Fredag 13. mars 2020 Kultur og medier

Nationaltheatret i Oslo kan tape opp mot seks millioner kroner på avlysninger den nærmeste måneden:

Taper millioner hver uke

FORHOLDSREGLER: En teiprull, en kortstokk en voksen flaske med antibac var alt som ligger på bordet i Nationaltheatrets skuespillerlounge i går.

Korona-krisa gir millionsmeller for norske teatre. Bransjen forventer at de er inkludert i krisepakka regjeringen legger fram i dag.

Kultur

– Vi kommer til å tape mellom fem og seks millioner kroner i måneden dersom denne situasjonen fortsetter, sier Ida Margreta Halvorsen, som er kommunikasjonssjef ved Nationaltheatret i Oslo.

Som en følge av korona­situasjonen har Nationaltheatret avlyst alle forestillinger og arrangementer denne uka. Teatret tar situasjonen på stort alvor, og vil ikke åpne dørene før myndighetene sier at dette er tilrådelig.

– Hvor lenge klarer dere å bære et slikt tap?

– Det er vanskelig å si. Vi er ikke skodd for en slik situasjon. Økonomien vår går akkurat rundt, og vi har høy aktivitet på huset for å få endene til å møtes.

Nationaltheatret har tilbudt gavekort til alle publikummere som nå ikke kan gå på forestillingene de har billett til. Halvorsen forteller at de er i dialog med dem som ønsker refusjon.

– Kan dere garantere at alle vil få pengene tilbake?

– Per i dag gjør vi alt vi kan for å tilby vårt publikum gavekort eller pengene til­bake.

Kultursteder stenger:

• Nationaltheatret i Oslo har avlyst alle forestillinger til og med søndag. Trøndelag Teater holder stengt til mandag, Den Nationale Scene i Bergen til 21. mars, Rogaland Teater fram til 22. mars og Det Norske Teatret i Oslo til 25. mars.

• Den Norske Opera & Ballett avlyser alle forestillinger og konserter i Oslo til og med 5. april.

• Oslo-museene Munchmuseet Henie Onstad Kunstsenter og Astrup Fearnley Museet holder stengt i henholdsvis to og fire uker, og til og med mandag førstkommende.

• I Oslo holder også bibliotekene og Litteraturhuset stengt.

Uro i institusjonene

I går kunne NRK melde at regjeringen vil legge fram et krisetiltak i milliardklassen. Tiltakene skal være spesielt rettet inn mot luftfarten og reiselivet, men samtidig har statsminister Erna Solberg (H) understreket at tiltakene som legges fram nå, bare er de første i rekka.

Halvorsen mener hele kulturfeltet har en forventning om å få være med i pakka.

– Hvis vi skal fylle samfunnsoppdraget vårt videre etter at denne krisa forhåpentligvis er over, er vi helt avhengige av å ha en god dialog med Kulturdepartementet. Jeg opplever at situasjonen vår blir tatt på alvor, men jeg vil ikke uttale meg om dialogen vi har med departementet.

Flere kulturinstitusjoner Klassekampen har vært i kontakt med, forteller at de siste dagene har vært preget av uro og krisemøter. Mange frykter de økonomiske konsekvensene av stengte dører.

Rogaland Teater har avlyst alle sine forestillinger fram til 31. mars, men kommunikasjonssjef Pernille Kaldestad har ikke altfor store forhåpninger til at forestillingene er i gang igjen fra starten av april.

– Vi må nok belage oss på en enda lengre periode. Nå kommer det jo nye oppdateringer hver time. Det smerter oss å avlyse forestillinger, men det er viktigere å begrense og få kontroll over smitten, sier hun.

Skuespillerne er på jobb

Foreløpig er det først og fremst publikumsdrifta som har stoppet opp hos Rogaland Teater. Skuespillere er i prøver, og snekkere jobber med rekvisittene. Men vurderinger gjøres fortløpende, sier Kaldestad.

– Hvor mye taper dere på de avlyste forestillingene?

– I første omgang avlyste vi alt fram til 22. mars. Da gjorde vi et estimat på at vi kom til å tape flere hundre tusen kroner, sier Kaldestad, som understreker at teateret ikke har full oversikt.

Hun er spent på hvilke tiltak som kommer fra statlig hold, og understreker at det er helt avgjørende med økonomiske tilskudd.

– Det er mange som kommer til å få store problemer framover. Nå trenger vi forutsigbarhet til å kunne forsette etter at dette virusutbruddet forhåpentlig har gått over. Det er viktig å huske på at vi tross alt driver på med næring.

– Håper å få noe tilbake

Troms og Finnmark er et av fylkene med lavest antall koronasmittede i Norge. Men til tross for at det foreløpig bare er oppdaget elleve tilfeller av koronasmitte, tar ikke Hålogaland Teater i Tromsø noen sjanser. I går ble det vedtatt å avlyse alle forestillingene fram til påske.

Kommunikasjonssjef Anika Mackenroth er lei seg for avlysningene, men understreker at solidaritet og helse­dugnad kommer først.

– Hvor mye taper dere på disse avlysningene?

– Vi har ikke god nok oversikt til å anslå et tall, men hvis vi må avlyse flere hele produksjoner framover, er det klart at det er dramatisk.

Også Mackenroth mener at en krisepakke til kulturfeltet er på sin plass.

– Dette er en krevende og dramatisk situasjon for hele kulturbransjen. Nå gjør vi en stor dugnad for å hindre spredning av koronaviruset, så da håper jeg at vi kan få noen tiltak tilbake.

Billettsmell for Munch

Museer rundt omkring i landet må også belage seg på å stenge dørene en stund framover. Mens Astrup Fearnley Museet i Oslo i første omgang har stengt dørene ut uka, har Munchmuseet i Oslo stengt sine dører fram til 25. mars. Stein Olav Henrichsen, direktør ved Munchmuseet, sier imidlertid at ingenting tyder på at dørene åpnes 26. mars.

Henrichsen oppgir at Munchmuseet vil tape rundt 1,4 millioner kroner i måneden bare i tapte billettinntekter. Summen vil øke betraktelig når sommeren nærmer seg.

– Kan dere bli nødt til å permittere ansatte?

– Nei, det er vår politikk å ikke permittere, så det skal vi unngå.

thomase@klassekampen.no