Lørdag 15. februar 2020

• Matteo Salvini kan straffeforfølges • Sier han er «stolt over å ha forsvart nasjonen»

Kan premieres for rettssak

BLE GRATULERT: Lega-leder Matteo Salvini blir gratulert av senatorer etter å ha holdt et innlegg i debatten om hvorvidt han skulle miste immuniteten. Nå advarer hans politiske motstandere om at han vil bruke saken politisk. FOTO: ANDRE MEDICHINI, AP/NTB SCANPIX

FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.

Italia

Matteo Salvini, lederen av ytre-høyrepartiet Lega, har sagt at han er «klar til å gå i fengsel» for å forsvare Italias grenser, ifølge den italienske avisa La Stampa.

Denne uka stemte det italienske senatet for å fjerne Salvinis immunitet i en sak hvor han er under etterforskning for kidnapping av migranter. Bakgrunnen er at han som innenriksminister i juli i fjor, nektet rundt 130 skipbrudne mennesker, om bord på skipet Gregoretti, å komme i land på Sicilia.

Dermed tvang han flyktningene til å bli på skipet, som tilhører den italienske kystvakta, i flere dager. Gregoretti var ikke rustet for oppdraget da det hentet opp flyktningene i Middelhavet. BBC meldte blant annet om elendige forhold om bord, blant annet bare ett toalett på deling.

Prosessen mot Matteo Salvini er satt i gang av påtalemyndigheten i den sicilianske byen Catania. Siden italienske ministre har immunitet for handlinger utført i embetet, har senatet måttet ta stilling i saken.

Nå har det gitt grønt lys for Catania-domstolen.

Skulle han bli dømt, risikerer Salvini 15 år i fengsel og forbud mot å ta på seg folkevalgte verv. Tiltalebeslutningen er ventet før sommeren.

Salvini i retten:

• Påtalemyndigheten på Sicilia mener at Lega-leder Matteo Salvini brøt loven da han nektet flyktninger om bord på båten Gregoretti å komme i land.

• Saken førte til at han nå er anklaget for kidnapping.

• Sentatet har nå fjernet Salvinis immunitet. Domstolen kan dermed gå videre med saken.

• Avgjørelsen er ventet før sommeren.

• Matteo Salvini var innenriksminister i Italia fra sommeren 2018 til høsten 2019.

Føler seg som Trump

Salvini sammenligner prosessen mot seg med Donald Trumps riksrettssak i USA. På dagen hvor Trump ble frikjent, sa Salvini i et intervju med The New York Times at han ser «likhetstrekk i en venstreside som forsøker å vinne i domstolene de kampene som de ikke klarer å vinne gjennom demokratiske virkemidler».

Torsdag holdt han pressekonferanse. Der sa han at han var stolt av det han hadde gjort i nasjonens interesse og at han stoler på at rettsvesenet vil behandle ham rettferdig, ifølge La Repubblica.

Nestleder Giancarlo Giorgetti sa også at partiet er klar for å ta regjeringsmakt igjen. Salvini og Lega har nå rettet blikket mot en rekke regionvalg som holdes i mai i år.

– Inntar offerrolle

– Salvini kommer til å bruke rettsprosessen til å framstille seg som et offer for venstre­sida, sier Andrea Costa.

Han er frivillig i den humanitære organisasjonen Baobab som jobber med å hjelpe flyktninger i den italienske hovedstaden Roma. Costa beskylder sentrum-venstre­partiene for å ha akseptert deler av Legas tankegang rundt flyktninger.

Selv om han mener debattklimaet har blitt bedre med den nye regjeringen, savner han et større oppgjør med Salvinis politikk. Han får støtte av Massimo Ungaro, parlamentsmedlem for det liberale regjeringspartiet Italia Viva.

– Salvini kommer til å framstille seg som et offer for liberale dommere og politikere. Men vi må gjøre det som er riktig, selv om han kan vinne på det, sier Ungaro på telefon fra London.

Han mener at Salvini kommer til å tegne opp «et fiendebilde».

– Salvinis handlinger har utfordret den italienske grunnloven, sier Ungaro og legger til at det derfor er viktig å la det hele bli en sak for domstolene.

Tydelig i opposisjon

Etter valget i 2018 ble Matteo Salvini innenriksminister i en koalisjonsregjering mellom partiet Lega og Femstjernersbevegelsen.

Høsten 2019 leverte Lega et mistillitsforslag mot egen regjering i håp om å tvinge fram nyvalg. Forsøket mislyktes. Femstjernersbevegelsen gikk inn i en ny koalisjon med sentrum-venstrepartiet Partido Demócrata.

Salvini er nå en tydelig opposisjonsleder som flyr høyt på meningsmålingene.

Det har ikke lyktes Klassekampen å få en kommentar fra Salvinis parti, La Lega.

utenriks@klassekampen.no

– Bedre etter at Salvini gikk av

Seinere i februar kan Matteo Salvini miste immuniteten i enda en sak om båtflyktninger.

Oppdragsleder og båtkaptein i Open Arms Riccardo Gatti mener rettsprosessen er en sunn reaksjon på Lega-lederens handlinger. Open Arms er en spansk uavhengig organisasjon som jobber med å redde båtflyktninger i Middelhavet. I august 2019 ble en båt som tilhørte dem, nektet å komme i land av daværende innenriksminister Salvini. Ifølge den italienske avisa Il Manifesto var det en aktor i den sicilianske byen Palermo som i november i fjor bestemte seg for at det var grunnlag for å mene at det var gjort ulovligheter i saken. Flyktningene måtte bli værende om bord i totalt 19 dager.

– En mulig rettssak vil være en sunn reaksjon på Salvinis behandling av flyktninger. Vi kan ikke akseptere denne typen handlinger. Vi må sette tydelige grenser, sier Gatti på telefon.

– Disse menneskene har gått gjennom mye, som tortur, voldtekter og slaveri. Når de blir værende på liten plass i lang tid, blir det mer frykt og ustabilitet. Under forrige redningsaksjon hadde vi 360 mennesker på en 36 meter lang båt med to toaletter. Det er en uakseptabel situasjon.

Gatti håper at denne prosessen kan føre til bedre vilkår for flyktninger som kommer til Italia.

– Salvini fikk innført flere bestemmelser som fortsatt gjelder. Likevel er situasjonen bedre nå fordi flyktningene faktisk får komme i land. Den nye regjeringen er mer positiv til frivillige organisasjoner som hjelper flyktninger. Salvini motarbeidet oss aktivt, sier båtkapteinen.

Han understreker likevel at situasjonen er kritisk. De klarer ikke å ta unna den store tilstrømningen raskt nok.

– Salvini og hans likesinnedes behandling av flyktninger rundt om i Europa, er uakseptabel. Vi må gjenreise menneskerettighetene i Europa, sier Gatti.

UTEN MÅL: Båten Open Arms ble nektet å legge til i Italia i august i fjor. Dette er den andre av to saker som kan felle Matteo Salvini. FOTO: ALESSANDRO SERRANO, AFP/NTB SCANPIX