Onsdag 26. februar 2020 Utenriks

• Bernie Sanders kjemper om å bli USAs president • Nekter å delta på Israel-konferanse

Går i rette med Israel-lobby

MOTSTANDERE: Her taler Israels statsminister Benjamin Netanyahu under lobbyorganisasjonen Aipacs årsmøte i 2019. – Du kan støtte israelere uten å støtte deres rasistiske regjering, uttalte Demokratenes Bernie Sanders i forrige uke. FOTO: NICHOLAS KAMM, AFP/NTB SCANPIX

SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

USA

«Jeg er fortsatt bekymret for plattformen Aipac gir ledere som uttrykker intoleranse og motstand mot palestinernes basale rettigheter.»

Det skrev Bernie Sanders på Twitter i helga, kort tid etter storseieren i nominasjonsvalget i delstaten Nevada, der han ble stemplet inn som favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat.

Han nekter dermed å tale til lobbygruppa American Israel Public Affairs Committee (Aipac) konferanse på søndag.

Aipac er den mektigste proisraelske lobbygruppa i landet. Gjennom nettverkene sine gir den indirekte pengestøtte til USAs presidentkandidater. I flere tiår har den derfor vært uunngåelig for alle som håper å kunne kalle seg USAs president.

En undersøkelse uført av avisa The Washington Post viste at disse nettverkene utgjorde 60 prosent av Det demokratiske partiets økonomiske valgkampgrunnlag fra 1996 til 2008, og 45 prosent av det republikanske.

Aipac svarte umiddelbart på Bernie Sanders’ avgjørelse:

«Med slike motbydelige angrep på et legitimt, tverrpolitisk arrangement fornærmer senator Sanders sine egne kollegaer og millioner av amerikanere som støtter Israel», skreiv lobbygruppa i en ut­talelse.

USAs Israel-lobby:

• Det finnes mange ulike proisraelske lobbygrupper i USA, men den viktigste er American Israel Public Affairs Committee (Aipac).

• Aipac ble grunnlagt i 1963.

• På grunn av israelsk statlig støtte ble gruppa opprinnelig pålagt å registrere seg som en agent for staten Israel.

• Aipac har omgått dette ved å la seg finansiere av private midler.

• Det proisraelske nettverket i USA brukte i alt minst 205 millioner kroner på lobbyvirksomhet i 2018.

Kilder: NRK, The Guardian

– Trump er en øyeåpner

Også Sanders’ partirival Elisabeth Warren nekter å delta på søndagens konferanse.

Sammen representerer de en ny amerikansk venstreside som bringer med seg en mer Israel-kritisk politikk, slik vi kjenner den fra Europa.

Dette forteller Hilde Henriksen Waage, historieprofessor ved Universitetet i Oslo og ekspert på Midtøsten og USAs utenrikspolitikk.

– Donald Trumps Israel-politikk har vært ført så ensidig at det har gått for langt. Jeg tror dette har vært en øyeåpner for mange, sier hun.

– Men det er stadig rotfestet i det amerikanske folket at Israel er et demokratisk fyrlys omgitt av et muslimsk mørke, fortsetter hun.

Risikosport

Ifølge Waage er lobbygruppa Aipac nå presset på to fronter.

En liten andel progressive jøder er den ene fronten.

Den andre er den enorme mengden av konservative, evangeliske kristne, som Trump henter sine velgere fra. De utgjør også en stor del av Aipacs medlemsbase, og det er en utbredt misforståelse at dette er en «jødisk» lobbygruppe, forteller Waage.

– I sin politikk går den evangeliske høyresida langt utover det Aipac noensinne har gjort, sier hun.

Waage minner videre om at USAs jøder – som utgjør knappe 2 prosent av landets befolkning – tradisjonelt har følt seg mest hjemme hos Demokratene.

– Å legge seg ut mot denne lobbygruppa er en strategisk og politisk risikosport for både Sanders og Warren. Aipac er utvilsomt en meget viktig opinionsdanner i amerikansk politikk, sier hun.

Ingen endring i sikte

Uansett hvem som ender bak skrivebordet i Det ovale kontor etter valget i november, har Waage ingen tro på at USAs Israel-politikk vil endre seg nevneverdig.

Hun mener Trumps såkalte fredsplan, som innfrir samtlige av Israels krav til palestinerne, er en krigserklæring mot Palestina.

– Planen er en hån, men viser likevel helt nøyaktig hvordan Israel i dag har full kontroll på situasjonen på bakken, sier hun og legger til:

– Realpolitisk er det palestinske slaget allerede tapt. De står uten venner internasjonalt og regionalt. Ingen president vil kunne gjøre noe med det.

Det siste USAs daværende president Barack Obama gjorde før han forlot Det hvite hus i 2016, var å sikre Israel amerikansk militærbistand til en verdi av 350 milliarder kroner fram til 2026.

– Ingenting tyder på at verken Sanders eller Warren vil røre ved den støtta, sier hun.

Derimot kan det bli aktuelt for Sanders eller Warren å gjeninnføre USAs humanitære bistand til palestinske organisasjoner, som Trump har fjernet.

– Det kan i beste fall lege noen av palestinernes sår, sier historikeren.

Flere aktivistgrupper bestående av unge, progressive jøder, som Jewish Voice for Peace (JVP) og If Not Now, har den siste tida presset de demokratiske kandidatene hardt for en Aipac-boikott.

Jødisk skepsis i USA

Deres kampanje retter seg særlig mot et av lobbygruppas politiske hovedmål: å sikre at amerikansk militærbistand til Israel fortsetter.

En av Aipacs store suksesser har vært økonomisk støtte til utviklingen av israelske våpen, som seinere er satt i produksjon av amerikansk våpenindustri for både det amerikanske og israelske forsvaret, rapporterte NRK i 2011.

– At våpen- og sikkerhetsindustrien er sterkt representert i Aipac, er viktig å forstå sier dansk-israelske Yonatan Goldshtein til Klassekampen over telefon fra København.

Goldshtein er aktivist i European Jews for a Just Peace, som sporadisk samarbeider med de amerikanske gruppene.

– Mange amerikanske jøder er imot dette, sier Goldshtein.

– De føler derfor ikke at motstanden mot Aipac går imot deres jødiske identitet, snarere tvert om, fortsetter han.

Goldshtein mener framveksten av JVP og If Not Now er beviser på at motstanden mot den israelske innflytelsen på jødisk kultur er voksende i USA.

– Mange er lei av Israels monopol på å definere hva det vil si å være jødisk, sier han.

En undersøkelse foretatt av Pew Research Center i 2013 viser at støtta til Israel blant amerikanske jøder står bomsterk, men at stadig flere er skeptiske til Israels tilnærming til fredsprosessen med palestinerne.

For eksempel mener 44 prosent av de spurte at utvidelser av bosettinger på Vestbredden er en fare for Israels sikkerhet.

I en undersøkelse fra 2019 svarer fire av ti jøder i USA at president Donald Trump favoriserer Israel «for mye».

Bare 25 prosent av de bibeltro kristne mener det samme.

palv@klassekampen.no