Torsdag 5. mars 2020 Lederen

Supertirsdag

• Joe Biden har et grått og utydelig politisk program som ikke vekker entusiasme blant noen. Han har også gjort det svært dårlig i de tv-sendte debattene han har deltatt i. Likevel vant han ni, kanskje ti, av 14 stater i det demokratiske primærvalget tirsdag. Bernie Sanders har i motsetning til Biden et klart politisk program og har en sterk massebevegelse i ryggen. Han møter samtidig sterk motstand fra innflytelsesrike krefter i Det demokratiske partiet, inkludert noen av USAs mektigste og rikeste menn. Skulle Sanders ha blitt partiets presidentkandidat i juli, måtte han hatt et overbevisende flertall i ryggen. Det ser han ikke ut til å få.

• Omslaget for Joe Biden kom i Sør-Carolina etter at han fikk støtte fra Jim Clyburn, som har stor innflytelse i delstatens politiske liv og i det afroamerikanske miljøet. Da Pete Buttigieg og Amy Klobuchar trakk seg og omfavnet Bidens kandidatur, framsto han som den samlende kandidaten på moderat side. Etter supertirsdagen har Biden flere delegater enn Sanders, selv om sistnevnte vant en overbevisende seier i California. Samtidig viser tirsdagens valg at Sanders’ kampanje har noen svakheter. Den har ikke nådd tilstrekkelig bredt og dypt ut i det amerikanske samfunnet. Han har sterk oppslutning i byene og blant unge, men skal Demokratene vinne, må de også ta distriktene og småbyene.

• Det avgjørende argumentet for mange demokratiske velgere som støtter Biden, er at de tror han har størst sjanse til å slå Donald Trump. Det kan være å gjøre opp regning uten vert. Biden er en svak taler, mangler et overbevisende politisk program, og selv når han ikke forsøker å gjøre noe annet enn å være «presidentaktig», så går det ofte galt. Han er uinspirert, slumsete og sliter med å fullføre sammenhengende setninger, selv om han leser fra en teleprompter. Han er også sårbar på grunn av tidligere saker – støtte til Irak-krigen og kutt i offentlig velferd – og for å ha gitt fordeler til venner og familie. Men han har tilsvarende sterk støtte fra sitt nettverk, som ifølge Financial Times minner mest om en invitasjonsliste til et Bilderberg-møte.