Mandag 10. februar 2020 Lederen

Forakten

• I en reportasje i fredagens A-magasin forteller ti anonyme fastleger historier om sine møter med pasienter. Historiene som gjenfortelles, er riktignok kun om de «problematiske pasientene», de legene mener utnytter systemet, går til legen uten grunn, oppfører seg frekt overfor fastlegene eller prøver å argumentere seg fram til uføretrygd. Bagatellmessige historier om ubegrunnet frykt for kreft eller en 27-åring som har med seg mora til legen, blir gjenfortalt i samme åndedrag som pasienter som i fastlegenes versjon ønsker å bli uføre. «Enkeltpasienter mener det å få uføretrygd nærmest er en rettighet», oppsummerer Aftenposten det. Reportasjen var dessuten illustrert med grafer som viste en utvikling i konsultasjoner hos fastleger, antall sykmeldinger og andel uføretrygdede, som ikke stemte – noe avisa raskt beklaget og fjernet. 

• «Å sparke nedover er ingen kunst. I katalogen over hersketeknikker er latterliggjøring, å påføre den andre skam, kanskje den mest uangripelige», skriver lege Elisabeth Swensen i Klassekampen lørdag. I likhet med Aftenposten har Swensen lest Nina Lykkes roman «Full spredning» om en fastleges møte med de utroligste pasienter. Men Swensen ser et helt annet problem som bygges opp med disse historiene: pasientforakten. «Hva hører pasientene egentlig når leger problematiserer alle som søker oss på feil måte, med feil forventninger og feil angster?» spør Swensen.

• Er det noe høstens Nav-skandale har vist oss, er det at syke, trygdede og uføre blir mistenkeliggjort i samfunnet. Til Klassekampen i november sa Martin Kolberg (Ap): «Vi bør stille spørsmålet om vi ville fått den såkalte Nav-skandalen hvis den samfunnskulturelle oppfatningen hadde vært at de som går på Nav, fortjener hjelpa de får.» Det store problemet er ikke at folk juger på seg sykdom, men at en slik forståelse av syke får gripe om seg. At ikke alle som går til legen, er like syke, er knapt en nyhet. Men det gjør ikke folk et dugg friskere å bygge opp under forakten for dem som har behov for hjelp.