Fredag 27. mars 2020 Kultur og medier

Stengte bibliotek er ingen hindring: Iført engangshansker gjør bibliotekarene i Hole klar bøker til henting:

Tilbyr take away for bøker

PAKKER INN: Biblioteksjef Hanne Stuve ved Hole Bibliotek i Viken passer på at bokpakka er rein og trygg før en kunde skal hente den utenfor biblioteket.

Hole bibliotek lar brukerne bestille og plukke opp bøker i en eske på utsida av døra. Nå håper Norsk bibliotekforening at flere små bibliotek følger etter.

BØKER

– Først vasker vi av bøkene og putter dem i en konvolutt med navn på. Vi har på hansker og vi spriter hendene før vi leverer, slik at vi er helt sikre på at vi ikke overfører virus via bøkene.

Over telefon forteller Siri Berrefjord ved Hole bibliotek i Viken om retningslinjene for det vesle bibliotekets take away-ordning for bokutlån. Umiddelbart etter at myndighetene for to uker siden besluttet at alle bibliotek skulle stenges, la bibliotekets tre ansatte hodene i bløt for finne ut hvordan de kunne opprettholde et tilbud til kommunens befolkning.

Løsningen ble en ordning der brukerne kan gi beskjed på e-post, telefon eller i biblioteksystemet om hvilke bøker de vil låne.

De ansatte pakker bøkene og legger dem i en eske på utsida av biblioteket.

– Vi tenker at det er viktig at folk har noe å holde på med når de skal være så mye hjemme. Undersøkelser viser jo at folk gjerne skulle lest mer enn de gjør, og da kan vi ikke slutte å låne ut bøker nå. Vi må smi mens jernet er varmt, sier Berrefjord.

Stengte bibliotek:

• Som følge av koronakrisa er alle landets bibliotek stengt for publikum inntil videre.

• Ved flere av bibliotekene styrkes nå det digitale tilbudet, som e-bøker og e-lydbøker.

• I Vik prøver Hole bibliotek ut en ordning der brukerne kan låne bøker via e-post, telefon eller biblioteksystem. De ansatte pakker bøkene i konvolutter og legger dem i en eske utenfor biblioteket.

Ypperlig tiltak

Da Klassekampen ringer Norsk bibliotekforenings leder Mariann Schjeide, er det første gang hun hører om ordningen Hole bibliotek tester ut. Og ideen begeistrer:

– Det høres ut som et ypperlig tiltak!

Schjelde tror ikke at det vil være gjennomførbart ved større bibliotek, fordi det er risikabelt å sette store mengder bøker ut på gata, men hun håper at flere små bibliotek lar seg inspirere av Hole.

– Flere av landets kommuner og bibliotek er relativt små, så jeg tror det vil være mulig andre plasser enn Hole også. Det er en av smådriftsfordelene ved mindre bibliotek, sier Schjeide.

Men selv om Norsk bibliotekforening er glad for at enkelte bibliotek nå finner måter å låne ut bøker på, er det uansett ikke utlån som er deres største bekymring.

– Hovedproblemet er at møteplassfunksjonen er borte. Bibliotekene er et av få steder der du bare kan være, uten å måtte kjøpe noe. Så det er vi bekymret for, sier Schjeide.

Vil unngå ansamlinger

Ved Deichman, som driver 22 biblioteker i Oslo, vurderer de nå ulike tiltak for å gi befolkningen i hovedstaden et bibliotektilbud i unntakstilstanden.

Kommunikasjonssjef Jørn Johansen forteller at det foreløpig ikke er aktuelt for dem å innføre utlånsstasjoner.

– Årsaken er hensynet til kommunens oppfordring om å unngå folkeansamlinger, unngå unødig bruk av kollektivtrafikk og at Oslo har en spesiell utfordring ved å være episenter for koronaviruset i Norge, sier Johansen.

Deichman har likevel satt ned en arbeidsgruppe som utreder hvordan man, når det blir mulig, kan organisere stasjoner der lånere kan reservere og hente bøker på avtalt tid og sted.

Johansen forteller at de fokuserer på å raskt kunne gjenopprette normal drift når bibliotekene igjen kan åpne. I mellomtida jobber de for å tilby flere titler digitalt.

– Vi jobber for å utvide tilbudet av digitale produkter som hittil bare har vært tilgjengelig i selve biblioteket. Vi kjøpte opp et stort antall nye e-bøker og e-lydbøker forrige uke, og vi øker innsatsen denne og kommende uke, forteller Johansen.

I forlengelsen av dette ligger også et forsøk på å løse det Norsk bibliotekforening peker på som hovedutfordringen med stengte bibliotek: fraværet av en møteplass.

– Det er ingen tvil om at folk savner oss som sted, enten for å møtes eller å bare sitte aleine i et rom med andre, sier Johansen.

– Vi klarer ikke løse behovet for å fysisk være sammen, men vi jobber med digitalt innhold, som debatter og intervjuer.

På vei til butikken

Biblioteksjef Hanne Stuve ved Hole bibliotek forteller at de har tatt sine forholdsregler før de annonserte take away-utlånet. De forhørte seg med kommunelegen, som vurderte deres ordning som trygg.

– Det er forskjell på et stort bybibliotek og oss som er så små. Her går folk forbi på vei til butikken og kan plukke opp en bok i en kasse der det bare ligger to konvolutter med bøker, så vi kan ikke se at det er noen risiko, sier Stuve.

Foreløpig er ordningen begrenset til utlån. Biblioteksjefen har ikke konkludert med hva de skal gjøre med innlevering av bøker.

– Da må man ha rutiner på at bøker skal lagres i et visst antall dager før man tar i dem. Så vi har ikke gjort noe med det foreløpig. Enn så lenge låner vi ut det vi har, så får vi ta det med innlevering seinere, sier Stuve.

– Utlån uten innlevering kan gi logistikkproblemer når bibliotekene åpner igjen?

– Det kan jo bli litt mye, men pågangen har hittil vært mindre enn forventet. Vi synes uansett det er fint at også folk som ikke er digitale kan få noe å lese på om dagen. Det er stor pågang på det digitale tilbudet vårt, så for oss er det supert å kunne dele ut noen av bøkene våre også.

Bøker i karantene

I Hole har biblioteket vurdert å alliere seg med Frivilligsentralen slik at de kan ta med bøker når de skal levere mat til folk i isolasjon og karantene. Men enn så lenge er det bibliotekansatte selv som tar seg av litt hjemkjøring mellom slagene.

Og til brukere i Hole kommune som bekymrer seg for at det skal ligge et koronavirus og lure mellom boksidene, har Siri Berrefjord et forslag:

– Hvis folk fortsatt ikke føler seg trygge, så kan de jo sette bøkene i karantene noen dager.

sarah@klassekampen.no

VIKTIG FUNKSJON: Selv om bøkene nå kan komme ut til lånerne, er det fortsatt en utfordring at møteplassen er midlertidig stengt.
UT VIKTIGST: Biblioteket har ikke funnet ut hvordan innleveringen kan foregå ennå, men de tar én ting av gangen.