Mandag 9. mars 2020 Lederen

Ny krise

• I forrige uke trykket Klassekampen et intervju med den greske fiskeren Stratis Valamios, som i 2016 ble nominert til Nobels fredspris for sitt arbeid med å redde opp flyktninger fra vannet. Nå sier Valamios fra Lesvos at «[d]e siste fem årene har vist at Europa ikke eksisterer. EU eksisterer ikke. Det er ingen solidaritet. Hellas er alene. Lesvos er alene. Vi er alene. Dere andre lukker bare øynene og ­grensene». Det er vanskelig å ikke gi Valamios rett i den dystre observasjonen.

• På fredag sa den greske statsministeren, Kyriakos Mitsotakis, at avtalen mellom EU og Tyrkia i praksis er død. Avtalen fra 2016 gikk ut på at Tyrkia fikk betalt av EU for å stoppe flyktninger og migranter på vei til Europa. I dag reiser Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til Brussel for å ha møter med EU om situasjonen som nå har oppstått på den gresk-tyrkiske grensa. Halvannen uke etter at Tyrkia sa de ikke lenger vil hindre migranter og flyktninger i å reise inn til Europa, har situasjonen tilspisset seg. Seinest i helga var det sammenstøt mellom folk som forsøkte å krysse grensa og gresk grensepoliti som stanset dem med tåregass og vannkanoner.

• Ved å kjøpe seg ut av hele flyktningkrisa har EU gitt Tyrkia en særegen maktposisjon overfor Europa, men også overlatt mennesker på flukt til å bli brukt som brikker i et kynisk, politisk spill. Det gjør at flyktningkrisa igjen banker på Europas dør. Men i stedet for å løse krisa ved å avlaste Hellas og sette opp et rettferdig fordelingssystem innad i Europa, er det eneste svaret EU klarer å enes om en opprustning langs grensa for å styrke «Europas skjold», som EU-kommisjonsleder Ursula von der Leyen kaller det. EU har også satt et godkjent-stempel på Hellas’ ulovlige stans i å ta imot asylsøknader og deres brutale behandling av dem som forsøker å krysse grensa. Situasjonen i de overfylte leirene på Lesvos og i grenseområdene er uverdig, skandaløs og utilgivelig. Politiske ledere i Europa, også våre egne i Norge, må gjøre mer enn å bare sende penger, grensevakter og telt og håpe at krisa går over.