Onsdag 18. mars 2020 Lederen

Tidenes vekst

• I morgen kveld hadde Klassekampen invitert til tidenes opplagsfest i Oslo, men vi har måttet avlyse arrangementet. Vi vil jo nødig bidra til at våre ansatte, lesere og bidragsytere blir smittet av det nye koronaviruset. Opplagstallene som ble lagt fram i går av Mediebedriftenes Landsforening, er like fullt godt nytt for oss. Klassekampen holder stand som Norges åttende største avis, og opplaget for 2019 endte på 30.255 eksemplarer. Det er takket være en formidabel økning på hele 3138 eksemplarer i løpet av fjoråret. Vi har aldri hatt større vekst noen gang tidligere. En stor del av veksten er digital, men også papiropplaget økte i fjor. Slike tall gjør det ekstra moro å lage avis.

• Klassekampen er ikke den eneste avisa som har gode tall å vise til. Tre av fire norske aviser hadde opplagsvekst i fjor, og det er digitale abonnementer som nå har begynt å veie opp for nedgang i papiropplagene. Det viser at det finnes betalingsvilje for journalistikk i det norske folk, til tross for at mye informasjon er gratis tilgjengelig på nett på språk vi forstår. Men så er da også en helhetlig, redigert avis noe helt annet enn å scrolle overskrifter på diverse nettsteder. De ulike avisene har dessuten helt ulike forpliktelser overfor sine lesergrupper; noen følger næringslivet, andre kulturen, andre igjen matproduksjon eller lokalpolitikk i sin region. Slik blir ulike aviser universer i seg selv, som gir leserne tilhørighet til en større, felles sammenheng.

• Alle deler av Norge preges nå av koronaepidemien, og også Klassekampen merker at standssalget er satt på vent og annonsesalget raser. I redaksjonen er det langt mellom folk, for mange jobber hjemmefra eller må passe barna sine mens barnehagene og skolene er stengt. Likevel er det meningsfullt å lage avis i perioder med store forandringer, og hvor utfallet er uvisst. Som journalister får vi spørre og grave i det vi lurer på. Da er det ekstra gledelig at så mange i dag leser Klassekampen. Snart lanserer vi også en ny nettside, som skal gi en vakrere og mer utfyllende presentasjon av stoffet vårt. Så håper vi dere blir med oss videre. Vi er tross alt bare ved reisas begynnelse.