Fredag 27. mars 2020 Innenriks

Folkehelseinstituttet lanserer app:

App blir frivillig

OVERVÅKING: Folkehelseinstituttet satser på at mange nok installerer overvåkingsappen på sin egen telefon frivillig. Tidligere direktør i IKT Norge Torgeir Waterhouse tror det blir nødvendig å bruke tvang. FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX

SPOR: FHI lager en app som skal gjøre det lettere å spore koronasmitten i Norge. Men i motsetning til i Sør- Korea blir det frivillig å delta.

TEKNOLOGI

Folkehelseinstituttet (FHI) har mistet kontrollen over koronasmitten i Norge. Instituttet vet ikke lenger hvor mange som er smittet, eller hvem som bærer på sykdommen.

Samtidig har regjeringen besluttet en ny strategi for å bekjempe viruset, nemlig å slå ned og minimere epidemien så langt det lar seg gjøre. En helt avgjørende del av denne strategien er en mye mer effektiv smittesporing enn det Norge har hatt til nå.

Regjeringen har valgt en koronastrategi inspirert av land som Sør-Korea og Singapore, men norske myndigheter kan ikke til vanlig overvåke sine egne borgere, slik de asiatiske landene kan.

NRK meldte tirsdag at FHI derfor jobber med å utvikle en app til mobiltelefon, sammen med det statlige dataforskningsinstituttet Simula. Appen skal gjøre det lettere å spore hvem som har vært i kontakt med smittede mennesker, og er nå under utvikling.

Folkehelseinstituttet har vært svært sparsomme med kommentarer om appen, og hvordan den skal fungere. Nå bekrefter likevel Folkehelseinstituttet at appen skal være frivillig å bruke. Det skriver områdedirektør ved FHI Geir Bukholm i en e-post til Klassekampen.

«Vi vurderer en app som reduserer tida vi bruker på smittesporing», skriver Bukholm.

Smittesporing:

• Regjeringen har valgt å forsøke å slå ned korona-epidemien i Norge for så å slippe gradvis opp på restriksjonene – innad i landet. Da må norske myndigheter spore korona-smittede mennesker mye mer effektivt enn i dag.

• I Sør-Korea og Israel henter staten mobildata rett fra teleoperatørene for å spore smitte. Det er foreløpig ikke aktuelt i Norge. FHI har i stedet utviklet en app. Det skal være frivillig å installere denne appen på mobiltelefonen.

«Det vil baseres på frivillighet», legger han til.

Håper frivillighet holder

Appen fungerer ved å bruke stedsdata fra mobiltelefonen. FHI håper at det vil gi gode nok data på hvem som har vært i nærkontakt med smittede mennesker.

Men stedsdata er også sett på som svært personlig og privat og er underlagt strenge personvernregler. Dataene fra mobiltelefonen viser hvor hver enkelt mobiltelefon er, til enhver tid. Torgeir Waterhouse, tidligere direktør i IKT Norge, støtter derfor FHIs valg av frivillighet.

– Jeg tror i utgangspunktet at det er lurt med en frivillig løsning, for det sikrer den langsiktige tilliten til at data blir beskyttet i Norge. Det er viktig for at digitaliseringen av samfunnet skal fungere, og at vi har tillit til at myndighetene ikke misbruker dataene våre, sier han.

Waterhouse legger likevel til at han mener det avhenger av at mange nok bruker appen. Store deler av befolkningen må laste den ned i løpet av svært kort tid.

– Det krever en tilstrekkelig god jobb for å få folk til å delta, og det er jeg usikker på om Folkehelseinstituttet makter. Det krever at folk forstår hvorfor de bør være med. Alle må også være trygge på at dataene beskyttes og brukes riktig, sier han.

Waterhouse tror derfor det likevel kan bli nødvendig å bruke tvang. Det kan skje på flere måter. Enten ved at appen fjerninstalleres av tele­operatørene i Norge, eller at FHI henter ut stedsdata for alle mobiltelefoner i Norge fra telenettet.

– Jeg tror dessverre at vi sannsynligvis må gå fra frivillighet til tvang for å sikre gode nok data, sier Waterhouse.

Folkehelseinstituttet satser selv på at folk er villige til å installere appen og dele stedsdataene sine med FHI. Områdedirektør Geir Bukholm skriver til Klassekampen at FHI tror «det er høy motivasjon i befolkningen for å bidra til at tiltakene virker».

Andre metoder i Sør-Korea

Smittesporing ved bruk av mobildata er en viktig del av suksessen i Sør-Korea, der myndighetene har klart å kontrollere smitten, i alle fall foreløpig. Koreanske myndigheter har hentet mobildata rett fra telenettet, uten å bry seg med samtykke fra innbyggerne. Det samme har Israel gjort. Den israelske regjeringen har satt inn sikkerhetstjenesten Shin Bet til å drive smittesporing. Sikkerhetstjenesten henter ifølge avisa The New York Times mobildata fra teleoperatørene.

Koreansk og israelsk smitteovervåking står foreløpig i kontrast til europeiske lands løsninger, der det meste foreløpig enten er anonymt eller frivillig. Tyske myndigheter har ifølge Frankfurter Allgemeine også begynt å utvikle en app, som det skal være frivillig å bruke.

Den tyske avisa skriver imidlertid også at regjeringen i Tyskland nå forsøker å få igjennom en lov som gir regjeringen rett til å hente data fra teleoperatørene, uten først å spørre innbyggerne om samtykke.

magnusl@klassekampen.no