Onsdag 1. april 2020 Lederen

Gjenåpning?

• Danmarks statsminister Mette Frederiksen holdt mandag en lang og følelsesladet tale til det danske folk. Hun kunne fortelle at de strenge tiltakene regjeringen har iverksatt nå ser ut til å virke. Målet har vært å hindre en overbelastning av helsevesenet, slik Italia opplevde. I dag får 104 korona­rammede intensivbehandling ved danske sykehus. Det tilsvarer den flate kurven for innleggelser som myndighetene hadde satt som mål. Tiltakene har gjort at ikke alle har blitt syke på én gang. Helsevesenet har ikke blitt overbelastet. «Viruset sprer seg langsommere enn fryktet. Det er grunn til forsiktig optimisme», sa statsministeren.

• Den store nyheten i statsministerens tale var at det nå forelå en mulighet for en forsiktig gjen­åpning av Danmark etter påske. Til tross for betenkeligheter valgte Frederiksen å gi danskene denne lysstrimen av håp. Grunnen til at hun hadde nølt, var av frykt for at danskene som følge av budskapet skulle bli mindre aktpågivende i å følge myndighetenes råd. Hun understreket at forutsetningen for en oppmykning var at danskene strengt fulgte hygienerådene og unnlot unødvendig sosial kontakt de to neste ukene. Hvis ikke, ville myndighetene måtte stramme inn ytterligere, i stedet for å løsne opp.

• Norge er i omtrent samme situasjon som Danmark. Også her sprer smitten seg mindre raskt enn den gjorde i den innledende fasen. 318 covid-19-pasienter er på sykehus, hvorav 97 får intensivbehandling med respirator. Dette betyr at vi også kan vurdere forsiktige lempninger på tiltakene, for eksempel gjenåpning av barnehager og skoler. Samtidig er det klart, som Klassekampen skriver i dag, at en oppmykning krever fortsatt stengte grenser for å forhindre at nye smittetilfeller kommer inn i landet. Derfor er det helt uforståelig at regjeringen har gjort unntak for innreiseforbudet for utenlandske sesongarbeidere i landbruket. Som Per Olaf Lundteigen (Sp) påpeker i Morgenbladet, har vi nå i stedet en gyllen anledning til å heve lønningene i landbruket og andre bransjer som har gjort seg avhengig av underbetalt, utenlandsk arbeidskraft.