Lørdag 8. februar 2020

• Frp, Venstre og KrF sikrer blå framgang etter frexit • Dårligste tall for Høyre siden 2009

De borgerlig går kraftig fram

NYTER OPPOSISJONSLIVET: Frp-nestleder Sylvi Listhaug kan glise av Frps oppslutning på Klassekampens februarmåling etter at partiet gikk ut av regjering.

NY VÅR: Frp, Venstre og KrF bykser fram etter Frps regjeringsexit. Både Høyre og Ap sliter kraftig.

Måling

Det er store forrykninger i landskapet på Klassekampens første stortingsmåling etter at Frp sa morna til Erna Solbergs regjering.

Frp går fram hele 4 prosentpoeng og er nesten tilbake til valgresultatet fra stortingsvalget i 2017. Samtidig gjør både Venstre og Kristelig Folkeparti sine beste noteringer siden august 2018 og havner over sperregrensa på 4 prosent.

Høyre går på sin side på en kraftig smell og gjør sin dårligste måling siden oktober 2009. Men på tross av Høyres grelle tall kan de fire borgerlige partiene til sammen vise til en framgang på 4,5 prosentpoeng på én måned.

Mens januarmålingen ga opposisjonspartiene Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Rødt og Miljøpartiet De Grønne et flertall på hele 110 mot 59 stortingsmandater, har forspranget nå krympet til 97 mot 72 mandater.

Det tradisjonelle rødgrønne trekløveret med Ap, Sp og SV ville med denne målingen vært avhengig av enten Rødt eller MDG for å sikre stortingsflertall.

Frp ute av regjering:

• Den 20. januar i år gikk Fremskrittspartiet ut av Erna Solbergs (H) regjering, etter at regjeringen hentet en kvinne tilknyttet IS i Syria og hennes to barn til Norge.

• I dag består den borgerlige regjeringen av partiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

• Statsminister Erna Solberg (H) har varslet at regjeringen vil fortsette å styre på Granavolden-plattformen, som de fire partiene inkludert Frp ble enige om i fjor.

Frp skal være Frp

Frps nestleder Sylvi Listhaug gleder seg over tallene.

– Det ser ut som velgerne har tatt godt imot at vi gikk ut av regjering, sa at nok var nok og at vi ikke ønsket å være med på flere grå og kjedelige kompromisser, sier Listhaug.

Bakgrunnstall viser at Frp både mobiliserer flere gamle velgere, demper deler av velgerlekkasjen til Sp og sikrer seg hele én av ti Høyre-velgere fra 2017-valget.

Frp er nå i en omfattende strategiprosess som skal avklare veien videre for partiet. Det er fortsatt mange uavklarte spørsmål, men Listhaug lover følgende for å holde på den gode oppslutningen: Frp skal være Frp. Det innebærer et gjenkjennelig parti som skal fronte primærpolitikk.

Ikke noe støtteparti

– Et mantra for Frp har vært at dere ikke skal støtte en regjering dere selv ikke er en del av. Gjør man ikke det nå?

– Nei, vi kommer til å støtte den politikken vi er for. Det er noe regjeringen må ta innover seg når de sender saker til Stortinget og skal drive sitt arbeid framover.

– Så dere er ikke noe støtteparti for denne regjeringen?

– Nei, vi er ikke noe støttehjul for denne regjeringen. Vi er Frp, som skal stemme for det vi er for og være opptatt av vårt partiprogram. Så vil det være saker der vi kan gå inn i kompromiss der vi ser det er nødvendig.

– Må Erna Solberg forvente seg en del harde nederlag i Stortinget framover?

– En mindretallsregjering må alltid forvente seg en del nederlag i Stortinget. Sånn har det alltid vært. Vi er opptatt av å gjennomføre mest mulig av Frps politikk.

Etter over seks år i regjering er erfaringen for Frp fire gode år med Høyre alene.

– Også har det gått tråere etter at de to små partiene kom inn. Det er også noe som etter hvert gjorde at vi valgte å gå ut, sier Listhaug.

– Så aldri mer regjering med Venstre og KrF?

– Det er noe som må diskuteres i partiet. Men det er riktig å si at vi ikke har den aller beste erfaringen med den siste regjeringskonstellasjonen vi var en del av, sier Listhaug.

Liker livet uten Frp

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier til Klassekampen at han liker tallene han ser. Han tror KrF-ere samler seg om den nye regjeringskonstellasjonen uten Frp.

Den borgerlige framgangen gir også Ropstad håp om gjenvalg i 2021.

– Det viser at det var feil å avskrive oss. Det er mye mer åpent nå, sier Ropstad.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier målingen bekrefter den generelle positiviteten rundt partiet etter at Frp gikk ut av regjering.

– Vi er veldig fornøyd med profilen dette regjeringsprosjektet har fått. Både med unge folk og klimaprofilen.

– Øker den nye situasjonen sjansen for gjenvalg i 2021?

– Nå er vi i hvert fall i en regjering vi synes det er lett å gå til valg videre på. Sjansen for at vi kan vise en borgerlig side som er framoverlent og som har svar på de store spørsmålene, har økt, sier Grande.

Mørkt for Høyre og Ap

Høyre-nestleder Bent Høie er skriver i en e-post at de ikke er fornøyd med målingen.

«Den forteller oss at velgerne ønsker mer av Høyre. Det skal de også få. Vi er tydelige på at vi skal føre en stram innvandringspolitikk, holde skattene og avgiftene nede, og at flere skal fullføre videregående skole eller en fagutdanning.»

På målingen i januar kunne Ap vise til kraftig framgang. Nå er partiet tilbake til start og gjør sin nest dårligste notering noensinne – kun slått av tallene på 21,3 prosent i desember. Partisekretær Kjersti Stenseng skriver i en e-post at dette er en dårlig enkeltmåling, men at tendensen på flertallet av målingene i 2020 har vært god for Ap.

«At vi har en ny parlamentarisk situasjon med Frp ute av regjering har nok gitt noen utslag på målingene», skriver hun.

politikk@klassekampen.no