Mandag 9. mars 2020 Musikkmagasinet

Forsmak på det nye

HØRBART: Når Ida Bryhn og Kammerorkesteret spiller med Kuusisto og Muhly i Sentralen på onsdag. FOTO: BÅRD GUNDERSEN

Ida Bryhn

Solobratsjist Det Norske Kammerorkester

Kammerorkesteret tjuvstarter arbeidet med sin nye kunstneriske leder, Pekka Kuusisto, i to konserter denne uka.

Intervju

Basert på dine erfaringer med Pekka Kuusisto da han var gjestende kunstnerisk leder i 2017/18, hvilke forventninger har du til ham som ny kunstnerisk leder av Det Norske Kammerorkester?

– Vi har alltid veldig fine gjesteledere og mange vi ønsker å ha nær kontakt med. Med Pekka var dette ekstra spesielt. Han kom inn og tok oss alle med storm. Ikke bare er Pekka en utrolig spennende og fin musiker, men han krever mye og gir uttrykk for at han har høye forventninger til oss. Dette gir oss alle muligheter til videre utvikling. Det vi kanskje også har falt for, er at han på noen måter viderefører mye av det Terje Tønnesen, vår avtroppende kunstneriske leder, står for.

Allerede tirsdag og onsdag skal han lede og spille med Kammerorkesteret, hva kan publikum forvente?

– Det blir mye vellyd, men forhåpentligvis også noe ulyd. Hvis du ennå ikke har gjort deg kjent med Det Norske Kammerorkester og vil komme tett på, kom på onsdagens HørBar-konsert i Sentralens Marmorsal: Der blir komponisten Nico Muhly med Pekka og oss på scenen, her som pianist. Duoen har en rekke utsolgte konserter bak seg i New York og i Finland, og denne kvelden på Sentralen byr de på et spennende program som forener fortid og samtid, med Grieg, Glass, Pärt og Muhly på programmet, ispedd en god porsjon improvisasjon. Konserten på tirsdagskvelden, i Universitetets aula, er i det mer tradisjonelle formatet. I tillegg til den euforiske sjuende symfonien til Beethoven, får publikum høre Europa-premieren på Nico Muhlys fiolinkonsert som er skrevet til Pekka.

Hva sier det om feltet at Nico Muhly omtales som stjernekomponist og at Kuusisto av The Times er blitt kalt «The David Bowie of the fiddle»?

– Omtalen av dem står i stil med suksessen de har, da kanskje særlig at de når ut til et bredt spekter av musikkelskere. Det er stor stas at vi nå kan kalle Pekka «vår» og at vi får være med inn i hans univers. Dette universet er jo rocka og i mine øyne (og ører) med i tiden. Slik kan vi fortsatt være med på å sette nye standarder, åpne nye dører og eksperimentere musikalsk.

Når Kuusisto tiltrer neste år avløser han Terje Tønnesen, som har vært kunstnerisk leder helt siden starten i 1977. Hva kommer dere til å savne?

– Av musikere jeg har jobbet med, har nok Terje hatt størst innflytelse, både som utøver og som en som tenker helhet, alltid. Terje er et unikum. Dessuten liker Terje motstand og utfordringer av alle slag. Det er gøy og inspirerende. Noen ganger også frustrerende, men frustrasjonen har alltid gitt mye kraft og vilje hos oss. Vi kommer selvfølgelig til å savne ham, men så kommer han nok til å komme innom oss en gang imellom og gjøre noen nye elleville prosjekter.

Hvor lytter du helst til musikk og hvor handler du musikk?

– Lytter helst til musikk i levende live på dertil egnet eller noen ganger også uegnet sted. Det synes jeg selvfølgelig alle burde unne seg, ofte.

Hva slags framtid har albumformatet?

– Albumformatet kom jo med lp-en. For en god idé! I likhet med konserter så er det en helhet og lengde over dette formatet som krever at vi tenker oss om, men også at vi ikke hopper hvileløst rundt i smarttelefonene våre. Vi må beholde de lange linjene og de uavbrutte opplevelsene.

Hva er den neste konserten du skal få med deg?

– Oslo Kammerkor i Uranienborg kirke førstkommende lørdag, dirigert av Håkon Daniel Nystedt, med Liv Hilde Klokk på fiolin og tenoren Magnus Staveland.

Hvilken ny artist vil du skryte litt av?

– Kan jeg få skryte av en ikke så ung «artist»? Vi i det klassiske musikkfeltet blir ikke stjerner over natten, det tar utrolig mange år og krever nitid arbeid både av musikalsk art, men også teknisk, og da snakker vi timer med perfeksjonering av et skift eller en klang, frasering eller et uhyrlig vanskelig løp. Jeg vil gjerne at alle i Norge skal vite at vi har så utrolig mange eksepsjonelle unge og eldre klassiske musikere som virker i alle verdenshjørner. En av dem er Vilde Frang. Søk opp hennes navn på Spotify, sett volumet på maks og hør!

olavo@klassekampen.no

Kuusisto tiltrer høsten 2021. Tirsdag kveld leder han Kammerorkesteret i Universitets aula, onsdag kveld under HørBar på Sentralen deler han scene med Nico Muhly og musikere fra Kammerorkesteret.

Artikkelen er oppdatert: 6. april 2020 kl. 22.37