Lørdag 25. januar 2020 Kultur og medier

• Abid Raja (V) blir kulturminister • Har stilt ett spørsmål på Stortinget om kulturpolitikk

– Kultur var førstevalget

TÅREVÅTT: – Du er kulturlivets Wirkola, å hoppe etter deg er ikke engang mulig, sa Abid Raja til Venstre-kollega Trine Skei Grande da han overtok nøkkelen til statsrådskontoret under en tårevåt seanse i går ettermiddag.

Venstres Abid Raja tar over som kulturminister etter partileder Trine Skei Grande. Kulturlivets aktører står klar med en lang kravliste.

Kultur

Fra sin posisjon på Stortinget har Abid Raja vært en av partileder Trine Skei Grandes sterkeste utfordrere. I går ble det bekreftet at den frittalende Venstre-profilen overtar som kulturminister, som den fjerde i rekka av kulturministere siden Solberg-regjeringen overtok i 2013.

– Kulturministerposten var førstevalget. Ikke minst fordi dette også er partilederens baby (Trine Skei Grande, journ.anm.), og det viser hvor viktig kulturfeltet er for Venstre, sier Abid Raja til Klassekampen.

– Jeg tror også at jeg med min bakgrunn forstår viktigheten av å bringe kulturen ut til alle deler av befolkningen.

Abid Qayyum Rajas (44) karriere:

• Vararepresentant for Venstre på Stortinget fra 2009, fast innvalgt siden 2013.

• Medlem av finanskomiteen og utenrikskomiteen på Stortinget.

• Utdannet jurist, har tidligere jobbet som forsvarsadvokat og politiadvokat.

• Har hatt en rekke verv, blant annet som medlem av Senter mot etnisk diskriminering og leder av Utlendingsnemnda.

• Aktiv samfunnsdebattant i spørsmål om integrering, innvandring og rasisme. Ble tildelt Fritt Ords pris i 2010.

Vil savne Grande

Som Klassekampen meldte tidligere denne uka, har flere toneangivende aktører i kulturfeltet gitt uttrykk for at de helst hadde sett av Trine Skei Grande ble værende ved sin post som kulturminister.

I går var det forventningene til Abid Raja som preget reaksjonene.

– Grandes innsikt i kunst- og kulturfeltet var en stor styrke. Når det nå er klart at Raja overtar, så er vi selvsagt spente på hva han kan få utrettet for å få løftet kunstnerøkonomien til et anstendig nivå, sier Ruben Steinum, styreleder i Norske Bildekunstnere.

Også Sverre Pedersen, forbundsleder i Norsk filmforbund, synes det er synd at Grande forlater Kulturdepartementet for å bli kunnskapsminister.

– Det er synd at hun går av, nå som hun hadde så mange viktigere saker i støpeskjea for oss i filmbransjen. Men vi ønsker Raja hjertelig velkommen og håper på en god dialog, sier han.

Abid Raja er medlem i finanskomiteen og utenrikskomiteen på Stortinget. Han har markert seg sterkt i offentligheten på mange områder, som innvandring, rasisme, samferdsel og utenrikspolitikk. Fra i dag har han øverste ansvar for regjeringens kultur- og mediepolitikk, områder han har vist liten interesse for som stortingsrepresentant.

De siste seks årene har Abid Raja stilt 119 skriftlige spørsmål og fem spørsmål til ansvarlige statsråder, viser en oversikt på Stortingets nettsider. Kun et av disse spørsmålene var rettet til sittende kulturminister. Dette var i 2015, og spørsmålet gjaldt en avgift som Norsk Tipping hadde pålagt Extra Stiftelsen å betale.

– Hvis vi får en ryddig og prinsipiell kulturminister som kan det politiske håndverket, er jeg ikke så bekymra, sier administrerende direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening (NTO).

Han tror Rajas bakgrunn som jurist kan tilføre gode perspektiver, ikke minst i forbindelse med gjennomføringen av den kommende regionreformen.

Ingen kjepphester

Klokka halv to i går ble pressen invitert til den tradisjonsrike seansen med nøkkeloverlevering mellom avtroppende og påtroppende kulturminister. På spørsmål fra Klassekampen svarer Abid Raja at han ikke tror hans manglende erfaring på den kulturpolitiske arenaen vil by på problemer.

– Er ikke det bra da? Det betyr at vi kan være litt spente på hverandre, sier Raja og påpeker at det ikke er underlig at han er et ubeskrevet blad kulturpolitisk, med tanke på at han i flere år har arbeidet med helt andre felt i Stortinget.

– Har du noen kulturpolitiske kjepphester?

– Foreløpig ingen jeg har planer om å annonsere. Det viktigste for meg er å synliggjøre hvor viktig kulturen er for oss og å gjøre den tilgjengelig for en brei del av befolkningen.

Dag Idar Tryggestad, nestleder i Norsk Journalistlag (NJ), har forventninger til at Raja vil lytte til de mange innvendingene som er kommet mot regjeringens forslag om å opprette et mediestøtteråd.

– Dette er åpenbart en sak hvor Abid Raja kan nyte godt av mange innspill fra en stor bredde av organisasjoner og aktører, påpeker Tryggestad.

– Her har nærmest en samlet mediebransje, men også aktører som LO og Medietilsynet, med ulike begrunnelser vært skeptiske til rådet.

Abid Raja sier til Klassekampen at han vil lytte til bransjens innspill.

– Jeg skal ikke stake ut noen kurs første dag på jobb, men jeg har med meg to ører og nysgjerrighet. Jeg skal lytte til absolutt alle, og jeg skal sette meg grundig inn i den saken.

kultur@klassekampen.no

Dag Idar Tryggestad