Torsdag 20. februar 2020 Kultur og medier

I fjor var fire diktsamlinger for ungdom påmeldt til Uprisen. Det er en markant oppgang fra tidligere år:

Pusher dikt til ungdommen

POESI OG BURGER: Oliane (16) og Henriette (16) leser stort sett bare poesi på skolen. Men de har sansen for diktene til Kristian Bergquist, som de får lese på Burger King i Vika før de må haste videre til et escape room.

De siste fem årene er det knapt blitt utgitt diktsamlinger for ungdom. Nå tror flere at trenden kan snu.

BØKER

På Burger King i Vika i Oslo sitter Henriette (15) og Oliane (16) og lader opp til å dra på escape room. Med Harry Potters univers som ramme skal tenåringene bruke formiddagen til å løse gåter for å komme seg ut av et rom i tide.

Men først litt poesiprat.

– Leser dere poesi?

– Ikke mye. Bare i skolesammenheng. Jeg liker det ikke så veldig godt, men det er helt greit, sier Henriette.

Klassekampen drar opp et dikt fra Kristian Bergquists nye diktsamling beregnet på ungdom, «Jeg vil bare at det skal være oss»:

nyttårsaften

sammen

med deg

for en slutt

og en start

samtidig

– Det var fint. Det ga mening, sier Oliane.

– Må et dikt gi mening for å være bra, tenker dere?

– Dikt gir vel forskjellig mening til forskjellige folk, tror jeg, sier Henriette.

Poesi for ungdom:

• Mellom 2015 og utgangen av 2019 ble bare fem diktsamlinger for ungdom oppmeldt til Kulturrådets innkjøpsordning.

• Diktsamlinger har også glimret med sitt fravær på nominasjonslistene til Uprisen – ungdommens egen kåring av beste ungdomsbok.

• Nå kan tendensen imidlertid være i ferd med å snu. Det siste året har hele fire diktsamlinger vært med.

• Suksessen til «Instagram-poeter» som Trygve Skaug kan ha bidratt, tror litteraturkritiker.

– Har vært et tomrom

Den som er på utkikk etter dikt for ungdom, må lete godt – i hvert fall om jakta foregår på et bibliotek.

Fra 2015 til og med 2019 er bare fem norske diktsamlinger for ungdom blitt meldt opp til innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur:

• «Kanskje det er hjertet» (2016) av Helene Guåker.

• «Kulden er de andre» (2016) av Cornelius Jakhelln.

• «Vind i værhanen» (2019) av Dan Andersen.

• «Kom og sett meg i orden» (2019) av Kristian Bergquist.

• «Når er jeg gammel nok til å skyte faren min» (2019) av Åse Ombustvedt.

Tre av disse kom i fjor, og hittil i år er ytterligere to diktsamlinger påmeldt. Dette kan være et tegn på at noe er i ferd med å skje, ifølge Ole Ivar Burås Storø i Foreningen Les.

Han er med på å arrangere Uprisen, ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok.

– Tidligere har det nesten ikke vært diktsamlinger med i Uprisen, men det siste året var det med hele fire stykker, sier han.

Trygve Skaugs ungdomsdiktsamling «Følg med nå», som ikke var oppmeldt til innkjøpsordningen, er blant finalistene som kan vinne årets Upris. Boka er også den mest solgte diktsamlingen i Norge de siste fem årene.

– Når det gjelder dikt, har det vært et tomrom for ungdom lenge. Det har enten vært rim og regler for barn eller dikt for voksne, sier Storø.

Dikt for utålmodige

Litteraturkritiker Ingrid Senje mener det er oppsiktsvekkende at det kommer fire diktsamlinger for ungdom i løpet av et år. Hun har nylig skrevet om dem i Bokvennen Litterær avis, under tittelen «Dikt for dem som ikke liker dikt».

Hun tror forlagene er inspirert av spredningen av dikt på Instagram.

– Flere av poetene som er populære på sosiale medier, som Skaug og Bergquist, har en lett skrivestil som appellerer like mye til ungdom som til voksne, sier hun.

Senje tror også at suksessen til poeter som Ingvild Lothe og poesiantologier som «Ren Poesi» har vist at det er mulig å oppnå gode salgstall.

– Dette har nok gitt forlagene mot til å satse mer på sjangeren, også for ungdom.

– Er det et problem at det finnes få diktsamlinger for ungdom på bibliotekene?

– Ja. Det ville absolutt ha gagnet ungdom om det fantes flere diktsamlinger der. Dikt kan være en inngang til litteraturen for ungdom som ikke har tålmodighet til lange romaner.

Senje mener forlagene burde ta et større ansvar for å gi ut dikt for ungdom:

– Ungdom er vant til å skumlese på nett, og fjorårets Pisa-undersøkelse viste at norske 15-åringer sliter med dybdelesing. Dikt kan utfordre ungdommene til å gå dypere inn i en tekst.

– Mora mi tror det snur

I Klassekampens poesiserie er Kristian Bergquist blitt trukket fram som en poet som skriver tilgjengelige dikt. I fjor ga han ut to diktsamlinger – en for ungdom og en for voksne – og fikk begge innkjøpt av Kulturrådet.

Det samme prøver han på i år: I januar kom voksenboka «Alt du er trengs her» på Oktober, mens Aschehoug samtidig ga ut ungdomsboka «Jeg vil bare at det skal være oss».

– Jeg har selv vært både barn og ungdom, og tenkte jo visst, dette ligger for meg, og begynte å skrive. Kanskje ikke så mye til barn og ungdom, som fra barnet og ungdommen i meg, sier han.

Bergquist er bevisst på å legge inn andre referanser når han skriver for ungdom – en skolesekk eller matte­lekser. Det ytre er annerledes, det indre er det samme.

– Det er samme varme, mørke og lys, humor, sårbarhet, forelskelser og frykt – det er overførbart. Det handler om å skrive dikt som ikke later som, men holder det ekte og som er nedpå. Sånn skriver jeg uansett, for unge eller eldre.

– De som jobber med Uprisen, sier at det knapt har vært med diktsamlinger for ungdom tidligere, men i år er det fire. Er det i ferd med å snu?

– Mora mi tror i alle fall at det snur nå, og at dette er et vendepunkt for meg. Men det er først og fremst fordi hun daglig ser på «God morgen Norge», og der ble diktboka mi anbefalt som julegave. Da har jeg liksom klart det. Et gjennombrudd.

Regne med meg

På Burger King i Vika fortsetter diktopplesningen. Vi leser enda et av Bergquists dikt fra «Jeg vil at det bare skal være oss»:

skal

vi gjøre

mattelekser

sammen?

spør du

så klart

du kan

alltid regne

med meg

sier jeg

– Det var fint, sier Henriette.

– Regne med meg og matte. Det er et ordspill.

kultur@klassekampen.no