tid på å tenke gjennom politiske realiteter. Men jeg tror Sp etter hvert innser at det faktisk kan være lettere for Sp å samarbeide med Høyre og Frp enn Ap, SV, Rødt og De Grønne, sier Johnsen.

Vil ha samtaler med Sp

Tybring-Gjedde understreker at han ikke vet hvordan frieriet vil mottas i Sp, og er klar på at han snakker om samarbeid «på sikt». Han foreslår å innlede samtaler med Sp.

– Både med tanke på hvordan samfunnet har utviklet seg, og hvordan Sp har utviklet seg, sier han og legger til at Vedums Sp har nærmet seg Frp politisk.

Tybring-Gjedde mener Høyre også burde kunne trives i regjering med Frp og Sp.

– Du vil få en konstellasjon som består av Sp som er stort i distriktene, Høyre som er stort i storbyene og Frp som er stort i de mindre byene, sier han.

Sp: Uaktuelt

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad avfeier Frp-frieriet, selv om hun erkjenner at de to partiene er enige i enkeltsaker som rovdyr og pels.

– Å tenke seg at Sp skal i regjeringssamarbeid med Høyre og Frp, som har sentralisert Norge og økt forskjellene, er helt uaktuelt, sier hun.

– Det er noe komisk over at Frp sitter og spekulerer i nye regjeringssamarbeid med Sp og Høyre, kun dager etter de gikk ut av Erna Solbergs regjering, sier Arnstad.

politikk@klassekampen.no