Fredag 3. april 2020 Lederen

Propaganda

• Kina har et autoritært styre, og myndighetene gjorde store feil da smitten ble påvist første gang i Wuhan. Det tapte landet tre uker på, noe som sannsynligvis gjorde at viruset ble spredd til resten av verden. Det pågår likevel en underlig propagandakrig mot Kina. Denne uka lekket det for eksempel ut noen halvkvedete viser fra det amerikanske etterretningsmiljøet om at kinesiske myndigheter grovt underrapporterer tallet på smittede og døde. Det er selvfølgelig mulig, men det helt umulig å ta stilling til så lenge de skjulte kildene ikke legger fram noen dokumentasjon.

• Sverre Strandhagen i Dagens Næringsliv hevder på sin side at kineserne sprer «fake news» i det han kaller en «en ny kynisk taktikk». Problemet er at han ikke dokumenterer de sterke påstandene. Strandhagen viser til at EUs anti-desinformasjonsenheter har loggført 110 saker «som involverer feilinformasjon om pandemien», uten at dette spesielt tilskrives Kina. Kilden til at kineserne er spesielt kyniske og aggressive i fake news-bransjen, er Alliance for Securing Democracy, som drives av tidligere toppfolk i den amerikanske etterretningstjenesten og utenriksdepartementet. Og det eneste eksempelet som trekkes fram, er at en pressetalsmann i det kinesiske utenriksdepartementet har spredd en påstand på Twitter om at epidemien hadde amerikansk opprinnelse. Lenka ble retvitret og fikk «over 20.000 likes», skriver Strandhagen, før han konkluderer: «Slik driver Kina en stadig mer avansert propagandakrig». Hva som er så avansert med dette plumpe forsøket på videreformidle en antiamerikansk konspirasjonsteori er uklart, og hvis resultatet var 20.000 likes på verdensbasis, var det vel heller ikke så vellykket. Kina driver selvfølgelig propaganda, men knapt i noen større grad enn andre stormakter, som USA.

• Verden er nå mer enn noen gang avhengig av samarbeid mellom land uavhengig av politisk system. Her er vi på linje med Financial Times’ Martin Wolf, som skriver at hvis pandemien skal bekjempes, må ikke bare USA og Kina fungere, de må også fungere sammen.