Torsdag 13. februar 2020 Utenriks

• Bernie Sanders befester lederposisjon • Får uventet motstand fra Nevadas største fagforening

Sanders leder før tøff etappe

STILL CRAZY: Bernie Sanders er 78 år, men soleklar favoritt blant unge velgere. Her venter flere av dem på Sanders i Iowa 2. februar. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN

TOPPER: Flertallet av velgere med lav inntekt, folk under 45 år og de som vil ha ny helsepolitikk, stemte på Bernie Sanders i New Hampshire. Rundt neste sving venter en vanskelig utfordrer.

USA

– Dette er en bevegelse fra kyst til kyst som krever at vi omsider skal ha en økonomi som fungerer for oss alle, og ikke bare for velstående valgkamp-bidragsytere!

Det var en selvsikker Bernie Sanders som holdt vinnertalen da resultatene fra demokratenes nominasjonsvalg i New Hampshire ble klare natt til onsdag norsk tid.

Med 26 prosent av velgerne i ryggen, tilsvarende 73.470 stemmer, gikk Sanders som forventet seirende ut i det som var del to av en lang nominasjonsprosess for Det demokratiske partiet i USA.

Men med sentrumskandidaten Pete Buttigieg like bak, med sine 24,4 prosent og 69.216 stemmer, endte Sanders og «Mayor Pete» med like mange delegater; ni hver.

Presidentkandidaten:

• Demokratenes nominasjonsprosess til presidentvalget i USA startet i delstaten Iowa 3. februar og fortsatte i New Hampshire 11. februar.

• I Iowa fikk Pete Buttigieg flest delegater, mens Bernie Sanders fikk flest stemmer. I New Hampshire vant Sanders like foran Buttigieg.

• De neste nominasjonsvalgene er 22. februar i Nevada og 29. februar i South Carolina, og 3. mars er det såkalt supertirsdag, der 14 delstater har nominasjonsvalg.

Unge, fattige og ikke-hvite

Ifølge valgdagsmålingen fra New Hampshire var Sanders soleklar favoritt hos unge velgere. 51 prosent under 30 år stemte på den radikale senatoren. Det betyr at Sanders i denne velgergruppa er mer populær enn alle konkurrentene til sammen.

I tillegg gjorde Sanders det sterkt blant disse velgerne:

De som mener det viktigste er å velge en kandidat som «er enig med meg i saker» (39 prosent oppslutning, foran Buttigiegs 21 prosent).

De med husholdningsinntekt på under 50.000 dollar (38 prosent oppslutning, foran Buttigiegs 17 prosent).

De uten universitetsgrad (30 prosent oppslutning, foran Buttigiegs 20 prosent).

Velgere som anser seg selv som veldig liberale/progressive (48 prosent oppslutning, foran Elisabeth Warrens 19 prosent).

Ikke-hvite velgere (32 prosent oppslutning, foran Joe Bidens 16 prosent).

Etter det kaotiske caucus-valget i Iowa forrige mandag, der Pete Buttigieg erklærte seg som vinner lenge før resultatet var avgjort, har 38-åringen nådd gjennom i mediedekning og til mange velgere. I New Hampshire gjorde Buttigieg det bedre enn Sanders blant velgere med årsinntekt på over 100.000 dollar og velgere som synes at kandidatens alder er viktig.

Buttigieg vant på klima

I tillegg tiltrakk Buttigieg seg flest av de velgerne som satte klimaendringer og utenrikspolitikk først. Et flertall av dem som mener det viktigste er å velge en demokratisk kandidat «som kan slå Donald Trump» den 3. november, gikk også for Buttigieg ifølge valgdagsmålingen. At Buttigieg fikk like mange delegater som Sanders, og at sentrumskandidaten Amy Klobuchar overrasket alle og sikret seg en tredjeplass, ble derfor hovedhistorien i mange nyhetskanaler – til Sanders-leirens frustrasjon.

Da valgdagsmålingene var klare og nyhetsbyrået Reuters meddelte det til sine 21 millioner Twitter-følgere, var det under overskriften «Pete Buttigieg kommer på andreplass i New Hampshire og Amy Klobuchar på tredjeplass».

Det resulterte i en flom av sarkastiske svar fra Sanders-tilhengere som spurte nyhetsbyrået om de visste hvem som hadde stukket av med førsteplassen.

Flere journalister løftet også fram at Sanders vant med betydelig mindre margin enn han gjorde i 2016. Da slo Sanders Hillary Clinton med drøyt 22 prosent av stemmene i New Hampshire.

Splittet moderat leir

Den gang sto imidlertid Demokratenes primærvalg mellom to tydelige lederkandidater. Nå er bildet mer kaotisk i den moderate delen av partiet. Dette til tross for at to kandidater – senatoren Michael Bennet og entreprenøren Andrew Yang – kastet inn håndkleet natt til onsdag.

Igjen står dermed Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Elisabeth Warren og Joe Biden som Bernie Sanders’ mer moderate utfordrere. Så langt ser det lyst ut for Sanders, som toppet flere nasjonale meningsmålinger denne uka.

Men rundt neste sving venter en joker som kan se ut til å bli en viktig utfordrer for Sanders og andre demokratiske kandidater: milliardæren Michael Bloomberg – verdens 14. rikeste person, ifølge businessmagasinet Forbes.

Bloomberg var borgermester i New York fra 2002 til 2013 og skal være god for 58 milliarder dollar. Han har betalt hele valgkampen sin fra egen lomme og har allerede brukt 300 millioner dollar på valgkampreklame på tv, radio og internett. Det er et rekordhøyt beløp som ser ut til å ha hjulpet ham opp på målingene.

Morning consults nasjonale måling fra tirsdag viser at Sanders er i tet med 25 prosent oppslutning, etterfulgt av Joe Biden på 22 prosent. Like bak kommer Bloomberg, med en sterk framgang til 17 prosent. Også Quinnipiacs siste nasjonale måling viser Sanders for første gang på førsteplass – på nummer to og tre kommer Biden og Bloomberg.

Sanders driver valgkamp utelukkende basert på bidrag fra vanlige folk og mindre bidragsytere.

– Jeg vil påpeke at på dette tidspunktet i valgkampen står vi overfor milliardærer og kandidater finansiert av milliardærer. Men vi kommer til å vinne fordi vi har en agenda som snakker til behovene til arbeidsfolk i dette landet, sa Sanders i New Hampshire.

Helse kan felle

Den viktigste saken for New Hampshires velgere var helsepolitikk. Sanders, med sin «Medicare for all»-plan, var den soleklare favoritten blant disse velgerne: 39 prosent av dem som vil erstatte dagens private helseforsikringer med et universelt helsesystem, stemte på Sanders.

Men allerede i neste delstat, Nevada, kan nettopp Sanders’ populære helsepolitikk bli en snublestein. Her har den mektige fagforeningen Culinary Union, som organiserer 60.000 hotell- og kasinoarbeidere, gått hardt ut mot «Medicare for all». I en brosjyre som avisa The Nevada Independent har fått tak i, advarer de medlemmene sine om Sanders’ helsepolitikk.

De mener det vil bety slutten på fagforeningens egne framforhandlede helseforsikring, hvis han blir president. I brosjyren sammenlignes helse-, arbeids- og immigrasjonspolitikken til de seks demokratiske presidentkandidatene som har hatt møter med den mektige fagforeningen.

Alle de andre kandidatene framstilles som tryggere valg når det gjelder helsepolitikken. Culinary Union skal ifølge Nevada Independent være kjent for å ha vært tunga på vektskåla i tidligere valg i delstaten. De har imidlertid ikke anbefalt en spesifikk kandidat foreløpig.

yngvildt@klassekampen.no

JOKERE: Utfordrerne Pete Buttigieg, Amy Klobuchar og Michael Bloomberg. FOTO: ANDREW HARNIK, MATT ROURKE OG CARLOS OSORIO, NTB SCANPIX