Onsdag 11. mars 2020 Utenriks

Italienere forteller om tomme gater, mangel på respiratorer og fulle sjukehus:

– Vi er på smertegrensa

KRISE: Ambulansearbeidere står ved et telt satt opp utenfor akuttmottaket ved Cremonas sykehus i Nord-Italia. FOTO: CLAUDI FURLAN, AP/NTB SCANPIX

ALVORLIG: – Det er ingen ledige sengeplasser og for få respiratorer, sier sykehuslegen Barbara Presciuttini. Andre italienere forteller om et karanteneliv preget av frykt og uro.

ITALIA

Barbara Presciuttini er legespesialist i indremedisin og jobber på sykehuset ASST Carlo Poma i byen Mantova nord i landet. Hun forteller at korona-utbruddet har snudd arbeidshverdagen på hodet.

– Alle legene står klare, alt er omorganisert. Jeg er selv blitt omplassert fra der jeg vanligvis jobber, sier Presciuttini på telefon.

Italia er hardest rammet av koronautbruddet utenfor Kina.

Ifølge Verdens helseorganisasjons oversikt oppdatert ved midnatt mandag, hadde 463 av Europas 529 registrerte korona-dødsfall funnet sted i Italia. Og av de 15.114 registrerte smittetilfellene i Europa, befant 9172 av dem seg i landet.

Derfor utvidet satsminister Giuseppe Conte karantenetiltakene mandag kveld fra å omfatte Nord-Italia og en fjerdedel av landets befolkning, til å gjelde hele landet.

Koronatiltak i Italia:

• Mandag varslet statsminister Giuseppe Conte at det innføres karanteneregler i hele Italia.

• Alle italienere må nå dokumentere at de har god grunn om de skal reise utenfor områdene der de bor.

• Innbyggerne bes om å holde seg hjemme og avlyse offentlige sammenkomster.

• Skoler og universiteter er stengt fram til 3. april.

• All idrett, inkludert toppfotballen, innstilles.

• Ifølge Verdens helseorganisasjons oversikt, oppdatert ved midnatt mandag, var det 9172 smittede og 463 døde i landet.

Kilde: NTB

Mangler respiratorer

Utbruddets episenter ligger imidlertid i nord. I Lombardia, regionen der sykehuset til Presciuttini ligger, er det flest smittede.

Legen forteller at kirurgiavdelingen er stengt, og planlagte operasjoner er blitt innstilt.

– Nå er det kun akuttilfeller som opereres, sier hun.

Til tross for omfattende omstilling frykter indremedisineren at kapasiteten vil bli sprengt framover. Presciuttini er særlig bekymret for mangelen på pustemaskiner.

– Det er ingen flere ledige plasser på sykehuset, og det er for få respiratorer, sier hun.

Mens noen av de korona­smittede som har vært innlagt, kun har hatt lettere symptomer og raskt er blitt utskrevet, blir andre alvorlig syke av viruset. De utvikler gjerne lungebetennelse og får så store pustevasker at de trenger assistanse fra respirator.

– Dette vil være et akutt behov alle steder der det utbrudd, sier Presciuttini.

Hun håper det kommer flere respiratorer til sykehuset i Mantova om noen dager. På indremedisinavdelingen var det i utgangspunktet bare én respirator til 70 sengeplasser.

– Problemet er antall syke. Tallene på dem som er smittet, vokser fortsatt. Vi må allerede nå gjøre vurderinger på hvem de skal prioritere ut ifra alder og helsetilstand, sier Presciuttini.

– Det er en risiko for at vi ikke får hjulpet alle som har behov. Vi er allerede på smertegrensa, vedgår hun.

Frykter «helsekollaps»

Nordøst for Mantova ligger Milano, Italias nest største by og regionshovedstad i Lombardia. 52 år gamle Emmanuel Corno merker tydelig at den vanligvis livlige byen er hardt presset.

– Det er en trykket stemning her. Selv går jeg aldri ut uten hansker og maske, og går ut minst mulig, sier han over telefon fra Milano.

Corno irriterer seg over folk som på sosiale medier «bagatelliserer smittefaren».

– Dette er ikke en vanlig influensa. Smitten går fort, og selv om byen har beredskap, er helsevesenet under enormt press. Det er snart ikke plass til flere. Derfor må alle ta dette på alvor, sier Corno.

Klassekampen har også via e-post vært i kontakt med en rekke italienere bosatt i og rundt Lombardias nest største by, Brescia.

33-åringen Bianca skriver at «hun frykter at helsesystemet skal kollapse» og mener situasjonen var «undervurdert fram til for et par dager siden». Den pensjonerte kirurgen Andrea mener krise­tiltakene virker fornuftige, men skriver at hele situasjonen like fullt er preget av «forvirring», og at karanteneregimet «kan føles litt påtvunget».

Frykter for de eldre

Blant de åtte Klassekampen har vært i kontakt med, er 28-åringen Annalisa. Hun har ikke hatt koronasymptomer, men har holdt seg hjemme i uksesvis fordi hun har en autoimmun sykdom.

I en e-post skriver hun at hun føler seg «hjelpeløs og sårbar», og beskriver karantenetilværelsen som «frustrerende og nedslående» – men helt nødvendig og solidarisk.

«Jeg svinger mellom glimt av høyere og lavere grad av bekymring. Både for min egen del – jeg er ung, men utsatt – og for mine kjære», skriver 28-åringen.

Til tross for sin egen helsetilstand er det de eldre hun bekymrer seg mest for.

«Det er umulig å ikke tenke på at ofrene som mediene på generelt og lettvint vis omtaler som ‘eldre’, kan vise seg å være et kjent navn, din egen bestemor eller mor», skriver hun og legger til at mange nå «har sluttet å besøke sine eldre for å beskytte dem».

Kjærlighet i koronaens tid

Frykten deler hun med mange italienere. Folk over 65 år er i risikogruppa – og det vekker ekstra stor bekymring i et land der velferdsansvaret for den eldre garde i stor grad hviler på yngre familie. Italias visehelseminister, Pierpaolo Sileri, snakket i går om nettopp det.

– Om min 90 år gamle mor bor i et høyrisikoområde og ikke har hjemmehjelp, kan jeg så klart ha god grunn til å besøke henne. Men om mine foreldre er gamle og i god form, kan jeg ikke dra til dem og bryte sikkerhetssonen bare fordi jeg har hjemlengsel, sa han ifølge avisa Corriere della Sera.

Visehelseministeren brukte også romantisk lengsel som eksempel.

Heller ikke det er grunn god nok til å reise i et Italia underlagt strenge karantenerestriksjoner.

– Selv om jeg hadde bodd i Roma og hatt en kjæreste i Milano, ville jeg ikke kunnet dra til henne. Kjærlighet, i denne tida, må respektere reglene. Det er bra at alle har forståelse for det.

yngvildt@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 17. mars 2020 kl. 10.21