Torsdag 19. mars 2020 Utenriks

Syriske flyktninger livredde for hva som venter når koronaviruset sprer seg:

Mangler reint vann og såpe

PÅ FLUKT: Nesten én million syrere har flyktet nordover i Idlib-provinsen, til et liv med elendige sanitære forhold og uten helsetilbud. FOTO: FELIPE DANA, AP/NTB SCANPIX

ILLE: Interne flyktninger i Syria ­forteller om elendige forhold uten ­reelle helsetilbud. – Vi kan ikke takle et koronautbrudd, sier Sara Saad (29).

Syria

Folk fra blant annet Shamarin, Taftanaz og al-Dinna i ­Idlib begynte for to måneder siden å flykte til en jordflekk 16 kilometer nordvest for byen.

I dag bor det rundt 550 mennesker på flekken som har fått et navn: Sahl al-Kheir flyktningleir.

– Vi har ingenting her – ikke engang tilgang på reint vann. En veldedighetsorganisasjon, Binaa, har begynt å frakte reint vann til leiren gratis, men det er begrenset hvor mye de klarer å hente inn. Situasjonen er horribel, sier Hayel al-Tahan (38) over Whatsapp til Klassekampen.

Han flyktet fra landsbyen Taftanaz for fire uker siden, da hjemmet hans ble bombet til ruiner av regimehæren, hjulpet av russiske fly.

– Vi har ingenting å stå opp med mot koronaviruset her, ikke engang nok vann og såpe, sier Tahan.

Han forteller at det stadig kommer folk og slår opp sine telt. Tahan presenterer seg som «lederen i leiren» og sier han ble valgt av dem som bor der.

– Jeg har bedt titalls organisasjoner om hjelp. Hittil har ingen kommet oss til unnsetning. Det er mange som er forkjølet her, men vi har ingen mulighet til å teste de syke. Det nærmeste sykehuset, som allerede mangler det meste, ligger 13 kilometer herfra, sier han.

Koronaviruset i Syria:

• Ifølge de syriske myndighetene har Syria i dag ingen registrerte smittetilfeller.

• Forskere frykter enorme dødstall om og når pandemien slår ned i flyktningleirer og i områder med en svak eller fraværende stat.

• Syria har over seks millioner internt fordrevne, mange lever under horrible sanitære forhold. Et utbrudd kan være rett rundt hjørnet.

Allerede kritisk

Seks kilometer lenger sør, i byen Marrat Misrin, snakker vi med Sara Saad (29) over Whatsapp.

– Jeg er heldig. Vi har råd og mulighet til å bo i en leilighet. Rundt oss er det mange som bor i telt under horrible forhold, sier hun.

I helga var det storm og massiv nedbør i flere land i Midtøsten.

– Mange av teltene ble revet ned av vinden, og mange har ingen telt engang, forteller Saad.

Hun frykter det verste om koronaviruset slår rot her.

– Helsetilbudet er elendig. Dessuten har mange sykehus blitt bombet til ruiner. Vi kan ikke takle et koronautbrudd, sier hun, og legger til:

– Situasjonen har vært elendig her så lenge. Kan det bli slik at det er koronaviruset som vil drepe oss til slutt, spør hun.

Klassekampen har bekreftet via lokasjon på Whatsapp at Saad og al-Tahan befinner seg der de sier de gjør.

Katastrofe

Professor Rebecca Jane Cox Brokstad, leder for Influensasenteret ved Universitetet i Bergen, er bekymret over situasjonen i flyktningleirer og i andre områder med et svakt eller fraværende statsapparat.

– Det er stor sannsynlighet for at det finnes folk med symptomer for lungebetennelse i slike områder, også i Idlib. Men det foregår ingen testing. Jeg tør ikke tenke på hvor mange som kan komme til å dø av koronaviruset i slike områder, sier hun over telefon fra Bergen, og forklarer hvorfor:

– I Wuhan i Kina, der pandemien startet, ser vi hva spredningen gjorde i en sunn og frisk populasjon. I Kina var det mellom 14–20 prosent som trengte sykehusinnleggelse. I flyktningleirene er situasjonen en annen. Folk har dårligere helse i utgangspunktet, sier Brokstad, som frykter at pandemien kan få katastrofale konsekvenser.

– Folk bor svært tett i slike områder, og mangler mulighetene til hygiene. Smitten vil fort spinne helt ut av kontroll. Jeg tør ikke tenke på hvor mange som kan komme til å dø i slike områder, sier hun.

Ifølge WHOs oversikt på tirsdag har 81.116 blitt smittet i Kina, og 3231 mennesker har mistet livet. Kina har som kjent satt i verk dramatiske tiltak for å begrense smitten. Den muligheten finnes ikke i flyktningleirene.

– Pandemien er en global krig. Global solidaritet er helt nødvendig om vi skal vinne denne krigen, sier Brokstad.

Ingen offisielle smittede

Ifølge de syriske myndighetene har Syria i dag ingen smittetilfeller. Men ni år med borgerkrig har etterlatt et land med et i beste fall svakt statsapparat.

Ifølge FN har over 5,6 millioner syrere rømt landet. Over 6,6 millioner er internt fordrevne, og 13,1 millioner mennesker i landet er avhengig av bistand, melder ­UNHCR.

Hayel al-Tahan er forbanna:

– Det er nesten ingen leger igjen her. De fleste har rømt Syria, sier han og legger til:

– Også lærere og andre med utdanning har flyktet landet. Minst en generasjon blir ­robbet for skolegang. I likhet med andre barn her, har mine barn ingen skole å gå til. ­Konsekvensene av dette vil vi merke i mange tiår framover.

amal.wahab@klassekampen.no

ÅPENT: Etter våpenhvilen Russland og Tyrkia inngikk 9. mars i år, er markedet i byen igjen åpent for dem som har råd til å handle. FOTO: GHAITH ALSAYED, AP/NTB SCANPIX
UTEN VANN: 550 mennesker bor i Sahl al-Kheir-leiren uten tilgang på reint vann. FOTO: PRIVAT