Tirsdag 3. mars 2020 Lederen

Pogromer

• Søndag talte den indiske forfatteren og politiske aktivisten Arundhati Roy til en forsamling i Indias hovedstad New Delhi. Roy er en sterk kritiker av Indias statsminister Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske parti. Blant annet har hun i artikler og taler tatt kraftig til motmæle mot partiets rasisme og uttalte antimuslimske politikk. Denne søndagen knyttet hun politikken til angrepene på New Dehlis muslimer bare fire dager tidligere: «Her er vi samlet i dag, bare en kort busstur unna stedet hvor en fascistisk mobb for fire dager siden – oppildnet av taler fra medlemmer i regjeringspartiet, støttet av politiet, betrygget av kontinuerlig støtte fra store deler av nettmediene og vitende om at domstolene ikke vil blande seg inn – gikk til et bevæpnet, drepende ­angrep på muslimer i arbeiderklasseområdene nordøst i Delhi.»

• I voldsomhetene ble flere titalls mennesker drept og flere hundre skadet, også én politimann og hinduer. Både Arundhati Roy og The Guardian-kommentator Kenan Malik advarer likevel mot å kalle det «sammenstøt», slik flere medier, også norske, gjorde forrige uke. De mener det i stedet er snakk om et målrettet, rasistisk motivert angrep mot en minoritet. Bakteppet er regjeringspartiet BJPs nye statsborgerlov, som vil frata millioner av muslimer statsborgerskap i India. Indere fra alle religioner har protestert mot loven i ukevis. For én uke siden samlet BJP-politiker Kapil Mishra støttespillere og sa at om politiet ikke fikk stanset protestene, måtte de gjøre det selv.

• Arundhati Roy har tidligere brukt ordet pogrom om over­grepene mot indiske muslimer. Koplingen til jødeforfølgelsene er ikke uten grunnlag. Hindunasjonalismen var opprinnelig inspirert av ideologiene i Nazi-Tyskland og Fascist-Italia, og Narendra Modi har den dag i dag kontakt med ytre høyre-krefter i Europa. Tidligere rådgiver for Donald Trump og grunnlegger av det ytterliggående nettstedet Breitbart, Steve Bannon, har lenge beundret Modi og vært inspirert av hans one nation-ideologi. Drapene i New Delhi viser ideologiens voldelige potensial.