Onsdag 11. mars 2020 Kultur og medier

• Sist uke ble et Sian-møte ved Oslo-bibliotek avlyst • Nå får Sian-lederen likevel innpass

Åpner for islamkritikk

OMSTRIDT: Selvstendighetspartiet har invitert Sian-leder Lars Thorsen til å holde foredrag på Deichman bibliotek på Majorstua i Oslo. Her blir Thorsen ført bort av politiet etter en demonstrasjon i Kristiansand i fjor. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER, NTB SCANPIX

Neste uke holder lederen av Stopp islamiseringen av Norge foredrag på et av Oslo-bibliotekene, til protester fra bibliotekarenes fagforening.

BIBLIOTEK

I forrige uke var det meningen at den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) skulle avholde organisasjonens årsmøte ved Deichman-bibliotekets filial på Majorstua i Oslo.

Etter protester fra de ansattes fagforeninger valgte biblioteksjef Knut Skansen å avlyse arrangementet av hensyn til sikkerheten til de ansatte og brukerne.

Men onsdag i neste uke får Sian-leder Lars Thorsen en ny mulighet. Denne gangen er det det innvandrings- og islamkritiske partiet Selvstendighetspartiet som står bak arrangementet.

I invitasjonen som er lagt ut på Facebook, står det at Sian-leder Lars Thorsen skal holde et foredrag med demokrati og ytringsfrihet som tema. Thorsen ble i fjor dømt til seks måneders betinget fengsel for hatytringer.

– Rasistiske organisasjoner og personer som er dømt for grov integritetskrenkelse av muslimer, må ikke få innpass ved biblioteket, sier Torill Høimyr, som er leder for Fagforbundets lokallag ved Deichman, også kalt Deichmanklubben.

Omstridt møteplass:

• I forrige uke valgte Oslo-bibliotekene Deichman å avlyse et lukket arrangement for Stopp islamiseringen av Norge (Sian) av hensyn til brukernes og de ansattes sikkerhet.

• Onsdag 18. mars vil Sian-leder Lars Thorsen likevel få en talerstol på bibliotekets Majorstua-filial med Selvstendighetspartiet som arrangør.

– Skal være trygt for alle

Hun får støtte fra nestleder Vidar Evje i Fagforbundet, avdeling Oslo. Han oppfordrer Deichmans ledelse til å avlyse med samme begrunnelse som sist.

– Det er akkurat samme argumentet som gjelder for dette møtet til uka: Det skal være trygt for alle på biblioteket, sier han.

Evje gjør det også klart at Fagforbundet tar avstand fra alle former for rasisme.

– Sian og Selvstendighetspartiet er nært knyttet til hverandre, og begge faller inn under rasisme­begrepet. Det er ikke kommunens oppgave å leie ut til denne typen organisasjoner.

– Venstresida mobiliserer

Sians leder Lars Thorsen forventer imidlertid at arrangementet går som planlagt.

– Dersom også dette arrangementet blir avlyst, kan man begynne å lure på hvor det skal være mulig for politiske dissidenter å oppholde seg og møtes i dette landet, sier Thorsen.

Også arrangøren av foredraget, Selvstendighetspartiets nestleder Reinert Skadsem, frykter at møtet blir avlyst.

– Biblioteket er en uskyldig part i dette. Det er venstresida som eventuelt mobiliserer mot oss på en måte som ikke hører hjemme i et åpent demokrati, sier han.

I en e-post som ble sendt til Skadsem mandag, reagerte Deichman-ledelsen på at foredraget lå ute som et åpent arrangement på Facebook.

«Alle åpne arrangement skal alltid avtales/godkjennes av biblioteket», står det i e-posten, som er signert seksjonslederen for Majorstua-­filialen.

Som følge av denne henvendelsen har Skadsem oppfordret deltakere til å melde seg på arrangementet, «med tanke på begrenset plass». Men på Facebook står foredraget fortsatt oppført som et offentlig arrangement.

Ifølge Skadsem er det bare plass til om lag 20 personer i møtelokalet partiet skal låne.

– Hva er definisjonen av et åpent og et lukket møte? Dersom vi får vite bibliotekets retningslinjer for dette, så kan jeg gjerne svare deg, sier Skadsem.

Biblioteksjef Knut Skansen sa i går at han ikke hadde tid til å stille til intervju med Klassekampen.

I et e-post-svar går det fram at biblioteket anser møtet for å være lukket, og at biblioteket ikke er arrangør av møtet.

«Selvstendighetspartiets henvendelse er behandlet etter et likebehandlingsprinsipp», skriver Skansen.

jonasb@klassekampen.no