Torsdag 12. mars 2020 Kultur og medier

Fagforbund frykter for musikernes økonomi når hele bransjen «stenges ned» på grunn av virusfrykt:

Blir straffet på pungen

UNNTAKSTILSTAND: Fredrik William Olsen (nummer to fra venstre), vokalist i Kråkesølv, turnerer nå med sitt nye album «Force majeure». Nå rammes bandet nettopp av ekstraordinære omstendigheter.FOTO: KRÅKESØLV/WIKIMEDIA

Musikere, skuespillere og forfattere rammes hardt av korona-avlysninger. – Det er fullstendig krise, sier vokalist Fredrik William Olsen i Kråkesølv.

KULTUR

Etter at Folkehelseinstituttet tirsdag kveld anbefalte avlysning av alle arrangementer med over 500 deltakere, er en lang rekke konserter, teater­forestillinger og andre kulturtilstelninger blitt innstilt.

Fredrik William Olsen, vokalist i bandet Kråkesølv, er svært bekymret for situasjonen. Bandet turnerer nå med sitt nye album «Force majeure» og skal etter planen spille konsert på Parkteatret i Oslo på lørdag – et spillested som tar 500 publikummere. I går formiddag avventet han nærmere beskjed.

– Det er rett og slett fullstendig krise for oss som er selvstendig næringsdrivende. Vi har allerede fått avlyst én konsert, sier Olsen, og påpeker ironien i albumtittelen sin:

– Vi er utrolig framsynte.

Musikeren forteller at tre av bandmedlemmene ikke har andre arbeidsgivere, og at de verken har dagpenger eller lønn å støtte seg på.

– Man må ut og jobbe. Vi sliter i en veldig vanskelig situasjon. Og så spør vi oss: Skal vi i solidaritet avlyse konserter selv? Burde vi sette oss på fly? Burde vi samle hundrevis av mennesker i et rom? Vi har allerede brukt masse penger på konsertene vi skal gjøre, og har ikke råd til å avlyse hvis vi ikke får beskjed om at vi må det.

Kulturlivet rammes:

• De siste dagene er flere kulturarrangementer blitt avlyst på grunn av koronasituasjonen.

• Nationaltheatret har avlyst alle sine forestillinger denne uka.

• Gårsdagens forestillinger på Den Norske Opera & Ballett ble avlyst.

• Også flere av de store museene velger å holde stengt i tida framover. Blant dem er Munchmuseet, Astrup Fearnley Museet og Henie Onstad Kunstsenter.

• I tillegg er flere konserter og litteraturarrangementer rundt om i landet innstilt.

Ønsker krisepakke

Creo, Norges største kunstnerorganisasjon, ba i går regjeringen om å innføre krisetiltak for kulturlivet.

– Kulturbransjen er den næringen som blir hardest truffet av epidemien vi har nå. Andre bransjer snakker om nedtrekk på 20 prosentpoeng, mens her er det snakk om at hele bransjen stenges ned, og at det nesten ikke arrangeres noe lenger. Det er veldig alvorlig, sier Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo.

Fagforbundet har over 9000 medlemmer og organiserer blant annet musikere, dansere, pedagoger og teknikere.

– Vi ser nå at konserter avlyses, at billettsalget stopper helt opp, ingen bestiller eventer, og teatrene diskuterer permitteringer. Vi er bekymret for hvordan bransjen skal overleve denne situasjonen når alle inntektsmuligheter forsvinner. Mange har ikke andre steder å hente inntekt når alt stenger, sier Rian.

Vil ha dagpenger

Tirsdag lanserte den danske regjeringen en redningspakke for kulturlivet. Creo etterlyser et liknende initiativ i Norge, blant annet:

En kompensasjonsordning for virksomheter som rammes av avlysninger.

En ordning tilsvarende dagpenger for selvstendig næringsdrivende kunstnere og frilansere.

Utsatte betalingsfrister for arbeidsgiveravgift og moms.

Fredrik William Olsen i Kråkesølv støtter helhjertet om Creos forslag:

– Det er en kjempeídé.

Han forteller at Kråkesølv hadde planlagt å booke nye konserter til høsten, men at det er vanskelig å få til nå.

– Ingen vil binde seg når de ikke vet hvordan det blir framover.

I går kom også nyheten om at Den kulturelle skolesekken i Oslo avlyser alle arrangementer som innebærer reising eller som samler flere klasser.

I tillegg er flere arrangementer ved landets biblioteker og litteraturhus avlyst.

– I en krise som denne står forfatterne svært presset. Det er kan bli en katastrofe for forfatterøkonomien om det blir omfattende avlysninger framover, sier Ingvild C. Herzog, daglig leder for Norsk Forfattersentrum.

Medlemsorganisasjonen har siden 1968 jobbet for å skape kontakt mellom forfattere og publikum. Som en del av dette arbeidet står Forfattersentrum for fakturering og utbetaling av forfatterhonorarer. I fjor ble det utbetalt over 42 millioner kroner.

Etter de siste dagers avlysninger har Herzog mottatt flere telefoner og e-poster fra bekymrede forfattere.

– Frilansøkonomien er svært sårbar når en epidemi inntreffer. Vi oppfordrer derfor oppdragsgivere til å dekke hele eller deler av honoraret om oppdraget blir avlyst uavhengig av force majeure eller ikke, og selv om oppdraget er mer enn ti dager fram i tid, sier hun.

Klassekampen har bedt kulturminister Abid Raja (V) kommentere kunstnerorganisasjonenes etterlysning av en redningspakke for kulturbransjen. Via Kulturdepartementets kommunikasjonsavdeling sier han at han vurderer situasjonen som «alvorlig».

«Vi følger situasjonen nøye og har løpende dialog med kulturfeltet. Vi har allerede hatt mange møter på administrativt nivå i departementet, og jeg vil i tillegg invitere representanter for kultur- og idrettsfeltet til et rundebordsmøte», skriver Raja.

kultur@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 17. mars 2020 kl. 10.22

Storm mot spillested

I går skulle artisten Frida Ånnevik holde konsert på Rockefeller, et spillested i Oslo som har plass til 1350 personer. På nettstedet sitt varslet Rockefeller at det var få billetter igjen, men ellers lot informasjonen vente på seg.

Først like før klokka 14, fem timer før dørene skulle åpne, kom beskjeden om at Rockefeller ville avholde arrangementet som to konserter. Arrangøren fortalte at de ville spre serveringspunktene for å unngå kødannelse ­­– og iverksette ekstra reinhold. Dessuten oppfordret de publikum som følte seg syke, til å bli hjemme.

På arrangementets Facebook-side skriver flere at de mener avgjørelsen er uansvarlig, og flere ber Rockefeller om å avlyse. En skriver: «Dette er rett og slett sjokkerende», en annen at «Dere setter liv i fare med denne beslutningen». Andre ber om refusjon ettersom de ikke kommer til å møte opp.

Rockefeller besvarte ikke Klassekampens spørsmål i går, men viste til en uttalelse som ble lagt ut på spillestedets nettsted. «Mener myndighetene at det er fare for liv og helse ved at Rockefeller og søsterscenene Sentrum Scene og John Dee holder åpent, må vi og alle andre få et pålegg om begrensninger», skriver Rockefeller her.