Fredag 20. mars 2020 Utenriks

Innfører omfattende overvåking:

Vil holde øye med smittede

STOREBROR SER DEG: Israels statsminister Benjamin Netanyahu ser ned fra en valgplakat i Tel Aviv. 8FOTO: ODED BALILTY, AP/NTB SCANPIX

SELVBERGING: Israels statsminister Benjamin ­Netanyahu setter i verk kontroversiell lov for å overvåke koronapasienter – og redde sitt eget politiske liv.

ISRAEL

Onsdag mottok de 400 første israelere tekstmeldinger fra staten om at de har vært i nærheten av covid-19-smittede, med instrukser om umiddelbart å gå hjem i karantene.

Det kommer etter at Israels midlertidige statsminister Benjamin Netanyahu tidligere denne uka vedtok en hastelov om å ta i bruk mobildata for å spore smitte.

Loven skaper store kontroverser fordi det er den interne sikkerhetstjenesten Shin Bet som er gitt i oppdrag å håndtere den.

Teknologien bak leveres av det svært kontroversielle spion­programvare-selskapet NSO Group. Selskapet er saksøkt for å ha hacket den Facebook-eide meldingstjenesten Whatsapp, i et målrettet angrep på journalister, diplomater og aktivister.

I tillegg er selskapet under gransking for å levere overvåkingsutstyr til diktaturer verden rundt, for å bistå Saudi-Arabia med å spore den ­drepte journalisten Jamal Khashoggi og for å overvåke Jeff Bezos, eier av netthandel-giganten Amazon.

Korona i Israel:

• Israels første covid-19-tilfelle ble påvist den 21. februar.

• Landet har i dag 529 smittede og ingen døde.

• Flere helligdommer i Jerusalem er helt eller delvis stengt.

• Reiserestriksjoner er innført, og alle innreisende må i 14 dagers karantene.

• Grensene til de palestinske områdene er stengt som følge av virusutbruddet.

Overvåkingsfrykt

Godkjenningen av loven kom til tross for at en komité i nasjonalforsamlingen mandag sa nei til forslaget. De frykter kontrollen av praksisen vil bli for dårlig, ifølge NTB.

«Å involvere [Shin Bet] i overvåking av koronapasienter er ett steg for mye», skrev forskningsinstitusjonen Israel Democracy Institute (IDI) i et åpent brev til landets justisdepartement, riksadvokat og høyesterett.

– Dette er et skråplan. Hvis personvernet er viktig for deg, burde du være bekymret. Dette er ikke en krig eller intifada. Det er en sivil begivenhet og burde bli behandlet som en, utdypet seniorforsker ved IDI, Tehilla Shwartz Altshuler, til avisa New York Times.

Til CNN sa Israels riksadvokat at tiltaket var «essensielt» og at regjeringen hadde «truffet en balanse mellom personvern og retten til liv og offentlig helse».

Shin Bets overvåkingsrolle er satt til to uker fram i tid, men regjeringen er i stand til å forlenge den på ubestemt tid, ifølge avisa Haaretz.

Eksperter på digital overvåking Klassekampen har snakket med, tror imidlertid ikke overvåkingen vil ha noen stor effekt på smittespredningen. Årsaken er at lokasjonsdata fra telefonenes tilkopling til mobilmaster gir en usikkerhet på flere hundre meter fra hvor du faktisk har oppholdt deg.

– I tett befolkede områder, og når smitten allerede er utbredt i hele landet, vil derfor slike data i løpet av få dager sende alle en slik karantene-sms. Jeg tror nytten er begrenset, sier Jesper Lund, leder av IT-politisk forening i Danmark.

– Ligner et statskupp

Israel har allerede stengt skoler og restauranter og innført forsamlingsforbud i kampen mot koronaviruset, på lik linje med land i Europa.

Men overvåkingsloven er det siste i en rekke tiltak mot koronautbruddet, der Netan­yahu anklages for å tilsidesette demokratiet.

Håndteringen av koronakrisa ledes av en midlertidig regjering uten parlamentets tillit.

Etter tre valgrunder siden 2018 har landet ennå ikke fått på plass et folkevalgt alternativ, forklarer Israel-ekspert Yossi Mekelberg ved Regent’s University i London.

Israels president Reuven Rivlin har nå bedt Netanyahu-­rival Benny Gantz, som trolig har sikret seg et tynt flertall, om å danne regjering.

Forsamlingsforbudet har ført til at både parlamentet og deler av domstolene er suspendert. Det forsinker den politiske prosessen og har utsatt rettssaken der Netanyahu skal forsvare seg mot korrupsjonsanklager, til mai.

– På den ene siden kjemper Netanyahu for sin politiske framtid og på den andre for å holde seg ute av fengsel, sier Mekelberg.

– Ved å innføre disse tiltakene har han satt på alle moralske og politiske bremser for å kjøpe seg selv tid, legger han til.

Klarer Netanyahu å bruke korona-pausen til å vippe flere parlamentsmedlemmer over på sin side, vil han kunne fortsette som statsminister og ha strafferettslig immunitet. For å redde seg selv har Netanyahu dermed kastet landet ut i en konstitusjonell krise, mener Mekelberg.

Mekelberg mener situasjonen er faretruende nærme å ligne et kuppforsøk. Samtidig berømmer han Netanyahu for mange av de strenge tiltakene mot koronautbruddet.

– Det ironiske er at han er flink til å håndtere kriser. Netanyahu trives aller best når han har et tegnebord bak seg og en mikrofon foran seg, sier Mekelberg.

palv@klassekampen.no