Mandag 16. mars 2020 Utenriks

Migrantleirene i Hellas har de perfekte forholdene for rask virusspredning:

Krever evakuering nå

TETT I TETT: Moria-leiren på den greske øya Lesvos er den største av de fem flyktningleirene i Hellas. Hjelpeorganisasjoner slår nå alarm om en kommende viruskatastrofe. BEGGE FOTO: ARIS MESSINIS, AFP/NTB SCANPIX

SÅRBARE: Frykten for koronasmitte stiger i de greske migrantleirene, der mangelen på medisinsk utstyr allerede er prekær.

HELLAS

De greske øyenes migrant­leirer er overfylte og mangler alt fra vann, hygieneartikler og medisiner. Det skaper de perfekte forhold for spredning av virus.

Før helga advarte derfor Leger uten grenser om en kommende «perfekt storm» for et covid-19-utbrudd. I oppropet ber organisasjonen om at leirene må evakueres.

«I noen deler av Moria-leiren deler 1300 personer én vannkran, og såpe er ikke tilgjengelig. Familier på fem til seks mennesker bor i telt på bare tre kvadratmeter», skriver Leger uten grenser i en pressemelding.

Torsdag besluttet greske myndigheter å suspendere all aktivitet fra ikke-statlige, frivillige organisasjoner på grunn av koronafrykt. Det gjøres unntak for aktiviteter av medisinsk karakter og sikkerhet.

– Vi har derfor stanset alle våre aktiviteter nå, sier Trude Jacobsen, generalsekretær i den frivillige organisasjonen Dråpen i havet.

– Nå handler det om å begrense antallet mennesker som beveger seg inn og ut av leirene, og å unngå at de frivillige blir en ekstra belastning for det greske helsevesenet. Kun kritiske aktiviteter opprettholdes i leirene framover, sier hun.

Migranter i Hellas:

• Tyrkia lovet i 2016 å stanse flyktningstrømmen til Europa, mot milliardhjelp fra EU. Likevel kom 46.000 asylsøkere til Hellas i 2019, en økning på 66 prosent sammenliknet med året før.

• Ifølge NTB befinner 35.000 flyktninger seg fortsatt på de greske øyene. De fleste er i Lesvos, Samos og Chios. Leirene har en samlet kapasitet til å ta imot 5400 mennesker.

• Moria-leiren er den største. Leger uten grenser kaller forholdene der «horrible og umenneskelige». 19.000 asylsøkere lever i leiren, som var ment å huse 2840 mennesker.

Syr selv munnbind

Jacobsen forteller at hun hører om en stor koronafrykt blant flyktningene i Moria-­leiren.

– De får jo med seg hva som skjer. Og leirene er allerede tomme for munnbind, antibac og engangshansker. Flere syr nå selv sine egne munnbind, sier Jacobsen.

Hun er enig i Leger uten grensers opprop om at flyktningene og migrantene nå må evakueres.

– Situasjonen er livsfarlig i de største leirene, og det kommer til å bli katastrofalt når viruset kommer. Og jeg sier når, for dette kommer til å skje, sier Jacobsen.

I forrige uke fikk en lokal kvinne på Lesvos påvist covid-19, men det er ennå ikke rapportert om ytterligere tilfeller.

Farlige hjelpere

Til sammen 42.000 flyktninger og migranter bor fordelt på fem leire på greske øyer nær den tyrkiske kysten. Det er sju ganger flere enn det leirene har kapasitet til.

Etter at Tyrkia for to uker siden åpnet sine grenser mot EU for landets 3,7 millioner flyktninger, har flere tusener forsøkt å krysse grensa til Hellas over land og vann.

Det har ført til at mange frivillige fra Europa som ikke er tilknyttet en organisasjon, har strømmet til øya for å hjelpe.

– At dette fortsetter er ekstremt uansvarlig, og noe jeg reagerer kraftig på. Alle som kommer, er potensielle smittebærere. Det er min største bekymring akkurat nå, sier Jacobsen i Dråpen i havet.

Et europeisk problem

Hellas har i skrivende stund 228 bekreftede tilfeller av covid-19. I går krevde viruset sitt fjerde greske offer.

Jacobsen berømmer landets tidlige koronainnsats, og mener trusselen mot migrantleirene ikke kan være opp til Hellas å løse alene.

– Dette er en situasjon som kan løses. Det handler om vilje. Nå må også Norge komme på banen, sier hun.

Torsdag ble det klart at EU skal bistå Hellas med å sende 5000 flyktninger tilbake til sine hjemland. Disse vil bli tilbudt rundt 20.000 kroner for å reise, ifølge EU-kommisjonen.

Samtidig sa sju EU-land seg villige til å ta inn 1600 enslige mindreårige flyktninger.

– Det er et godt skritt i riktig retning, men behovet er enda større, sier danske Michael Graversen.

Han var den første i Europa til å dokumentere enslige mindreåriges flukt gjennom dokumentarfilmen «Drømmen om Danmark», som kom under flyktningkrisa i 2015.

Totalt sitter rundt 5500 enslige mindreårige flyktninger i leire på de greske øyer. 10 prosent av disse er under 14 år, ifølge Europol, EUs byrå for politisamarbeid.

– Alle barna lever under utrolig dårlige forhold i leirene, og framtida deres er fortsatt usikker. De er traumatiserte, får ingen skolegang og kommer seg ikke videre i livet, sier Graversen.

Han går også i rette med sin egen regjering. Danmark er heller ikke blant landene som nå tar inn barn fra Hellas.

– Jeg har hele tida ment at man skal hjelpe noen av de svakeste i leirene, og det er barna. Det har i forveien ikke vært mye solidaritet med disse menneskene, og nå kan de bli blant dem som blir hardest rammet av koronaviruset, sier han.

palv@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 17. mars 2020 kl. 10.24
DÅRLIG HYGIENE: En afghansk kvinne i Moria-leiren forsøker å holde sønnen rein.