Mandag 17. februar 2020 Utenriks

9 av 22 ministre i Jair Bolsonaros administrasjon har bakgrunn fra militæret:

Marsjerer inn i regjering

TROPPER OPP: Bolsonaro lener seg tungt på militærets popularitet i folket. Her fra en uteksamnieringsseremoni for fallskjermjegere, som også ble brukt til å minnes 55-årsdagen for Brasils militærkupp. FOTO: NELSON ALMEIDA, AFP/NTB SCANPIX

GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.

Brasil

Når Walter Braga tar over som stabssjef for Brasils president Jairs Bolsonaro i morgen, blir han det sjuende regjeringsmedlemmet med tette bånd til militæret. Braga kommer fra jobben som nestkommanderende i forsvaret. Brasils visepresident Hamilton Mourão er tidligere general og Bolsonaro har selv vært kaptein.

– Nå er tredje etasje i presidentpalasset helt militarisert, sa Bolsonaro til sine Facebook-følgere i en livesending forrige torsdag.

Tredje etasje i presidentpalasset er tradisjonelt der presidentens nærmeste rådgivere sitter. Når Braga nå får kontor i etasjen, er alle i Bolsonaros innerste sirkel militære.

Militære i regjering:

• Det brasilianske forsvaret er blant president Jair Bolsonaros viktigste støttespillere.

• Det brasilianske militæret har god oppslutning i befolkningen, 58 prosent av brasilianerne har tillit til forsvaret.

• I 1964 gjennomførte forsvaret et USA-støttet militærkupp mot Brasils venstresideregjering. De styrte landet fram til 1985. Under diktaturet ble minst 191 drept og over 243 forsvant.

– Overraskende valg

Yuri Kasahara, brasilianer og Brasil-forsker ved universitetet Oslomet, mener valget av Braga er overraskende:

– Han har ingen politisk erfaring og går inn i en veldig politisk jobb, sier Kashara.

Han påpeker at stabssjefen ved presidentens kontor i Brasil har ansvar for å holde kontakten med kongressen.

Kashara mener generalens manglende politiske erfaring vil gjøre det vanskeligere å få Bolsonaros politikk vedtatt, noe som kommer på toppen av at presidenten allerede står svakt i landets lovgivende forsamling.

– Bolsonaros bruk av militære i regjering har hindret ham i å bygge allianser med de etablerte politiske partiene, sier han.

Bolsonaros tidligere stabssjef Onyx Lorenzoni, som har politisk bakgrunn, har gått på flere nederlag i kongressen, noe som har bidratt til at han nå byttes ut.

Outsiderallianse

De tette båndene mellom Bolsonaro og militæret var tydelige allerede i valgkampen i 2018. Kasahara mener det skyldtes at forsvaret ønsket en opprensking i det som ble sett som en korrupt politisk kulur.

– Militæret støttet Bolsonaro fordi de anså ham som en outsider, uten involvering i korrupsjonsskandalene eller det brasilianske arbeiderpartiet (PT), sier Kasahara.

Han forteller at presidenten aktivt søkte støtte fra forsvaret.

– Bolsonaro har alltid pleiet kontakten med militæret. Det forklarer hvorfor han er så populær i offiserskorpset og hvorfor han fikk støtte fra generalene, sier Kasahara.

Populært forsvar

Den tunge militære tilstedeværelsen i regjering gir presidenten få allierte i parlamentet. Likevel gir den Bolsonaro verdifulle trumfkort.

Der den brasilianske kongressen er svært upopulær i befolkningen, nyter forsvaret stor tillit hos folket. I en spørreundersøkelse utført av Latinobarametro i fjor, svarte 58 prosent at de hadde tillit til landfaste væpnede styrker. 12 prosent svarte at de hadde tillit til kongressen.

– Å ha militære i regjering har vært en måte for Bolsonaro å heve administrasjonen over de etablerte politiske partiene, sier Kasahara.

Forsvarets involvering i politikken har foreløpig ikke gjort dem mindre populære blant brasilianere.

Teknokratiske generaler

– Hvordan har militæret endret politikken i Brasil de siste årene?

– Presidenten og forsvaret er enige om en nasjonalistisk agenda, da særlig i Amazonas. Samtidig har flere av regjeringsmedlemmene fra forsvaret vært kritiske til Bolsonaros antivitenskapelige miljø og klimapolitikk, sier Kasahara.

Kasahara påpeker videre at militæret foreløpig har vært forsiktige med å involvere seg i andre politiske områder:

– Bolsonaro ønsker å bruke militæret til alt mulig. Nylig foreslo han å sette inn reservister for å få ned saksbehandlingstida i den brasilianske utgaven av Nav. Det er generalene skeptiske til, sier Kasahara.

Han mener skepsisen skyldes at forsvaret ønsker å beskytte sin egen oppslutning

Mulig utfordrer

Selv om militæret og Bolsonaro foreløpig står støtt sammen, har ikke samarbeidet vært friksjonsfritt. Generalen Santos Cruz var tidligere minister ved presidentens kontor. Cruz ble kastet ut av regjeringen etter en rekke ideologiske krangler med Bolsonaros sønner, Fálvio, Carlos og Eduardo, som alle er sentrale i Bolsonaros parti og regjering.

Etter at han forlot regjeringen har Cruz gjentatte ganger kritisert Bolsonaros rådgivere, men foreløpig ikke presidenten selv.

– Det er mulig militæret vil gå lei Bolsonaro. Det hadde ikke overrasket meg om Cruz stilte som kandidat selv på et tidspunkt, sier Kasahara.

utenriks@klassekampen.no

HYLLER MILITÆRET: President Bolsonaro snakker ofte om hvor bra militærdiktaturet var. FOTO: SERGIO LIMA, AFP/NTB SCANPIX
NESTKOMMANDERENDE: I morgen blir Walter Souza Braga Netto ny stabssjef. Han har i dag den nest øverste stillingen i forsvaret. FOTO: SERGIO LIMA, AFP/NTB SCANPIX